Film & Boktips – förlamade människor skriver

NÄR LIVET FÖRÄNDRADES

När Christian Wass var 20 år gammal hade han en ganska klar bild över hur livet skulle se ut. Han skulle plugga till civilekonom och skaffa sig ett välavlönat jobb inom finansbranschen.

Familj skulle han definitivt ha efter att ha lekt rommen av sig några år. Ett stort fint hus i något trevligt område stod också på agendan. Eftersom han blivit antagen till Civilekonomprogrammet hade han satt foten på första steget i förverkligandet av sina drömmar. 

Allt slogs i spillror en sommardag två veckor innan hans utbildning skulle starta. På en sekund förändrades förutsättningarna för hans fortsatta liv så radikalt att man kan fundera på hur stora förändringar en människa kan klara av.

Christian Wass
EN HELT NY LIVSSITUATION

Ett olyckligt dyk från en badbrygga gjorde honom förlamad från bröstet och nedåt, samt delvis i armarna. Plötsligt var han fråntagen i princip alla sina fysiska förmågor och fick lära sig allt från början. 

Han fick lära sig äta, skriva och lyssna på signaler från en kropp som inte alls fungerade som förut men kanske framförallt, lära sig att möta människor igen utifrån en helt ny livssituation.

3 vanliga människors berättelser om sin inneboende kraft. 

”Jag vet hur det känns att ha en pistol tryckt mot huvet, och få en smäll med knytnäven i ansiktet. Vi bad alltid om hjälp hos både polis och socialtjänsten, men han slapp alltid undan.”


Invalido
Tjugo år gammal hade Christian Wass en klar bild över hur hans liv skulle bli. Han skulle plugga till civilekonom, få ett högavlönat jobb, gifta sig och skaffa familj. Men den första augusti 1992 slås den bilden i spillror.

bok

En het eftermiddag efter en tennismatch stannar Christian till vid en badplats på vägen hem. Som vanligt dyker han i från bryggan, men någonting går fruktansvärt fel. Han får överslag i dyket och störtar handlöst ner mot den stenhårda botten. Omedelbart blir han totalt förlamad från bröstet och nedåt, och delvis i armarna. På en sekund förändras allt.

Beställ boken här

CW

Jag är civilekonom och f.d. aktiemäklare, som numera är en flitigt anlitad föreläsare i både Sverige och Norge. Som föreläsare har jag mött tusentals människor på företag och organisationer av varierande storlek och levererar alltid mitt budskap med både värme och humor.

Jag blev utsedd till en av årets inspiratörer av tidningen LEVA 2010, var nominerad till Stora Talarpriset 2012 och samma år kandidat till Augustpriset med min självbiografi, ”Invalido – på ett ögonblick förändrades allt”. Min facebooksida, Vi har kraften, är en daglig inspiration för den som vill ta del av andra människors livserfarenheter och växer med raketfart.

Olyckan förändrade allt
Jag har funderat på självmord flera gånger

Han vill att vi ska våga berätta om det svåra
Läka själen en fråga för proffs


Yasmin – När livet störtdök

Baksidestext:

Yasmin var femton år 1999 och efter sommaren skulle hon äntligen få börja på dansgymnasium. Resten av sitt liv skulle hon ägna åt det hon levde för – dansen. Då störtdök livet. Yasmin råkade ut för en olycka som bokstavligen slog hennes liv i spillror. Den ljusa framtiden med dansen hade på en sekund förvandlats till en livslång natt. Det fanns ingen bot. Livet hade flytt.
Men hon överlevde. När Yasmin lyckats ta sig igenom den första, nästan obegripligt svåra tiden, kom hon till insikt. Hon måste finna en ny, meningsfull väg genom livet utan dansen.”

Yasmin förlamadYasmin Nilson-1

Utdrag ur boken:
Förord och Inledning (pdf)


Boken finns även som:
– Talbok på Legimus.se
E-bok på Adlbris
 Beställ boken här

 

Föreläsare

Om att kämpa mot nya mål trots motgångar
När katastrofen som ödelägger livet inträffar redan i 15-årsåldern vet man inte hur man ska gå vidare. Hösten 1999 skulle Yasmin börjar på dansgymnasium, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad.

”Till en början blir det en fråga om att bara överleva. Sedan kommer det svåra. Att återta livet.”

Yasmin ger en ärlig, rättfram och gripande beskrivning av de utmaningar och motgångar som hennes fysiska tillkortakommande skapar. Hon berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta en del av detta kaos i konstruktiva krafter som strävar framåt.

Boka en föreläsning via mejl till info@promotormedia.se eller via formuläret på deras hemsida här.


Det tog år innan jag kunde ta plats
Yasmins blogg

Min bok När liv tog en Dyk har hittills publicerats på svenska och är en självbiografi, boken berättar historien om mitt liv efter den ödesdigra olycka där jag bröt nacken och blev förlamad från bröstet och nedåt. Boken har varit mycket uppmärksammade och sålde bra, men medlen är fortfarande sällsynta. Det var möjligt för mig att publicera den på svenska med hjälp av att en sponsor från min arbetsgivare, men att publicera den på engelska, så behöver jag din hjälp.

När katastrofen som ödelägger livet inträffar redan i 15-årsåldern
Ta del av Hemligheten av Yasmin Nilson


Erika Grahm från förlamad till olympier

Från förlamad till olympier

På bara några veckor slogs hennes tillvaro i spillror. Sommaren 2011 drabbades Damkronornas och MODO Hockeys Erika Grahm av en allvarlig nervsjukdom, som gjorde att hennes kropp delvis förlamades.Det var inte bara en fråga om hon skulle kunna spela hockey igen. Det rådde stor osäkerhet om hon någonsin skulle kunna leva ett normalt liv igen.

Om sjukdomen, kampen tillbaka, om framgångarna som kom efter comebacken på isen och om tillvaron som elithockeyspelare berättar Erika i sin biografi. Under två månader levde jag med en kropp som steg för steg slutade fungera och med tankar som rev och slet i mig, tankar på en framtid som kanske rullstolsbunden, säger Erika.

Hon var 20 år då sjukdomen slog till. Det som läkarna först befarade var MS, visade sig vara en annan nervsjukdom: Guillain-Barrés syndrom. Tiden som sjuk och i ovisshet var den värsta i mitt liv och paradoxalt nog också den nyttigaste.

 Beställ boken här

Erika Grahm berättar: Jag hade dödsångest
Har lärt sig att lyssna på sin kropp
Jag hade dödsångest & låg under en filt i källaren och tittade på film


Smällen – att tvingas återupptäcka livet

smällen
Jag hinner tänka: ”Kör jag rakt in i den här plåtväggen så kommer jag inte att överleva.”

Sedan blir allting svart.

En millisekund på en bro i utkanten av Stockholm förändrar allt. När Kent Revedal vaknar har hans hjärna tappat kontakten med benen. Han kan inte gå.

I Smällen berättar han tillsammans med journalisten Simon Bynert om inneliggande katetrar, om, avskuren ryggmärg, om insikten att ingenting någonsin kan bli sig likt igen och om en skör vardag där liv, smärta och sorg för alltid kommer gå hand i hand.

Han berättar också om att bygga motorcyklar med tre hjul och om att köra rullstol snabbast av alla på hela avdelningen, om motivation, oändlig omsorg och ljusglimtar på oväntade ställen.

Men mest av allt vill han berätta om hur det är att tvingas återuppfinna sig själv som 40-åring – och hitta en identitet som inte nödvändigtvis är sämre än den förlorade.

Kent Revedal
Kent Revedal driver ett eget företag och arbetar som managementkonsult. Han har tidigare studerat teologi.

  Beställ boken här


”Man svårt skadad i motorcykelolycka”. Hur ofta har man inte läst den rubriken?
Kent Revedals Blogg


Ryggmärgsskador
9789144032283[1]

behandling och rehabilitering

I boken Ryggmärgsskador får du en samlad översikt av den kunskap som är central för vården av ryggmärgsskadade patienter.

Boken täcker både kirurgiska och medicinska aspekter på ryggmärgsskador. Den inleds med en repetition av ryggmärgens anatomi och patofysiologi, fortsätter med det akuta omhändertagandet, klinisk och radiologisk diagnostik. viktiga medicinska följdtillstånd och de icke-traumatiska ryggmärgssjukdomarna.

Ryggmärgsskador är användbar för en bred läsekrets med olika bakgrund såsom läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor m.fl. personalgrupper med arbete inom detta verksamhetsområde och utgör i sin helhet en introduktion till vården av denna svårt drabbade patientgrupp.

Beställa boken
713 kr


Spinalishandboken: ny kraft för skadad ryggmärg
Spinalis
I dag vet jag att jag klarar av mycket mer än vad jag någonsin hade trott. För om jag innan olyckan tänkte på det värsta som kunde hända i livet, så var det just detta. Alla kategorier. I dag vet jag att jag fixar det.
Thomas Fogdö

En ryggmärgsskada ställer hela livet på ända. Allt man tagit för givet förändras. Man måste lära sig kroppens nya signaler, hur man tar sig fram, hur man hanterar alla tankar och känslor som väcks och hur man nu ska leva sitt liv.

Spinalishandboken – ny kraft för skadad ryggmärg vill vara en hjälp i det arbetet. Boken tar upp dels vad som händer i kroppen, hur olika organ påverkas och hur rehabilitering går till, dels tankar om existentiella frågor, vikten av att sörja och hur man kan leva ett gott liv trots skadan. Ett antal personer berättar dessutom om sina egna upplevelser kring hur de skadats och hur de har gått vidare.

Spinalishandboken är i första hand skriven för ryggmärgsskadade och deras anhöriga, men är på grund av sin omfattning även användbar för sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och övrig vårdpersonal som möter ryggmärgsskadade.
Beställa boken


3:32 min
Provläs boken här


Kokbok för lama
Kokbok för lamaRecept på god och lättlagad mat, handfasta råd om mat för rörelsehindrade och fiffiga tips om hjälpmedel som underlättar matlagningen – detta är Kokbok för lama!

I Sverige finns knapp en miljon rörelsehindrade personer som antingen sitter i rullstol, är beroende av rullator eller gånghjälpmedel. För att göra matlagningen och livet med rullstol i köket lite lättare för dessa personer har Claes Hultling, rehabiliteringsläkare och själv rullstolsbunden och Stephan Rössner, professor vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus, skrivit denna mycket speciella kokbok.

Alla recepten är provlagade och avsmakade på Spinalis, en av världens största öppenvårdsmottagningar för ryggmärgsskadade personer. I verksamheten, som är inrymd på Karolinska sjukhuset i Stockholm, har matlagningen blivit en viktig del i behandling och terapi. Spinalis kök har blivit ett nav i kliniken och är samlingspunkt för såväl personal som patienter. Få kök doftar så gott och sprider så mycket maglädje som träningsköket på Spinalis.

Beställa boken
150 kr


Fjärilen i glaskupan
The Diving Bell and the ButterflyEn ung framgångsrik tidningsredaktör drabbas av stroke och blir totalförlamad. Han kan bara kommunicera genom att blinka med ett öga. ”Locked-in- syndrom” kallar läkarvetenskapen tillståndet, då patienten med bibehållen intellektuell förmåga blir instängd i sin egen kropp.

Fjärilen i glaskupan är den drygt 40-årige Jean-Dominique Bauby berättelse om den situation han hamnade i efter ett slaganfall den 8 december 1995. Med hjälp av förlagsredaktören Claude Mendibil skriver han en bok med sina blinkningar som verktyg. I korta och klara meningar, där tonfallet kan skifta mellan ironi och sorgset vemod, som när han nämner sina barn, berättar han om ensamheten i glaskupan.

Fjärilen i glaskupan är något mer än en skicklig sjukdomsbeskrivning – det är en berättelse som berör oss alla. För på ett sätt är vi ju alla instängda i våra glaskupor, i våra kroppar. Fjärilen står för den fantasi som huvudpersonen äger och som gör att han trots allt kan förflytta sig i tid och rum, men framför allt minnas det liv han levt.
Köp filmen här 29 kr
Köp boken här

Trailer Fjärilen i glaskupan

2:18 min


En oväntad vänskap 
En oväntad vänskap

Den franska megasuccén som berör människor över hela världen och som listas som en av världens bästa komedier. En oväntad vänskap är en underbar komedi om vänskap, tillit och nya möjligheter. Det är den sanna historien om två män som på ytan inte har något gemensamt.

Mångmiljonären Philippe är förlamad från halsen och ner efter en skärmflygningsolycka och måste leva resten av sitt liv i rullstol. Han bor i lyxiga omgivningar i Paris och ska anställa en ny assistent. Den enda som sticker ut bland de sökande är Driss, som bara söker jobbet eftersom han måste visa att han är aktivt arbetssökande.

Det här är början på en oväntad vänskap baserad på ärlighet och humor mellan två individer.
Detta är årets må-bra-film, den bygger på en otrolig men sann historia. Filmen har blivit ett internationellt fenomen och är den mest inkomstbringande icke-engelskspråkiga film någonsin. Filmen har också valts ut till Frankrikes Oscar®-bidrag.

Beställa filmen  59 kr

Trailer En oväntad vänskap
2:05 min


Livet en gång till : en ryggmärgsskadad möter svensk handikappolitik
Livet en gång till en ryggmärgsskadad möter svensk handikappolitik

I boken berättar Peter Brusén, tidigare enhetschef vid Socialstyrelsens handikappenhet, om hur hans liv förändrades på ”tre sekunder” i samband med en semesterresa till Hawaii i maj 2000.

När han bodysurfade föll han rakt genom vågen och bröt ryggen, och är sedan dess förlamad. I boken berättar han om sin kamp mot smärtan, sorgen och hur en svår kris kunde vändas till ett nytt oberoende liv.

Köp boken här
230 kr

Utdrag ur Peter Bruséns inledande kapitel.


Vårdande som lindrar lidande
Vårdande som lindrar lidande - Etik i vårdandet

När livet förändras eller hotas av sjukdom eller olycka aktualiseras en mängd etiska frågor. Hur hanterar man människor i livsavgörande skeenden? Hur kan man som vårdpersonal i sådana situationer se, bli delaktig i och lindra lidandet? Vårdande som lindrar lidande tar upp dessa viktiga frågor.

Läs mer
Med nya vårdvetenskapliga teoriansatser, inspirerade av Katie Eriksson, omsätter författarna det abstrakta vårdtänkandet till ett mer praktiskt vårdande. Läsaren får också ta del av människors berättelser om lidande och bemötande inom vården.

Alla som kommer i kontakt med lidande människor har nytta av boken. Den är framför allt givande för studenter och yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.

Om författarna
Maria Arman är leg. sjuksköterska, leg. barnmorska, doktor i vårdvetenskap och biträdande universitetslektor i omvårdnad vid Karolinska Institutet, Stockholm. Arne Rehnsfeldt är leg. sjukskötare, docent i vårdvetenskap och universitetslektor vid Hälsouniversitetet, Linköpings universitet.
Köp boken här
251 kr


Ända in i märgen

Taesler_AIM5-500x782[1]

En sann historia om mardrömmen vi alla kan drabbas av i morgon.

Efter en skön ridtur i skogen vaknar Annika upp på intensiven. Hon är totalförlamad. Det kommer hon att förbli resten av livet.

24 ÅR GAMMAL bestämmer sig Annika för att byta akademikerkarriären mot att bli dressyrryttare i ett av Sveriges främsta elitstall.

Ridningen är hennes liv och hennes stora kärlek. Fram till den dag hon faller av favorithästen. När Annika återfår medvetandet efter ett par veckor är hon helkroppsförlamad, utan egen förmåga att andas och utan att kunna tala.

ÄNDA IN I MÄRGEN är den sanna berättelsen om att drabbas av det som många betraktar som sin allra värsta mardröm, om kampen för att förlika sig med ödet och om att ta makten över en kropp som helt slutat lyda – om att kunna gifta sig och skaffa barn.

Det är en unik redogörelse från gränslandet mellan liv och död, och samtidigt en fängslande, hoppingivande och bitvis makabert rolig berättelse om livets outgrundlighet och den oväntade lyckan.

Köpa boken
183 Kr

Annika Taesler

4 dec. 2014

Malou Efter tio i TV4 från 2014-12-04: Hur är det att leva sitt liv med personlig assistent? Att aldrig vara helt ifred? ”Vad är alternativet?” säger Annika Taesler, som blev förlamad i en ridolycka för drygt tio år sen. Hon visste då knappt vad en personlig assistent var – och Martina Silivri var nybörjare i yrket. Tillsammans hittade de en samexistens och berättar om deras vänskap i Malou Efter tio 17:43 min


Assistans med glans
av Bengt Elmén
Boken Assistans med glansVad är egentligen assistans och varför måste den utformas efter varje persons villkor? I denna praktiska handbok beskriver Bengt Elmén, själv i behov av personlig assistans, på ett intresseväckande sätt olika vardagssituationer som lätt kan uppstå.

Boken vänder sig till arbetsledare och personliga assistenter. Den kan också användas i olika vårdutbildningar. Bengt Elmén är socionom med en cp-skada sedan födseln. Som verksamhetsledare för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, var han med och ledde det första försöksprojektet kring personlig assistans 1987.

Han är en flitigt anlitad föredragshållare. Bengt Elmén har tilldelats 2008 års ATEPA-stipendium för denna bok.

Inbunden, Svenska, 2011
Köp boken här
298 kr

Mera om boken
Ännu en handbok för personliga assistenter finns nu på marknaden. Mycket skeptiskt inställd läste jag den…

Och varför så skeptisk? Ordet ”handbok” i samband med personlig assistans ger mig en känsla av obehag. Yrket innebär så många olika saker på olika arbetsplatser att en handbok torde vara omöjlig att skriva. Men faktum är att jag tycker att Bengt Elmén lyckas ganska bra!

”Assistans med glans” är inte en bok att sträckläsa från pärm till pärm. Snarare kan den fungera som ett uppslagsverk, med olika teman. Troligen är detta författarens medvetna val, vilket jag anser vara ett smart drag!

Elmén deklarerar tidigt i boken att hans råd och tips främst inriktar sig på de ställen där den assistansberättigade har förmågan att vara arbetsledare. Där en kommunikation på lika villkor är möjlig. Just kommunikation tycks vara författarens nyckelord och han beskriver ingående hur den kan vara utformad.

Boken innehåller en hel del exempel på situationer som kan uppstå och presenterar i viss mån lösningar. Dock finns också avsnitt med rena diskussionsunderlag som kan användas i assistentutbildningar.

Bengt Elmén får stora pluspoäng av mig för sitt jordnära och konkreta sätt att diskutera personlig assistans, och för att han i boken är så tydlig med sitt eget förhållningssätt och sina metoder. Han delar med sig av sin mångåriga erfarenhet av assistans på ett sätt som inte blir mästrande eller fyllt av floskler. Boken kan med fördel läsas av personer som är nya inom yrket, även om den säkerligen kan tillföra en del för ”äldre rävar”.

Detta är den första bok om personlig assistans som jag känner mig trygg med att ge till min personal!


Me Before You (2016)
Me Before YouLouisa ”Lou” Clark bor i en pittoresk stad på den engelska landsbygden. Utan att veta vad hon egentligen vill i livet hoppar hon mellan olika ströjobb och hjälper till att försörja sina föräldrar.

Lous vanligtvis så positiva inställning ställs på prov när hon erbjuds ett arbete som personlig assistent åt Will Traynor, en framgångsrik ung aktiemäklare som blivit rullstolsburen i en olycka.

Längd: 110 min
Utgivningsdatum:
03 Jun 2016


Älskade assistent : en inspirationsbok om coachande personlig assistans inom LSS
Älskade assistent

ÄNTLIGEN EN BOK SOM VÅGAR LYFTA FRAM frågorna som berör.
Det som Jan Blomström gör här är helt unikt! Han lyfter på ett helt nytt sätt fram en av vår tids största och kanske viktigaste branscher, nämligen personlig assistans, med ambitionen att skapa skillnad. En medialt påpassad bransch som står under kraftig förändring i och med en uppgraderad lagstiftning och införandet av tillståndsplikt.

I boken utmanar Jan givna sanningar som får läsarna att sätta i halsen både en och två gånger. Samtidigt tillhandahåller han på ett enkelt och knivskarpt sätt nycklarna till en modern och professionell assistentroll utifrån lagstiftningens intentioner. Vardagliga situationer lyfts fram med konkreta lösningsförslag och med principiella speglingar gentemot assistentrollen och dess intention. Jan för också in begreppet coachistans på arenan, en coachande personlig assistans som lyfter fram brukarens självständighet och rätt till sitt egna liv oavsett funktionsnivå.

Boken är den ende i sitt slag och passar lika bra för assistenter som ledare, handläggare och andra branschintressenter. Att bokens innehåll är lika användbara inom äldrevården, omsorgen och socialtjänsten har vi Jan Blomströms dubbelkompetens att tacka för. Han är både neuropsykologspecialist och affärspsykolog, vilket verkligen bidrar till bokens trovärdighet och självklara tyng.

OM FÖRFATTAREN
Jan Blomström är neuropsykologspecialist och affärspsykolog. Genom inspirationsföreläsningar, förändringsinsatser och författande verkar han för en arbetsmarknad där alla får utvecklas och bidra till hållbar framgång.
Köp boken här
145 kr
Trailers

1:02 min

4:04 min