22-åriga Ida behöver assistans för att leva – nu kan den dras in

22-åriga Ida behöver assistans för att leva – nu kan den dras in
FUB

Samhällets ansvar har blivit ett ansvar ingen vill ta.

Ida Dahl, 22, är i behov av assistans dygnet runt, men Försäkringskassan hänvisar till kommunen som hänvisar till sjukvården som inte svarar.

Samtidigt blir Idas tillstånd allt sämre.

– Ibland är vi rädda att hon ska dö, säger systern Ellen Dahl.

47 hjälpinsatser på ett dygn – ett bra dygn. Vi bad Idas mamma Annelie Franzén, att notera allt som hon gör för sin dotter Ida på en dag. Du kan läsa listan här nedanför, den lämnar inte mycket tid över till annat som ett drägligt liv kräver. Försäkringskassan tycker annorlunda.

Rasar i vikt

Ida har Downs syndrom och autism. Under hela sin uppväxt har hon haft assistans. Tack vare det har hon klarat av att gå till skolan och även tidvis bo på ett korttidsboende.

För snart ett och ett halvt år sedan blev situationen akut försämrad. Ida trillade plötsligt ihop i duschen och har sedan dess aldrig blivit sig själv igen.

Läkarna kan inte säga vad som är fel, men Idas mage och urinblåsa har slutat att fungera normalt. Hon har rasat 19 kilo i vikt. I dag väger hon bara 35 kilo.

Hon får ångestattacker och hyperventilerar tills hon svimmar och måste föras till sjukhus flera gånger i veckan.

Vill dra in assistans

Men när familjen i höstas ansökte hos Försäkringskassan om två personliga assistenter för Ida, blev svaret i stället ett hot om ingen assistans alls.

– Både vi och assistansbolaget var helt övertygade om att vi skulle beviljas dubbla assistenter eftersom situationen var helt omöjlig för en person att sköta, säger Idas mamma Annelie Franzén.

Svarsbrevet från Försäkringskassan kom som en chock.

I den nya utredningen bedömdes Idas behov av hjälp mindre än tidigare. Motiveringen var att det inte är ett uppdrag för personliga assistenter att hjälpa Ida sköta urin och avföring med kateter och lavemang, det ska i stället skötas av sjukvårdspersonal och därmed var behovet av personlig assistans mindre än tidigare. Problemet är bara att det inte finns någon plats för Ida inom omsorgspsykiatrin.

Trots sju remisser från allmänsjukvården har Ida inte fått komma dit.

– Det känns som om hela samhället har vänt oss ryggen, säger Annelie Franzén.

Mellan stolarna

Mot villkor att familjen drog tillbaka sin ansökan om dubbla assistenter har Försäkringskassan frusit beslutet om att dra in all assistans. Nu får Idas mamma Annelie fortsätta att arbeta som ensam assistent åt sin dotter, men hon har svårt att klara situationen själv.

– Ida är omöjlig att sköta för en person, säger Lennart Andersson, juridiskt ombud på assistansbolaget Frösunda.

Flera tidigare assistenter har sagt upp sig på grund av att de inte klarat av situationen.

– Personalen orkar inte med situationen. Många kommer in och jobbar ett tag, men sen slutar de, säger Lennart Andersson.

– Det är en hemsk situation. Den här familjen har verkligen hamnat mellan stolarna.

När Försäkringskassan säger nej till dubbel assistans faller det på kommunen att ta ansvar för Ida. Lösningen är att placera henne på ett gruppboende i Ulricehamn, tre mil från familjen.

Dit ska hon åka nästa vecka.

– Vi vet att det inte kommer att fungera för Ida och känner oss helt förtvivlade. De är tre i personalen på sex boende, men Ida behöver ju någon där i stort sett varje sekund.

Aftonbladet har sökt Försäkringskassan och sjukvårdens omsorgspsykiatri, men inte fått någon kommentar om Idas fall.

Idas dag

12:30: Stöd med lunch. Dela mat, sitta med och hålla koll så Ida inte trycker in maten i munnen och riskerar att sätta i halsen.

12.40: Plocka undan, diska, torka av bordet, hjälpa Ida tvätta sig om händerna/munnen då hon har mat överallt och städa upp matrester från golvet. Samtidigt hålla koll på Ida när hon rycker i personal och vill rikas (rikning står för Ren Intermittent Kateterisering och är en behandling som innebär att man med hjälp av en kateter tömmer urinblåsan på urin). Ida drar i personal flera gånger, blir arg för hon inte får rikas då hon rikats precis innan maten.

Personal följer med Ida till soffan och ber henne sitta där medan personal gör i ordning det sista i köket. Ida ropar från vardagsrummet och vill ha hjälp med att lägga på filt. Personal går tillbaka till köket och Ida ropar återigen. Vill att personalen lägger på filten igen. Detta upprepas 6 gånger.

12.50: Ida börjar tjata om att rikas återigen. Drar i personal och ger sig inte. Personal rikar Ida.

12.55: I samband med att Ida rikas börjar hon flacka med blicken.

12:55: Ida börjar skaka i hela kroppen, personal får hålla Ida så hon inte ska ”plocka” ut avföringen själv. Samtidigt håller man i henne så hon inte ska trilla och falla på något.

12:57: Ida skakar och hyperventilerar i cirka 20 minuter. Till slut trillar hon ihop på marken. I samband med detta kissar och bajsar hon på sig.

13.20: Ida kommer tillbaka. Personal hjälper med att byta blöja, tvätta henne, byta kläder. Behöver rikas igen. Personal rikar.

13.24: Ida är fortfarande orolig, skakar i kroppen och flackar med blicken. Börjar hyperventilera och personal får hålla i henne. Ida ber om papper då hon börjat blöda i gommen. Personal får ta med Ida, som knappt kan gå själv, till köket och hämta papper.

13.50: Ida hyperventilerar så hon trillar ihop återigen. Kissar och bajsar på sig. Personal hjälper att byta blöja, tvätta, byta kläder och rika igen.

14.05: Ida lägger sig i soffan och vill ha hjälp med att lägga på filt.

14.10: Personal tvättar Idas kläder.

14.15: Personal sätter på kaffe till Ida.

16.00: Krossar och ger medicin tillsammans med mellanmål.

16.10: Intimtvätt och rikning.

17.00: Personal lagar mat och Ida får stöd med dukning.

17.30: Personal delar mat och sitter och håller koll så hon inte trycker in maten i munnen och riskerar att sätta i halsen.

17.44: Personal diskar medan Idas sitter själv i soffan.

17:55: Personal hänger upp tvätt.

18.07: Ida börjar bli orolig.

18-10: Ida hyperventilerar igen.

18.24: Ger behovsmedicin.

18.29: Håller i Ida så hon inte ska trilla eller kladda med bajs. 

18.52: Ida har hyperventilerat så hon trillat ihop och fått andningsuppehåll. Trillar ihop och personal hjälper Ida in i duschen.

19.00: Ida hyperventilerar i duschen. Personal hjälper att schamponera och tvätta samtidigt som man försöker hålla Ida så hon inte ska trilla.

19.10: Torkar Ida.

19.14: Rikar.

19.20: Hjälper på med blöja och pyjamas.

19.26: Blåser håret.

19:40: Borsta tänderna.

19.45: Släcker ner och börjar göra ”natten”.

20:00: Ger medicin.

20:10: Hjälper Ida till sängen. Stoppar om henne och säger godnatt.

20:15-22.00: Ida kommer inte till ro och springer upp och ner ur sängen. Personal får följa med varje gång och stoppa om henne.

22:00: Byter blöja.

22:05: In i duschen för att göra om duschrutin då Ida kladdat bajs.

22:17: Torka Ida.

22:23: Sätta på pyjamas.

22:26: Bädda om i sängen.

22:30: Blåsa hår.

22:39: Lägger Ida i sängen.

22:40-00:20: Hjälpa bädda om säkert 20 gånger innan Ida äntligen kommer till ro och sover.

06:30 Stöd av personal med väckning.

07:00 Stöd med intimhygien inför rikning.

07:30: Påklädning stöd med alla moment, bh, trosor m.m.

08:00: Stöd vid alla moment rörande frukost, dela smörgås, hälla upp juice, krossa medicin och ge henne den på sked.

08:30: Stöd av personal med hårvård, tandborstning, tvätt av ansikte och händer. Ida har en torr hud och måste ha stöd med att smörja in henne med salva.

09:00: Stöd med att ta på sig kläder efter väder då Ida inte klarar det själv, personal får leda henne nerför trapporna då hon endast har synskärpan inställd på 20 centimeter. Färdtjänst möter upp och kör henne till Dagcenter där personal möter upp och tar över varje dag mellan 09:00-15:30.
Källa: aftonbladet.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.