Motalakvinna får rätt mot kommunen

Motalakvinna får rätt mot kommunen
FUB

Förvaltningsrätten beviljar en Motalakvinna personlig assistans trots att Socialnämnden från början avslog ansökan. Nämnden anser att kvinnans hjälpbehov ”inte är av sådan karaktär som förutsätts för personlig assistans”.

Ansökan avslogs sommaren 2016 efter att kvinnan yrkat om att få hjälp åtta timmar per dag. Hon har tidigare i flera år haft assistans med drygt 20 timmar per vecka.

Av handlingarna framgår att kvinnan har svår demens som, enligt läkarintyg, lett till att hon inte heller kan hantera ytterligare en fysisk sjukdom som hon lider av. En arbetsterapeut har även gjort bedömningen att kvinnan behöver hjälp att föra mat och dryck till munnen. ”Hon tar inga initiativ till att äta eller dricka, utan kräver full assistans”. Kvinnan visar heller inte när hon behöver gå på toaletten. I underlaget framkommer också att hon ”lever i sin egen värld”, att det är tvära kast mellan skratt och aggressiva utfall.

I socialnämndens beslut finns anteckningar om att kvinnan kan äta själv. Anhöriga har också uppgett att hon kan äta lite grann för att sedan plötsligt sluta. Liknande situation uppstår vid påklädning där hon kan börja klä på sig för att sedan plötsligt sluta. Enligt arbetsterapeuten har kvinnan fysisk förmåga att klara av aktiviteter i det dagliga livet. Men, en bristande kognitiv förmåga gör att hon inte vet vad hon ska göra.
Källa: corren.se
Hela artikeln

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.