Artiklar om människor som berättar om hur se skadade sig och hur livet blev efter skadan

 

21-årige Nicklas bröt nacken i bilkraschen
21-årige Nicklas bröt nacken i bilkraschen

2013-02-28
Nicklas Andersson bröt nacken när han kraschade med sin bil in i ett träd.

Nacken gick av helt. Men som genom ett under skadades inte ryggmärgen.

Det har snart gått ett år och Nicklas är nästan återställd. Men de livräddande metallbitarna i nacken blir han aldrig av med.

Det var i maj förra året som 21-årige Nicklas Andersson från Spjutsbygd utanför Rödeby i Blekinge förlorade kontrollen över sin bil och totalkraschade in i ett träd.

– Jag var på väg till jobbet. Det är allt jag minns. Jag vet inte vad som hände egentligen, säger Nicklas till Kvällsposten.

Han har tidigare berättat om sitt öde i BLT Sydöstran.
”Jag vågade inte röra huvudet”

– Men det första jag kommer ihåg tydligt är att någon klipper upp taket på min bil och att jag pratade med någon där utanför.

– Jag kunde röra armarna och vicka lite på en tå. Men jag vågade inte röra huvudet. Och jag försvann till och från.
Läsa hela artikeln


”Att få avsluta sitt liv kan upplevas som ett tvång”

36883284 - little girl riding a horse participates in competitions. summer, countryside, racetrack
2010-06-27

Aktiv dödshjälp Med den mer liberala synen på patienters rätt att säga nej till vård hade hon inte levt idag. Totalförlamade Nina Muhonen ser en fara i att ”göra det för lätt” att avsluta livsuppehållande behandling. ”Inställningen till livet ändras när man själv drabbas”, säger hon.

Nina Muhonen, förlamad efter en dykolycka i England när hon var 17 år.

Hon tyckte inte att ett liv i respirator och rullstol var värt att leva. Nu ägnar hon sin tid åt att bevisa att det går att leva ett fullgott liv, även som totalförlamad. 31-åriga Nina Muhonen vill vara en hoppets röst i dödshjälpsdebatten.

Hittills har debatten enbart handlat om svårt skadade och sjukas rätt att själva avgöra när den livsuppehållande behandlingen ska avslutas. Nina Muhonen vill varna för konsekvenserna av en alltför liberal hållning från vårdens sida.

–Hade Socialstyrelsens nya förhållningssätt gällt då för 14 år sedan hade jag inte varit vid liv idag, förklarar hon när vi träffas på hennes arbetsplats i centrala Västerås där hon jobbar som beteendevetare och kognitiv terapeut.

Nina Muhonen var bara 17 år när hon bröt nacken i en dykolycka i England. Hon och kompisarna skulle bada i en konstgjord sjö. Skyltar varnade för djupt vatten och

Nina tog för givet att vattnet skulle vara tillräckligt djupt för att dyka i. Men så var det alltså inte.

Hon minns fortfarande de där fasansfulla sekunderna när hon låg upp och ned i vattnet och hade slagit huvudet i sjöbottnen. Vattenytan som blänkte ovanför henne. Smärtan och den totala oförmågan att röra sig.
Läsa hela artikeln


 Att vara sin egen huvudkaraktär
Att vara sin egen huvudkaraktär
2016-08-21
Egentligen förstår jag inte vad han säger. Mannen med den vita rocken står precis intill min säng, så nära att jag borde kunna sträcka ut armen och ta på honom om det inte vore för taklampan som lyser mig rakt i ögonen. Det är först efter flera minuter som jag inser vad det är han upprepar gång på gång – vad han och mamma och tydligen alla vet utom jag:

Att jag sovit i två veckor. Att jag kastats av en hästrygg. Att jag brutit nacken.

Att jag blivit totalförlamad.

Tolv år nu, och några månader till. Ända sedan jag lämnade de kala väggarna på neurointensiven har vårdpersonal och vänner – och senare publik när jag varit ute och föreläst, främmande människor på fester och inte minst min man – vräkt ur sig samma replik:

”Du måste skriva en bok!”
Läsa hela artikeln


Bröt nacken och fick extrema EEG-värden
Bröt nacken och fick extrema EEG-värden
2011-04-27
BRUTEN NACKE. Han kunde inte prata med någon om hur han kände andras känslor eller gick ut och in i tid och rum. När ett test visade att hans hjärnvågor var extrema, bestämde sig Christer Perfjell för att få världens främsta forskare till Sverige för att diskutera medvetandet. Nästa vecka är de på plats i Stockholm.

Jag vet inte om vågorna på mitt EEG är ett spratt i hjärnan eller något större än så.

Först en fysisk knäck. Sedan knäckt av vårdapparaten. Därefter ett psykiskt och känslomässigt sammanbrott. Då kom ett gytter av upplevelser han inte kunde förklara. Christer Perfjell, försäkringsmäklare, egenföretagare och tvåbarnsfar, kände andras känslor. Han anade saker i förväg. Och han rörde sig i andra verkligheter – verkligare än här och nu.

De nu halvvuxna sönerna var väl inte helt förtjusta.

– Nej (skratt). De undrade ett tag vart pappa var på väg. Själv var han skiträdd när det började, säger han. Som att sitta på ett flygplan och inte veta om det fungerar.

– Jag stod helt utan strukturer för vad som hände. Det var så svårhanterligt att jag blev väldigt sökande. Samtidigt är jag nyfiken av mig, kunde inte låta bli att söka svar. Men vart jag än vände mig mötte jag bara massa flum.
Läsa hela artikeln


Eva vårdade sin handikappade man i hemmet i 23 år 
Eva vårdade sin handikappade man i hemmet i 23 år2015-09-10
Hasse var mitt allt och jag kämpade till slutet vid hans sida
Hon har känt sig ledsen, arg, uppgiven och fruktansvärt trött. När Hasse dog kom tomheten, sorgen och år av utmattning ifatt Eva.

Eva hade barnkalas hemma för dottern Therese när telefonen ringde. Evas man, den firade hockeystjärnan Hans Norberg, hade råkat ut för en hemsk olycka. Från den stunden förändrades livet totalt.

Ljuset faller in från flera håll och himlen finns runt hörnet i den ljusa trean på högsta våningen i ett bostadsområde i Luleå. Här bor Eva Norberg, 55. Här har hon inlett ett nytt kapitel, sedan hon för drygt två år sedan miste sitt livs kärlek. Hans Norberg var 53 år när njurcancern tog honom. Men det var den svåra skada den förra elithockeyspelaren ådrog sig under en match 1989 som kom att prägla hans vuxna tillvaro.

När han åkte i väg till den där sista bortamatchen med Luleå hockey skulle jag fixa ett barnkalas för Therese som fyllde 9.

Han tog sin jacka, sa att vi ses i kväll och det sista jag såg var Hasses ryggtavla, säger Eva och tystnar. Just ryggtavlan var något av det första hon fastnade för den där gången för många år sedan på en krog i Luleå. Eva var 23 år och hade trots sin unga ålder redan hunnit gå igenom en stor sorg. Hennes förste man, Christer, krossades under en truck på jobbet, och Eva blev ensam mamma till dottern Therese, 2 år.
Läsa hela artikeln


Förlamade Jordan Bone är framgångsrik Beauty bloggare utan att kunna röra sina händer — kolla hur
Förlamade Jordan Bone är framgångsrik Beauty bloggare utan att kunna röra sina händer
2015-10-02
Ni måste se den här inspirerande videon på Jordan Bone, en brittisk skönhetsbloggare som varit tvungen att lära sig att använda sina händer på ett nytt sätt sedan hon förlamades i en bilolycka för tio år sedan. Min kollega Lisa Nylén tipsade mig här om dagen att jag skulle se en film på en brittisk tjej, Jordan Bone, 25, som förlamades i en bilolycka för tio år sedan, men som idag är en framgångsrik skönhetsbloggare och som lärt sig använda sina händer på ett nytt sätt.

Jordan Bone, via bloggen Jordan’s Beautyful Life.

Jordan var 15 år när hon hoppade in i en bil med sin 17-åriga kompis den där ödesdigra dagen. Kompisen klarade sig med bara småskador medan Jordan bröt nacken och blev förlamad från bröstet och nedåt. Men idag driver hon den inspirerande skönhetsbloggen Jordan’s Beautyful Life och dessutom har hon en framgångsrik vlogg, videoblogg, på sin egen Youtube-kanal.
Hela artikeln


Förlamade Martin: Glad att jag inte blev erbjuden dödshjälp
Förlamade Martin - Glad att jag inte blev erbjuden dödshjälp
2015-04-15
Han bröt nacken och förlamades från axlarna och ner.

I de mörkaste stunderna ville han inte leva.

– I dag är jag väldigt glad att jag inte blev erbjuden aktiv dödshjälp, säger Martin Engqvist, 47.

Aftonbladet har tidigare berättat om journalisten Martin Engqvist som förlamades efter en våldsam bilkrasch för femton år sedan.

Martin var i Frankrike och testkörde bilar för ett frilansuppdrag. Plötsligt gick något fel och han körde av vägen i hög hastighet. En vecka senare vaknade han upp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Han var förlamad från axlarna och ner.

Han låg på Karolinska i sju månader innan han kunde flytta hem.

– Vid några tillfällen så ville jag inte leva, då var det väldigt svart, säger han nu, femton år efter olyckan.

Men livet vände upp igen för Martin. Med sin olycka i bagaget så började han engagera sig i debatten kring aktiv dödshjälp. I dag kan han inte se ett enda argument för det.
Läsa hela artikeln


Jesper bröt nacken –nu är han tillbaka igen
Jesper bröt nacken
21 aug 2015
I slutet av juni bröt Jesper Andersson, 38, Jönköping, nacken på ett kickbike-läger som han var på tillsammans med sin son.

Han gjorde en bakåtvolt som gick snett och riskerade livet. Nu börjar han närma sig ett normalt liv igen.

– Jag kunde lika gärna ha legat i en trälåda under marken någonstans, säger han.

Det var i slutet av juni som den otäcka olyckan hände Jesper Andersson som sadlat om från vvs-säljare till att sälja kickbikes. Intresset väcktes efter att hans söner börjat köra.

Men sen hände det som inte fick hända och helt plötsligt låg han i sjuksängen med en så allvarlig skada att han riskerade livet eller att bli förlamad.
Läsa hela artikeln


Karin blev förlamad – nu målar hon med munnen

Karin blev förlamad - nu målar hon med munnen2013-12-15
”Rasmus firar jul” heter den andra barnboken som Karin Dahl, munmålare från Habo, har illustrerat. Den släpptes tidigare i höst. Men att Karin Dahl numera kan sitta i sin permobil och måla med munnen, var det nog ingen som kunde föreställa sig efter midsommardagen 1985. Efter olyckan.

– Det var på vägen mellan Nässjö och Eksjö jag krockade. Karins mormor och moster avled. Och Karin bröt nacken, berättar mamma Elisabeth Dahl, som själv också skadades svårt. För Karins del var läget livshotande. Hon var förlamad, kunde inte andas själv och vårdades i respirator.

– Läkarna sade att hon lever nog den här veckan och kanske nästa…, minns Elisabeth Dahl.
Läsa hela artikeln


Karolina blev förlamad efter en bilkrasch
Karolina blev förlamad efter en bilkrasch

2015-08-20
Karolina Anner råkade ut för en trafikolycka och skadade ryggmärgen. Efteråt förändrades mycket – nytt hus, ny jobb och en helt ny livssyn. Annat kunde hon fortsätta med, som segling och cykling. Och en del saker blev faktiskt bättre…

Datumet den 5 november 2005 finns för evigt inristat i Karolina Anners minne. Det var dagen som vände upp och ner på hela hennes liv.

På morgonen var Karolina sitt gamla vanliga jag – en heltidsbetande trebarnsmor med en sprängfylld agenda och ett rasande snabbt livstempo. Det var inte för inte som kollegorna hade gett henne smeknamnet ”Vesslan”.

Några timmar senare pendlade Karolina mellan liv och död. När hon så småningom vaknade upp på en intensivvårdsavdelning var hon så långt ifrån en vessla som man kan komma. Mödosamt var hon tvungen att lära sig så grundläggande saker som att andas för egen maskin, klä på sig och gå på toaletten själv.

– Allting började med att barnen hade höstlov. Jag skulle skjutsa min ena dotter till Eskilstuna, och mina två andra barn ville följa med.
Läsa hela artikeln


Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap
Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap
2016-04-08
På en sekund förändrades livet när Helga Baagøes man bröt nacken och blev förlamad. Det tvingade henne också att ompröva sitt ledarskap. Hon orkade inte längre hålla uppe sin ”chefs-fasad” utan försonades med tanken att som chef inte vara den som har alla svaren.

Den dagen som Helga Baagøe inte längre klarade av att hålla ihop sin chefsroll fick hon vittring på vad ett gott ledarskap egentligen innebär.

Hon hade varit framgångsrik i många år, som informationschef på TV4, presschef på Posten och vid den aktuella tidpunkten headhuntad till Icon Medialab av Postens förre vd Ulf Dahlsten.

Men hennes ledarskap hade inte fungerat hela vägen ut. Hon hade stött på patrull och grubblat över vad hon gjort fel.

En tragisk olycka kom att bli vägen till ett nytt slags ledarskap.
Läsa hela artikeln


Malin nära döden – klarade sig mirakulöst

Malin nära döden

Sista ridlektionen för Malin Wreinert, 38, förvandlades till en skräckfärd. Plötsligt skenade hästen och slungade av henne rakt in i en vägg med huvudet före, vilket Expressen var först att skriva om. – Jag bröt nacken på tre ställen, säger hon.

Tvåbarnsmamman Malin Wreinert var inne på sin fjärde termin på ridskolan i Kalmar och planerade sluta, men en sista lektion kunde hon väl ta, tänkte hon. Som Expressen var först med att rapportera om.

– Jag skulle få rida en av ridskolans bästa hästar, min absoluta favorithäst.

Hon hann rida i fem till tio minuter då hästen plötsligt blev rädd. Malin Wreinert försökte lugna den och återfå kontroll men det gick inte – hästen skenade i full fart mot en vägg.

– Han slet tyglarna ur mina händer och galoppen var så kraftig att han fick tvärnita men det gick inte stanna så han tvingades tvärsvänga och då slungades jag av.

Malin Wreinert flög genom luften och åkte rakt in i väggen med huvudet före…
Läsa hela artikeln


Marcus förlamad efter olycka – går nu själv
Marcus förlamad efter olycka – går nu själv
8 nov – 2014
När han överroterade en dubbelvolt bröt han nacken och förlamades helt.

Läkarna trodde att gymnasten Marcus Lilliebjörn, 23, aldrig skulle kunna gå eller andas själv.
Men Marcus ignorerade läkarna och hade bestämt sig – han skulle återhämta sig.

– I dag kan jag gå och andas utan respirator. Det är fantastiskt, säger han.

Marcus Lilliebjörn, 23, var en lovande gymnast och levde för gymnastiken. Men den 4 januari 2011 under en träning i Ängelholm förändrades hans liv drastiskt. När Marcus tog sats på en trampett och gjorde en dubbelvolt överroterade han volten och landande mitt på huvudet. Han bröt nacken.

– Jag slår i mattan och kroppen blir lamslagen, sedan minns jag fem sekunder innan jag svimmar, berättar Marcus.

– Jag blev blå i ansiktet och kunde inte andas.
Läsa hela artikeln


Ryggmärgsskadade bruden överraskade alla – gick på sin bröllopsdag
Ryggmärgsskadade bruden överraskade alla – gick på sin bröllopsdag

2016-08-19
Bröllop är alltid känslosamma och det är inte direkt ovanligt att folk gråter när brudparet kommer in i kyrkan. När Jaquie Goncher kom in i kyrkan för att gifta sig med Andy Goncher kunde ingen hålla tårarna borta. Anledningen? Hon hade nämligen inte kunnat gå på åtta år.

Jaquie var 17 år när hon bröt nacken efter att ha dykt ner i sin kompis pool. Hennes ryggmärg skadades och hon blev förlamad från nacken och neråt. Läkarna trodde att hon inte skulle kunna gå igen. Mot alla odds kunde bara sex månader efter sin olycka röra på benen och stå upp en kort stund.

Trots det har hon de senaste åtta åren för det mesta fått lita på sin rullstol. När hon och Andy förlovade sig i April 2015 hade Jaquie återhämtat sig så mycket så hon kunde gå runt hemma i huset genom att stödja sig mot väggarna. Hon kunde inte gå längre sträckor på grund av hennes låga blodtryck.
Läsa hela artikeln


Ryggmärgsskadan inget hinder för sexlivet

Ryggmärgsskadan inget hinder för sexlivet

2012-04-13

Anders bröt nacken när han var 15 år och blev förlamad från nyckelbenet och neråt. Trots att han knappt har någon känsel i sitt kön har ryggmärgsskadan inte påverkat hans förmåga att bli kåt.

Julia har träffat Anders och hans flickvän Gittan och snackat om mentala orgasmer, fördelarna med Viagra och att garva medan man släpar upp sin partner i sängen.

Vi sitter i vardagsrummet, jag i en stor fåtölj och Anders och Gittan nära varandra i soffan. Dörren ut till deras lilla terrass står på glänt och några solstrålar letar sig in i rummet.

Sen 22 år tillbaka sitter Anders i rullstol. När han var 15 år bröt han nacken i en mopedolycka och blev förlamad från bröstet och neråt.

– Det förändrade en stor del av tillvaron. Jag kände att det var tufft som ung att inte kunna leva upp till myten om den starke mannen och machokillen. Men efter hand insåg jag att manlighet inte sitter i den fysiska styrkan.
Läsa hela artikeln


Tobias blev förlamad – gick efter tre månader

Tobias blev förlamad – gick efter tre månader

2013-11-30
TYGELSJÖ. När han vaknade upp på sjukhuset i Tyskland var han förlamad från bröstet och ner. Läkarna sa att han aldrig skulle kunna gå igen. Men det beskedet vägrade Tobias Sandberg att acceptera. Efter tre månader tog han sina första steg. I dag är han stjärna i det svenska landslaget i rullstolsrugby.

– Jag har väl ett visst jävlar anamma i mig, säger han.

Det är nu 13 år sedan olyckan som förändrade Tobias Sandbergs liv. Den då 16-årige lovande brottaren från Vellinge var tillsammans med sin familj på väg till Italien på semester.

I Tyskland förlorade pappan kontrollen över bilen och körde in i en betongmur. Tobias sjuårige lillebror omkom i olyckan. Själv vaknade han upp en vecka senare med en bruten nacke.

– Jag mindes ingenting av olyckan. Pappa var där och en svensktalande läkare förklarade för mig att jag var förlamad från bröstet och ner, berättar han.

Redan då bestämde sig Tobias för att han skulle tillbaka till livet…
Läsa hela artikeln


Tobias bröt nacken – här hyllas han på isen
Tobias bröt nacken
1 feb 2014
RÖNNÄNG. För drygt en vecka sedan bröt Tobias Oskarsson, hockeyspelare i Rönnängs IK nacken under en match.

På fredagskvällen hyllades han av spelarna och hemmapubliken med en stämningsfull ceremoni på isen inför en match mot Bäcken.

– I kväll spelar vi för Tobias, säger lagkaptenen Tobias Karlsson.

Matchen mot Bäcken hade redan skjutits upp några dagar på grund av det inträffade, men i går blev mötet en manifestation där båda lagen och publiken i Tjörns Ishall visade sitt stöd för Tobias, som ligger på sjukhus med bruten nacke.

Under uppvärmningen hade hela laget dragit på sig spelartröjor med nummer 17 och namnet Oskarsson – det vill säga Tobias tröja.

Och bägge lagen hyllade honom en stund på isen, de bägge lagkaptenerna skakade hand och Bäcken överräckte en gåva till laget med hälsning till Tobias.
Läsa hela artikeln


Tyra fick änglahjälp för att klara vardagen

Tyra fick änglahjälpFagerstatjejen Tyra Jobark överlevde dödskraschen men blev förlamad.

Bilen, som 12-åriga Tyra Jobark befann sig i, frontalkrockade med en mötande större hästtransport på E 18 mellan Västerås och Enköping i höjd med Irsta i slutet av maj förra året.

Hennes styvpappa och mamma omkom direkt i krocken. Med i bilen var även Tyras lillebror Dorian som lyckligtvis klarade sig från fysiska skador. Tyra däremot fördes akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala för livshotande skador. Under 1,5 månad vårdades hon på sjukhus.

I dag sitter Tyra i rullstol och är förlamad från midjan och ner. Efter olyckan flyttade hon till sin pappa Daniel Jobark i Nynäshamn från att växelvis bott i Fagersta hos sin mamma och styvfar.

I samband med bilolyckan fick Tyra genomgå diverse undersökningar. Vid en röntgenundersökning upptäckte läkarna en hjärntumör på lillhjärnan. – Den är bortopererad nu och vi har fått svar på att den var godartad. Den här tjejen ska aldrig behöva utstå nå mer skit, inte ens en p-böter. Men hon är tuff och stark. Och snart får hon börja rida igen som hon älskar, säger Daniel Jobark.
Läsa hela artikeln


Vägen tillbaka efter den fatala dykningen

Vägen tillbaka efter den fatala dykningen2009-11-14 
Jag ska gå härifrån. Det bestämde 23-årige Marcus Eklund när han vaknade upp på
intensiven, förlamad och med bruten nacke efter att ha dykt på en sten i Fyrisån i augusti. Snart får han lämna Akademiska sjukhuset. Och han gör det precis som han sa – på två ben.

Marcus Eklund sätter fart på rullstolen, bromsar in vid en fåtölj på Akademiska sjukhusets rehabiliteringsmedicinska avdelning. Han reser sig koncentrerat och går sakta fram och sätter sig. Runt nacken sitter en stödkrage i plast, kepsen är nedtryckt i pannan. Under den finns ett stort ärr. Strax före midnatt fredag 14 augusti förändrades hans liv. Marcus Eklund hade varit och bowlat med några kompisar.

Han var rejält berusad, hade firat att han jobbat sin sista dag som lastare för att börja en flygledarutbildning. Vid Västra Ågatan fick han för sig att han skulle bada och dök i Fyrisån. Sedan minns han inget förrän han vaknade upp på intensivvårdsavdelningen där han legat nedsövd i en vecka. Först trodde han att han hade blivit skjuten.

Men han hade dykt på en sten, brutit nacken och krossat den femte ryggkotan. Ryggmärgen, förbindelsen mellan hjärnan och musklerna, var skadad. – Hur kunde du göra nåt så dumt, frågar alla. Alkoholen, säger jag då. Om jag inte hade varit full

hade jag inte gjort det. Jag kommer nog inte dricka sprit igen, säger Marcus Eklund.
Läsa hela artikeln


Läsa flera artiklar
Artiklar – förlamade människor ”talar ut”