Filmtips rörande Auitsm

 

Life animated (Autism) – en rörande film om att vara instängd i en Disney-film och lära om livet genom filmerna. 
Life animated (Autism)
Prisvinnande film 2016
När autistiska Owen Suskind var tre år slutade han plötsligt prata. I Life, Animated berättas den hjärtvärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med honom genom Disneys klassiska filmgestalter. I

vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida.

Life, Animated är mångfaldig festivalprisvinnare och har rört såväl kritiker som publik till både skratt och tårar.

 

 


My name is Khan
My name is Khan
En indisk/muslimsk man med Aspergers syndrom och hans familj blir utsatta för trakasserier.

Han bestämmer sig för att ta upp det hela med presidenten och beger sig i väg för att försöka träffa honom.

Eftersom hans beteende inte alltid är som andras misstänks han bl.a. för terrorism.

En väldigt gripande film som också innehåller lite humor. Filmen fick mig att tänka mycket på vilka konsekvenser ett udda beteende kan få.


I rymden finns inga känslor (långfilm)
i rymden finns inga känslor film

I rymden finns inga känslor” är en komedi om 18-årige Simon som delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka.

Förändringar är något han bara kan hantera i små doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tvättunna, fylld med lysande stjärnor — han gömmer sig i rymden för där finns inga känslor.

När Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon.

Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek …


Temple Grandin
MV5BMjQwOTQ4NDk5OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzM0Mjk3Mw@@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_[1]

Den sanna berättelsen om hur en bortkommen och udda flicka med autism blir till en framgångsrik vetenskapsman ledande inom boskapshantering.

En fantastiskt bra film som visar hur någon med autism under rätt förutsättningar kan lyckas i livet.

Filmen har vunnit flera priser, bl.a. Golden Globe och Emmys och den är verkligen värd det.

 

 

 


BEN X
Ben X
En tonårspojke med autism blir utsatt för många hemskheter i skolan. Han flyr från verkligheten genom att skapa sig en karaktär i ett online-spel.

Spelet och verkligheten flyter ihop och en tjej han träffat i spelet kommer på besök. Pojken bestämmer sig för att utkräva sin hämnd på mobbarna i skolan.

En hemsk och tyvärr realistisk bild av hur det kan vara att sticka ut från det normala i skolan. En mycket bra film som inte förskönar verkligheten.

 

 


The black balloon
The black balloon

Thomas är en tonårspojke som bara vill vara normal. Ofta förstör hans svårt autistiske bror hans chanser till detta.

När Thomas blir intresserad av en tjej skäms han för sin bror och försöker dölja honom. Men detta går inte i längden och Thomas måste vara öppen med sina familjeförhållanden för att hans nya relation ska kunna fungera.

En film som för en gång skull berättar historien utifrån ett syskons synvinkel. Den visar att det kan vara väldigt svårt att ständigt få stå tillbaka trots att det finns gott om kärlek egentligen.

 


After Thomas
After Thomas

En film som utgår ifrån föräldrarnas perspektiv. Historien är baserad på verkligheten.

Den handlar om föräldrarnas kamp för sin lille autistiske son. Föräldrarna har det ganska tufft och får till en början inte mycket gensvar från sonen.

Sonen har inget tal och är inte så intresserad av omvärlden. Men när familjen skaffar en hund börjar allt förändras.

Filmen beskriver på ett verklighetstroget sätt hur det kan vara för föräldrar som har barn med autism. Filmen blandar både glädje och sorg och är väl värd att ses.


Extremt högt och otroligt nära
Extremt högt och otroligt nära
9-årige Oskar med drag av Aspergers syndrom förlorade sin pappa i 9/11. Efter att ha hittat en mystisk nyckel beger han sig ut för att hitta ledtrådar som han pappa lämnat till honom.

Med på sitt äventyr har han en vresig äldre herre som han hittat hemma hos farmor. Tillsammans trotsar de många hinder och klarar saker de aldrig trott var möjligt.

En mycket charmig film med ett udda radarpar – en riktig feel good film! En och annan tår kanske kan falla när man ser filmen, men värmen övervinner sorgen.

 


Om en pojke
om en pojkeEn charmig historia om vänskapsrelationen mellan 12-årige Marcus och 38-årige Will. Marcus är en mycket speciell pojke som har svårt att passa in bland de andra barnen.

Han excentriska mamma gör inte saken lättare. Will däremot är en framgångsrik slacker.

Han är inte särskilt omtänksam och bryr sig mest om sig själv. Men när det omaka parets vänskap växer sig starkare får de också varandra starka och fina sidor att växa.

 

 


Adam
AdamEn ensam ung man med Aspergers syndrom blir vän med en grann-tjej. I relationen får både han och hon lära sig att förstå någon annan och växa utifrån det.

 

 

 


Mozart and the whale
1-mozart and the whale Filmen är inspirerad av en verklig historia.

Den handlar om en kärleksrelation mellan en tjej och en kille som båda har Aspergers syndrom och hur komplicerat det kan vara.

 

 

 


En sak I taget