Partiernas hetaste målgrupp: Barnfamiljerna

Partiernas hetaste målgrupp: Barnfamiljerna
FUB

Socialdemokraternas främsta kort under valrörelsens slutskede var utspelet om en extravecka i föräldraförsäkringen.  Alliansen svarar med krav på ökad valfrihet för barnfamiljer.

Här går Di igenom partiernas familjepolitiska förslag.

Två veckor före valet tog S fram trumfkortet, ett löfte om en så kallad familjevecka i föräldraförsäkringen för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Reformen kostar 5 miljarder kronor och är tänkt att hjälpa familjer att klara dagar då skolor och förskolor är stängda.

”Något gemensamt alliansutspel som svar på familjeveckan kom inte. Det är uppenbarligen också ett förslag som Alliansen tycker att det är lite svårt att vara emot”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

”Man skulle ju kunna argumentera att det är ett brott mot arbetslinjen, att vi behöver arbeta mer och inte mindre. Huvudstrategin är istället att säga att det är en dålig prioritering. Som exempel lyfter man ofta fram pengarna som fattas till personlig assistans inom LSS.”

SEB har gått igenom samtliga partiers förslag inom familjepolitiken. S föreslår också lagstadgad skyldighet att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger sam att stegvis höja taket i den tillfälliga försäkringen. På sikt ska försäkringen också tredelas, med dagar vikta för vardera vårdnadshavare samt en valfri del.

Från det rödgröna blocket kommer miljöpartiets krav på tredelad föräldraförsäkring och fortsatt höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar. Vänsterpartiet vill att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrar.

Från Alliansen kommer krav på att värna eller öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen. Centerpartiet vill inte se fler öronmärkta föräldradagar men vill också införa en jämställdhetsbonus. Reglerna bör också anpassas bättre för företagare.

Moderaterna vill värna flexibiliteten i föräldraförsäkringen och främja tillgången till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Från Liberalerna kommer krav på att de flesta dagarna i föräldraförsäkringen ska tas ut under barnets två första år och resten tills barnet börjar skolan. Partiet vill också se en möjlighet att ta ut fler dagar, men då med 70 procents ersättning.

Liberalerna vill också höja ersättningstaket i VAB (vård av barn) till samma nivå som föräldrapenningen samt möjliggöra överlåtelse av dagar till en tredje person.

Kristdemokraterna vill höja maxtaxan i barnomsorgen med 300 kronor per månad. Partiet är emot kvotering av föräldraförsäkringen och vill se ökad flexibilitet.

Kristdemokraterna vill höja barndelen i bostadsbidraget med 350 kronor för familjer med ett barn, 425 kronor för två barn och med 600 kronor för tre barn. En barnomsorgspeng för omsorg om egna barn i hemmet ska införas. Det handlar om 6 000 kronor per barn och månad för barn 1-3 år.

Sverigedemokraterna går till val på stärkt föräldrapenning, bostadsbidrag och engångsbidrag till förstföderskor. Föräldraförsäkringen ska avkvoteras och möjligheten till vårdnadsbidrag ska återinföras.

Oavsett valutgången bör landets barnfamiljer räkna med förändringar inom föräldraförsäkringen.
Källa: di.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.