13,5 miljoner back för socialnämnden

13,5 miljoner back för socialnämnden
FUB

Dyrare placeringar på familjehem, sämre effekt av privatiserad assistens och underskott för verksamheten för ensamkommande barn, det är anledningen till att socialnämnden går back med 13,5 miljoner enligt den senaste prognosen.

– Vi tittar på olika insatser för att se om vi kan jobba annorlunda, bland annat med hemmaplanslösningar, säger Roger Holmberg som är ordförande för socialnämnden.

Familjehemskostnaderna har ökat med sju miljoner gentemot budget Det beror inte på att fler är placerade, utan på att placeringarna blivit dyrare. I april var 100 barn familjehemsplacerade, varav fem var ensamkommande flyktingbarn.

– Det är inte så många, men det blir mycket pengar, säger socialchefen Cecilia Frid.

Kostnaderna för ensamkommande barn har ökat. Det beror på att ersättningen från Migrationsverket minskat, från 1800 till 750 kronor per dag för de som är över 18 år och från 1800 till 1350 till de som är under 18 år. Gruppen unga har samtidigt minskat kraftigt.

– Vi har varslat 40 anställa och avvecklat sju HVB-hem, säger Cecilia Frid.

Istället har man infört stödboende, där ungdomarna har egna lägenheter och ett mobilt team besöker dem. Kalmar kommun har ansvar för 100 unga, varav 82 fått uppehållstillstånd och 18 är fortsatt i asylprocessen.

Privatiserad assistansverksamhet skulle sänka kostnaderna redan för flera år sedan. Men det har dragit ut på tiden. Den första upphandlingen sommaren 2017 fick avbrytas, men tidigare i år kom beslutet att Humana tar över den kommunala personliga assistansen. Under maj ska de kommunanställda assistenterna ge besked om de följer med över till Humana, som tar över verksamheten, eller om de vill bli omplacerade i kommunen.

– Humana har haft kontakt med alla som idag har assistans, och talat med brukare och anhöriga och merparten går över i oktober, säger Roger Holmberg.

De tre områdena som går back balanseras till viss del av att kostnaderna för ekonomiskt bistånd fortsätter att minska, hittills i år med fem miljoner kronor. Anledningen är fler kommit ut i arbete.I april i år fick 422 hushåll ekonomiskt bistånd, mot 476 för ett år sedan.
Källa: ostrasmaland.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.