Artiklar om människor som brutit ryggen

Mattias bröt ryggen efter hockeytackling
Mattias bröt ryggen efter hockeytackling 5 apr 2016

HÖÖR. Det har gått sju år sedan den där februaridagen nu.

Dagen som förändrade Mattias Perssons liv. En tackling, en bruten rygg och sju år senare sitter han i ett stort hus i Höör och berättar om vägen tillbaka till ett fungerande liv – och en ovillkorlig kärlek till ishockeyn.

– Det är sport, det skulle egentligen ha kunnat hända vem som helst, säger Mattias och tittar ner på sina tatuerade knogar.

Olyckan skedde under division 3-matchen i Höör mellan Frosta HC och Åstorps IK. Då 19-årige Mattias Persson tacklades och föll med huvudet före in i sargen. Han bröt ryggen.

Kanske skulle han inte ens ha varit på isen. Han hade tidigare under matchen gått av fotskadan, men bestämde sig för att ge det ett nytt försök. Då small det.

– Allting hände så himla fort. Jag vet bara att jag fick en tackling, sedan blev det bara grönt för ögonen. Jag minns att jag låg där, jag märkte snabbt att det var något som var fel.

Mattias bröt ryggen högt upp vid nacken, vid kota C6 och C7. Han förlamades. Kunde inte röra någonting, inte armar, inte ben.
Läsa hela artikeln

Mattias intervjuas av Expressen
5:40 min, 5 apr – 2016


Svenske ikonen bröt ryggen efter efter krasch 
Svenske ikonen bröt ryggen efter krasch 16 mar 2016

Det var under en träningsrunda hemma hos norrmannen och vännen Andreas Hotveit som olyckan var framme. Jon Olsson, som har tränat för att hitta tillbaka till världseliten inom freeski, försökte sig på ett rail-trick med en flip ut men landade olyckligt.

– Nu vet jag varför min rygg har gjort ont, skriver Jon Olsson på sin blogg. – Vad jag trodde var en muskelskada har visat sig vara tre frakturer på ryggen.
Läsa hela artikeln
16 mars – 2016


Andrea blev påkörd av tåget – bröt ryggen
Andrea blev påkörd av tåget – bröt ryggen 24 feb 2016
Hon skulle bara gena över tågspåren för att ta sig in till stan men det slutade med en bruten ryggrad.

I dag sitter hon i rullstol och pluggar för att bli socionom.

– Hitta inspiration till livet igen, gör något du gillar och försök att hitta glöden!

Andrea Rasmussen bor i Huskvarna och i Jönköpings-Posten har hon berättat om sin tid efter den ödesdigra olyckan.

– Jag genade över en tågräls och så kom tåget plötsligt, minns Andrea. Jag brukade göra det för att komma snabbare in till stan. Jag tvivlade inte en sekund för jag har gått där innan.

Hon såg att det stod ett tåg 500–600 meter längre bort men observerade inte att det kom ett tåg från andra hållet.

– Jag tänkte inte på det, jag ville ju bara in till stan!

Andrea minns inte mycket av själva krocken med tåget, hon minns bara ett stort sken. Hon svimmade av när hon mosades mellan tåget och ett staket.

– Jag minns inte att det gjorde ont, jag var som bedövad i hela kroppen, säger hon.

Jättekonstig position

Lokföraren stannade tåget med en gång och efter en kort tid kom ambulansen och lokföraren chockades av händelsen.
Läsa hela artikeln
24 feb 2016

Andrea intervjuas av Expressen
1:47 min


”Min värsta mardröm var att hamna i rullstol”
Min värsta mardröm var att hamna i rullstol 2015-09-30

Fredrik Jonsson tog över Northern Rails i Sunne våren 2012. Tillsammans med norske snowboardprofilen Lars Eriksen skulle företaget nå nya höjder. Samma år omkom vännen i en lavin. I januari åkte Fredrik Jonsson offpist – och bröt ryggen.

Lars Eriksens dödsolycka i Hemsedal julaftonen 2012 skapade stora rubriker i norsk media. Hela den norska snowboardvärlden sörjde mannen som varit hängiven åt sporten och geniförklarad som parkbyggare. Han blev 42 år.

– Lars kände området väl och hade åkt där många gånger. Offpiståkningen var en stor del av hans liv, säger Fredrik Jonsson, ägare till Northern Rails, som tillverkar utrustning till snowboardparker världen över.

Förlusten av den norske medarbetaren blev ett tungt slag.
Läsa hela artikeln
30 September – 2015


Anna Wiberg efter Hudikdamernas SM-brons: ”Sambon bröt ryggen på banan, men jag är inte rädd”
Anna Wiberg efter Hudikdamernas SM-brons Sambon bröt ryggen på banan, men jag är inte rädd
Hon är hästtjejen som växlade upp med hästkrafter som framgångsrik enduroförare.I helgen tog Anna Wiberg, tillsammans med Annica Karvonen, hem ett brons till Hudiksvalls MCK i endurons lag-SM.– En stor överraskning, säger 32-åriga Wiberg efter lyftet i Enköping.

I Norsta strax utanför Hudiksvall bor en familj med extra drag.

– Jo, det är bara 13-åriga bonusdottern som inte har intresse för det här, säger Anna Wiberg, som själv började köra enduro på allvar för fyra år sedan.

Anna Wiberg under deltävlingen på hemmaplan i fjolårets Mittendurocup.

Joakim Mattsson

Även sambon Lars Berglund var aktiv på banorna, ända fram till den tuffa kraschen i Stångebroslaget förra sommaren.

– Det var illa, Lars bröt ryggen och det blev operation. Han mår bra i dag, och kan leva ett helt normalt liv. Men tre ryggkotor är stelopererade, och han klarar inte att tävla längre, berättar Anna Wiberg, som inte blev avskräckt efter olyckan.
Läsa hela artikeln


ATT BRYTA RYGGEN –EN HISTORIA OM
RÄDSLA, SMÄRTA OCH ACCEPTANS
ATT BRYTA RYGGEN – EN HISTORIA OM RÄDSLA, SMÄRTA OCH ACCEPTANS 2015-08-05

Vad gör man när olyckan är framme?

Hur reagerar man? Elin Treutiger från bloggen tiotuttar (ni kan läsa mer ifrån här) skriver om rädslan, smärtan och accepterandet efter att mardrömmen blivit verklighet för just henne – att bryta ryggen.

Jag har brutit ryggen. Livrädsla, panik och gråt. Helvete också! Vad innebär det här?

Jag har spenderat några semesterdagar hos min kära vän Viktor i Falun. Det är en typiskt fin kväll och jag har precis lyckats sätta mitt första trick på skateboard.

Jag är svettig, trött och sommarlycklig. Efter en halvtimme på studsmattan har jag också lyckats med en eller annan bakåtvolt på egen hand. Bara några till, sen ska vi gå in och kolla på film, bara några till. Hopp och så en sekund av tvekan…
Läsa hela artikeln
5 aug – 2015


Bröt nacken i våldsam olycka – nonchalerad av sjukvården
Bröt nacken i våldsam olycka - nonchalerad av sjukvården 22 juli 2015
Jonas Persson rasar över sjukvården i Gävle efter att ha skadat sig i en bilolycka. Han glömdes bort gång på gång. – Droppen var när läkarna glömde sjukskriva mig, säger han

Mittmedias sajt helahalsingland.se rapporterade om olyckan den 16 juni. En bil hade kört av vägen i Ångsäter utanför Ljusdal och voltat in i en trädgård och vidare cirka 100 meter ut på en åker.

TV-bilder visar att bilen, en tvåsitsig Ferrari, var rejält demolerad. På passagerarplatsen satt Jonas Persson, 50, från Ockelbo.

– Vi flög ner i diket och sen är det alldeles svart för mig tills jag vaknade upp i ambulansen. Jag minns ingenting, berättar han.

Han fördes till intensiven på Hudiksvalls sjukhus och senare till Gävle sjukhus.

– Vänster axel var ur led, högerarmen var bruten. Jag hade frakturer på kotor i nacken och i ryggen. Tekniskt sett hade jag brutit nacken.
Läsa hela artikeln
22 juli – 2015


Charlotte, 41, riskerade sitt liv för sonen – bröt ryggen
Charlotte, 41, riskerade sitt liv för sonen – bröt ryggen 15 mar 2015

Charlotte Ohlson-Bresciani var 34 år och mitt i en separation när olyckan var framme. I ett försök att rädda sin son bröt hon ryggen på tre ställen och blev förlamad.

– Jag sörjer att jag aldrig kan gå igen. Men jag är minst lika lycklig i dag som före olyckan, berättar Charlotte, 41 – som i våras fick sonen Charlie med nya maken Claudio.

Torsdagen den 14 juni 2007 parkerade Charlotte bilen utanför familjens gula villa i Sorunda, Nynäshamn. Hon hade handlat och skulle bara lämna kassarna – sedan åka vidare. Sonen Linus, då fyra år, satt i bilen och väntade. Det var sol och varmt, och Charlotte lämnade dörren till framsätet öppen.

Huset var fullt av flyttkartonger; Charlotte och hennes sambo höll på att separera. Hon var 34 år, hovmästare och gick en utbildning till sommelier. Hon tränade fem pass i veckan: -bodycombat, core, aerobics. Åkte telemark, älskade fjällen, skogen, att plocka svamp, att resa.

– Jag hörde Linus ropa ”Bilen jullaj!”. Sen skrek han. Jag såg hans keps och rädda ögon medan bilen sakta rullade mot en brant backe. Jag släppte kassarna och sprang.

Men när Charlotte kom i fatt bilen hade den fått för hög fart. Hon kastade sig in för att dra åt handbromsen men slogs omkull av bildörren, fastnade och släpades under bilen och blev överkörd.

– När ryggen gick av var det som att någon drog ur en sladd. Det smärtade till – sen försvann liksom kroppen från midjan och nedåt. Samtidigt upplevde jag en tung, varm känsla.

– När jag såg mina ben och fötter, i vilken konstig vinkel de låg, fattade jag att jag aldrig mer skulle kunna gå.

– Det kändes som när man försöker väcka sig själv ur en outhärdlig mardröm. Varför vaknar jag inte! tänkte jag.
Läsa hela artikeln
15 mars – 2015


John bröt ryggen – nu ska han köra VM!
John bröt ryggen – nu ska han köra VM 18 aug 2015
Trots bruten rygg och ett frivilligt sabbatsår har enduroåkaren John Ramström nått toppen bland landets juniorer.

När lag-VM avgörs är han kvartettens rookie.

Vallentunakillen John Ramström hade kört motocross i tio år när sporten på kort tid drabbades av flera omskakande olyckor. En pojke som förolyckades kände John väl, men när hans föräldrar ifrågasatte lämpligheten i att fortsätta var han inte överens med dem.

– De föreslog enduro där farten är lägre och man inte kör man mot man på samma sätt. Jag var skeptisk, berättar John.

Han testade i alla fall och ångrar det inte ett ögonblick.

Men nog var det ödets ironi att han som färsk enduroåkare bröt ryggen i Karlsborg hösten 2012.
Läsa hela artikeln
18 augusti 2015


Karin bröt ryggen – tränar för att kunna gå igen
Karin bröt ryggen – tränar för att kunna gå igen 13 jun 2015

– Livet är så skört, det är ingen idé att gå och gnälla, säger Karin Ersson Josefsson som förra året bröt ryggen under en båtutflykt i Thailand. Nu ser hon framåt och målet är att en dag kunna gå igen. hon framåt och målet är att en dag kunna gå igen.

Karin bröt ryggen under sin och makens smekmånad i Thailand. En kraftig våg under en utflykt med speed Boat gjorde henne förlamad från midjan och neråt. – Jag är fast besluten att en dag kunna gå igen, säger den träningsvilliga 52-åringen som vägrar fastna i grubblerier.

Karin rotar i trädgårdslandet bakom hennes och makens villa i centrala Mariefred en solig dag i juni. Hon är härligt brunbränd och utstrålar livskraft. De röda lockarna under pannbandet leker i vinden. Bredvid henne står en elmoped med hopfällbara kryckor i korgen.

Karin tycker att det skrivs alldeles för lite om handikapp och träning, med tanke på att var femte person lider av något funktionshinder.

Själv levde Karin ett vanligt liv fram till januari 2014 då hon åkte på smekmånad till Phuket i Thailand med sin Conny. Under en båtutflykt satte sig Karin och Conny längst fram i fören. Då hade de ingen aning om att det var hård sjö som väntade….
Läsa hela artikeln
13 juni – 2015

 


”När ryggen gick av var det som att en sladd drogs ur”

CharlotteCharlotte klämdes fast under bilen i kampen för sin sons liv.

Det var den 14 juni 2007. En helt vanlig torsdag för de flesta.­ För Charlotte Ohlson var det ­dagen då livet slogs i spillror.

Tillvaron var stormig, hon låg i skilsmässa­ och den gula villan i Sorunda­ var full av kartonger.­ Flytt­lasset skulle­ gå bara två dagar­ senare.­ Just den här efter­middagen var hon på väg till barn­vakten med yngste­ sonen ­Linus, som då var fyra år. Han satt fastspänd i Saaben utanför ­huset ­medan Charlotte gick in för att hämta ett par kassar. Hon såg aldrig när bilen började rulla nedför gatan.

Sekunden därpå skar ett ­hysteriskt skrik genom luften.­ Charlotte hörde paniken i sitt barns röst och släppte allt. Hon rusade ut, sprang fram till for­donet­ och kastade sig in på ­passa­gerarsidan för att dra åt handbromsen i farten. Det gick inte. I stället gick allt fel. Hon

slogs omkull av bildörren, fastnade under däcket och släpades­ med.

– När ryggen gick av var det som att en sladd drogs ur – ­känseln försvann på en sekund.­ Allt blev varmt. Kokhett. Jag visste ­direkt att jag hade blivit förlamad,­ säger Charlotte när Söndag träffar henne i Nynäshamn, fyra år efter olyckan.

Bilen dundrade ut på en åker men saktade så småningom­ in. Linus skräckslagna vrål ekade från baksätet medan­ Charlotte brottades med tanken på att hennes­ ben kanske hade slitits av.

– När jag tittade ner på fötterna och såg vilken konstig vinkel de var böjda­ i fattade jag att jag aldrig skulle kunna gå igen. Jag skrek på hjälp men försökte samtidigt­ lugna min son. Jag sa ’mamma kommer snart, mamma kommer snart’.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln


Peter dök och bröt ryggen: Livet tog slut för en stund
Peter dök och bröt ryggen - Livet tog slut för en stund
Peter Fahlström skulle bada på en fest för 17 år sedan. ” På något sätt tog livet slut för en stund. ” säger han.

Peter Fahlström var 23 år när hans liv förändrades för alltid. Ett dyk i för grunt vatten på en sommarfest bröt hans nacke och gjorde honom förlamad. ”Jag har svårt att föreställa mig att några av de fantastiska sakerna som hänt skulle hänt om jag inte varit med om olyckan”, säger han i dag.

Sommaren 1999 var den bästa sommaren dittills i livet för då 23-åriga Peter Fahlström. Han hade flyttat tillbaka till Skellefteå efter några år på annan ort, fått ett jobb han brann för och köpt en lägenhet. Men en natt slogs allt i spillror.

Det var en fin sommarkväll och tillsammans med sina tre vänner tog Peter Fahlström sin nyrenoverade Ford Mustang till en fest. Redan på vägen dit hade han bestämt sig för att han skulle bada och när klockan slog över midnatt sprang han ner till bryggan.

Peter Fahlström var först i och dök i med huvudet först. Sedan spreds en konstig känsla genom kroppen. – Allt gick nog väldigt fort men det kändes samtidigt som en evighet. Jag kände hur kroppen bara försvann, jag blev som en geléklump, säger Peter Fahlström när vi ses vid strömkajen i Stockholm 17 år efter olycksdagen.

Killarna på bryggan såg att någonting var fel. Vattnet var bara knädjupt men Peter Fahlström låg kvar under vattnet, med ena armen uppsträckt som rop på hjälp. – De drog upp mig och ringde ambulansen. En av dem höll till och med fast mitt huvud, han hade sinnesnärvaro nog att fatta exakt vad som hade hänt.
Läsa hela artikeln