12-årig flicka får rätt till dusch och lek – överklagade beslut till förvaltningsrätten

12-årig flicka får rätt till dusch och lek – överklagade beslut till förvaltningsrätten
FUB

Socialnämnden i Södertälje kommun beviljade en 12-årig flicka assistans 12 timmar och 21 minuter per vecka. De menade att det i hennes ålder till en viss del är föräldrarnas ansvar att ta hand om sitt barn. Men familjen överklagade, och förvaltningsrätten går nu på deras linje.

Det var den 6 oktober förra året som Socialnämnden i Södertälje kommun beslutade att, mellan perioden 1 november och 30 november 2018, ge en 12-årig flicka personlig assistans som skulle hjälpa henne med de grundläggande behoven.

Familjen tyckte att bedömningen var för snäv och överklagade till förvaltningsrätten. Flickan får nu utökad tid för av- och påklädnad från nio minuter per dag till 10 minuter per dag. Hon får även utökad hjälp några minuter per dag för för dusch- och hårtvätt, men även för toalettbesök.

Förvaltningsrätten ger även flickan rätt till personlig assistans för träning, lek och fritidsstysselsättning med 30 minuter per dag, vilket nämnden hade helt nekat till eftersom de ansåg att även det var ett föräldraansvar.

Mer hjälp med kommunikation

Den 12-åriga flickan har enligt en utredning stora kommunikationssvårigheter. Men socialnämnden bedömde att hon skulle få hjälp med kommunikation till 30 minuter per ledig dag och 20 minuter per skoldag, och argumenterade för att föräldraansvaret skulle täcka resten av behovet.

Förvaltningsrätten har dock efter överklagandet slagit fast att hon ska få hjälp med kommunikationen med en timme per dag, eftersom andra barn i flickas ålder, utan funktionsnedsättningar, kommunicerar självständigt utan hjälp från föräldrarna.

I fyra andra punkter har förvaltningsrätten fastslagit i att nämnden har rätt i sin bedömning om hjälp med personlig assistans.
Källa: www.svt.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.