måndag, 18 februari 2019

Ge alla sjuka samma rätt att få rätt.

Ge alla sjuka samma rätt att få rätt.
FUB

Den som är sjuk ska kunna fokusera på att försöka må bättre. Försörjningen ska samhället stå för, lyder löftet från välfärdsstaten.

Men Försäkringskassan har på regeringens inrådan blivit hårdare i sina bedömningar av vem som har rätt till sjukpenning eller personlig assistans. Därmed har också sjuka och funktionshindrade hamnat i svåra situationer. Så i vilken mån har myndighetens bedömningar varit riktiga enligt lagen?

Socialminister Annika Strandhäll (S) har duckat för frågan och hänvisat till att besluten alltid kan överklagas.

Tänk om det vore så enkelt.

Forskaren Sebastian Wejedal vid Handelshögskolan i Göteborg har under flera år studerat vilka möjligheter de som överklagar har att driva sina fall. Han vittnar om en direkt skamlig situation. Och detta eftersom ytterst få beviljas ekonomiskt stöd för att anlita en advokat.

”I värsta fall kan det innebära att personer som har rätt till ersättning inte får det för att de inte kan föra sin talan på ett tillfredsställande sätt”, sade Wejedal i Ekot på onsdagen.

Han gav överhuvudtaget en förfärande bild av hur enskilda, redan utsatta, individer kan stå ensamma i sin kamp för att få vad de har rätt till. Och det är allt fler som anser sig ha fått felaktiga beslut.

Antalet mål om sjukpenning ökade väsentligt i förvaltningsrätten i fjol. I de allra flesta fall går rätten på Försäkringskassans linje.

Ett tecken på att myndigheten som regel gör korrekta bedömningar?

Nja, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kan det diskuteras i vilken mån förvaltningsdomstolarna står tillräckligt fria från Försäkringskassan. Även hon menar att fler förmodligen hade beviljats prövningstillstånd om de haft juridiska ombud. Med dagens system blir det obalans mellan myndigheten och de enskilda, påpekar Ramberg i tidningen ETC.

Så sant. Det krävs ingen juristexamen för att se de ojämna styrkeförhållandena när sjuka och funktionsnedsatta förväntas föra sin egen talan mot Försäkringskassans expertis.
Så varför är det då så svårt att få rättshjälp?

En vanlig motivering är att det inte behövs eftersom det i sådana fall är enkelt att föra sin talan. Men det stämmer inte, framhåller Wejedal. Forskningen visar att advokathjälp kan göra stor skillnad för utgången.

Då borde det också vara en möjlighet som är tillgänglig för alla som överklagar beslut i likvärdiga lägen. Annars etableras en form av den rikes rätt, där personer som har råd att anlita en advokat också har väsentligt bättre möjligheter att få rätt mot Försäkringskassan.

Möjligheterna till rättshjälp måste snarast ses över. Det är varken jämlikt eller rättssäkert att fortsätta snåla med pengar till ombud åt sjuka och funktionsnedsatta som överklagar beslut. I en redan kämpig livssituation ska ingen behöva stå ensam i sin kamp för att få vad de har rätt till från samhället.
källa: sydsvenskan.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: