Utbildnings-listan

Här på denna sida listar vi företag som utbildar och fortbildar personal till personliga assistenter och även andra utbildningar inom LSS mm.

utbildningslistan-1

Allmän information om folkhögskola.nu

Folkhögskola.nu är Sveriges alla folkhögskolors gemensamma webbplats, som produceras av Folkhögskolornas informationstjänst, FIN.

Webbplatsen är uppbyggd efter besökarnas vanligaste behov: Att hitta kurser och folkhögskolor samt att få information om skolformen folkhögskola.

utbildningslistan-3

Vill du göra skillnad?

Har du ett stort människointresse och förmåga att sätta dig in i andras situation? Tycker du om att hjälpa andra och har lätt för att samarbeta? Då skulle du kanske trivas som personlig assistent.

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder. Den du hjälper kan till exempel ha omfattande rörelsehinder eller en intellektuell funktionsnedsättning. I ditt arbete som personlig assistent hjälper du din brukare att kunna leva sitt liv som han eller hon själv vill.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för brukaren, personen med funktionshinder, att sköta sig själv. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att stödja brukaren i att vara förälder och att sköta sitt arbete. Du måste ha stor respekt för brukarens behov av ett privatliv. I ditt arbete ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort.

Det krävs att du har förmåga att samspela med brukarens anhöriga, arbetskamrater, vänner och andra människor som finns runt honom eller henne. Att arbeta som personlig assistent är ett kvalificerat vårdyrke och utbildningen ska ge dig grunderna för att på ett professionellt sätt kunna förhålla dig till den helhet som det innebär att jobba nära den som är funktionshindrad.

I vissa av omvårdnadsprogrammets kurser ingår metodövningar. Det ingår även APL, dvs. arbetsplatsförlagt lärande som är relevanta för utbildningen. APL ordnas på din hemort i samråd med kontaktperson och lärare i kurserna.

utbildningslistan-5
En del av AcadeMedia

Sedan 2013 är KompetensUtvecklingsInstitutet en del av AcadeMedia, Skandinaviens ledande utbildningsföretag. AcadeMedia är verksam i hela utbildningskedjan, förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Till AcadeMedias webbsida ››

Att vara en del av något större ger oss större resurser ill kvalitetsutveckling, administration med mera. Samtidigt förblir KompetensUtvecklingsInstitutet, liksom alla andra utbildningsföretag inom AcadeMedia, unikt och självständigt till sin karaktär. Du som väljer att studera hos oss gör det för att vi kan erbjuda dig den kompetens och det arbetssätt som tilltalar dig.

Våra garantier
AcadeMedia är en garant för alla utbildningsverksamheters långsiktiga trygghet och utveckling.

Läs mer om AcadeMedias garantier ››

Personlig assistent – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Personlig assistent samt relaterad information om hur mycket en Personlig assistent tjänar i lön, hur det är att jobba som Personlig assistent, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Personlig assistent utomlands och mycket mer.

Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

För lämpliga utbildningar till Personlig assistent och var du kan studera, se Gymnasieutbildningar.
Socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet, Malmö högskola

Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av att arbeta med människor med funktionshinder i verksamheter.

utbildningslistan-6

Om Linköpings universitet

Linköpings universitet (LiU) är ett av Sveriges större lärosäten och vi hör till dem som erbjuder flest utbildningsprogram med inriktning mot en profession, som läkare, lärare, civilekonom och civilingenjör. Vi bedriver forskning inom en mängd områden och här finns internationellt starka forskningsmiljöer inom till exempel nya material, IT och handikappvetenskap.

Sedan LiU blev universitet 1975 (och även innan dess) har vi arbetat med förnyelse av utbildning och forskning. Till exempel har vi varit först i Sverige med tvärvetenskaplig temaforskning, problembaserat lärande, forskarskolor och flera nyskapande utbildningsprogram.

Universitetet har fyra campusområden på tre orter: Campus Valla och Campus US (båda i Linköping), Campus Norrköping och Campus Lidingö – Carl Malmsten Furniture Studies.

Välkommen!

utbildningslistan-4
Om AllaStudier.se

AllaStudier.se är en del av EMG – Educations.com Media Group. Sajten lanserades i oktober 2010 och är en komplett guide till studier. Vi samlar Sveriges skolor och utbildningar under ett och samma tak och kombinerar detta med en stark sökmotor så blivande utbildningsdeltagare lätt och snabbt kan hitta en favoritutbildning eller få en överskådlig lista över dessa.

Utöver detta så har vi en stark redaktionell inriktning som ger besökare inspiration, råd, guider samt fakta för att hjälpa blivande utbildningsdeltagare att lättare ta ett beslut.

På AllaStudier.se ges skolor på olika sätt möjlighet att marknadsföra sig mot en intresserad målgrupp.

utbildningslistan-7
Om June Folkhögskola

JUNE FOLKHÖGSKOLA erbjuder vuxenutbildning mitt i city i Jönköping. Juneporten är placeringen sedan augusti 2011. Skolan har rötter och traditioner tillbaka till 1979 när den grundades. Genom att leva med i utvecklingen och ständigt förändringsarbete finns idag aktuella utbildningsalternativ inom varierade områden.

June folkhögskola – Mer än en skola

June folkhögskola är en dagfolkhögskola för bildning, utbildning och gemenskap. Här får Du unika möjligheter till studier tillsammans med andra kursdeltagare och engagerad personal. June folkhögskola finns mitt i pulsen i centrala Jönköping. Vi tror på mångfald och allas lika värde. Alla har rätt till en andra chans.

Bakgrund

June folkhögskola grundades 1979. Skolan fick namnet Viebäcks folkhögskola, vackert belägen i skogen utanför Nässjö. Vid starten fanns en Estetisk utbildning samt Ungdomslinjen, en kurs för arbetslösa 16-åringar som valde Viebäck som ett alternativ till gymnasiet. Så småningom flyttades Fritidsledarlinjen från Kaggeholms folkhögskola ner till Småland och Viebäck växte.

Nya utbildningar lades till, Missionärslinjen, Speciallinjen, Temalinjen, Bibelkursen, Invadrarlinjen, Kurs för döva & hörselskadade, Lugnare Tempo, Outlook, Alterna, m.fl. fram till dagens utbud.

Med tiden blev de många äldre fastigheterna på Viebäck en belastning och skolans styrelse beslutade att flytta verksamheten. Det skedde 2011. Viebäck bytte namn och blev June, ett namn med rötter i Junabäcken. Skolan fick ett fantastiskt läge i centrala Jönköping alldeles i anslutning till Resecentrum.

Huvudman

utbildningslistan-2
Om studentum Sverige

Studentum.se är en del av EMG – Educations.com Media Group. Sajten startades 2001 som ett initiativ av tre studenter och vår vision är att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning.

Vi gör det lätt för våra besökare att hitta, jämföra och välja utbildning. Läs recensioner av skolor och utbildningar gjorda av tidigare utbildningsdeltagare, räkna ut ditt snittbetyg för att se vilken utbildningstyp du kan ansöka till, läs och skriv i vårt forum om studierelaterade ämnen.

Studentum driver inga egna utbildningar. vi är länken mellan skolorna och utbildningsdeltagarna.

utbildningslistan-8Kompetensutveckling och handledning för personal inom skola, omsorg och personlig assistans!
Personlig assistentutbildning

EiA Utbildning erbjuder såväl längre som kortare utbildningar för personliga assistenter.
Företaget har under längre tid på uppdrag av kooperativ och kommuner genomfört grundläggande introduktionsutbildningar med innehåll som;

 • Att arbeta utifrån aktuell lagstiftning; LSS, HSL, AML och sekretesslagstiftningen.
 • Funktionsnedsättning och funktionshinder.
 • Etik och förhållningssätt; hur omsätta ledstjärnor som självbestämmande och delaktighet i vardagens arbete.
 • Samverkan med närstående, att se närstående som en resurs.
 • Den professionella yrkesrollen; om att hålla balansen mellan närhet och distans, personligt och privat.
 • Praktisk omvårdnad, ergonomi och HLR.EiA Utbildning erbjuder även kursdagar utifrån assistansanordnarens och brukarens önskemål och behov. Exempel på kursinnehåll kan vara;
 • EiA Utbildning erbjuder även fördjupningsutbildning för såväl brukare som personliga assistenter.
 • Relationen brukare – personlig assistent; om kommunikation och goda samtal
 • Självbestämmande och delaktighet; att finna vägar i assistansen
 • Att assistera brukare med; – Intellektuella funktionsnedsättningar – Neurologiska funktionsnedsättningar – Epilepsi – Autismspektrumtillstånd – Traumatiska hjärnskador – Språkstörning – Demensutveckling
 • Grundläggande olycksfall, HLR

För mer information och referenser kontakta Utbildningsledare Eina Linder eina.linder@eia.nu 042-4004140, 0767-653730