96-åriga Inga Bergman har 30 grader i lägenheten

96-åriga Inga Bergman har 30 grader i lägenheten
FUB

– Jag har inga minnen av att det varit förfärligt, säger Inga Bergman. Men en stund senare säger Inga att det är för varmt för att gå ut och att hon inte känner att hon vill vara där det är varmt.

Den långa värmeböljan har varit svår för många av personer med någon form av funktionshinder. 96-åriga Inga Bergman från Knivsta som lider av demens har haft runt 30 grader i sin lägenhet på sitt vårdboende – en temperatur som långt överstigit Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Inga som bor på ett vårdboende för dementa har haft det extremt varmt i sin lilla lägenhet. Över trettio grader varmt vissa dagar. 

– När jag har kommit hit och hälsat på så har det varit flera gånger som hon legat utslagen på sängen och mer eller mindre ligger och flämtar med öppen mun, så det måste ju ha varit jobbigt för henne, säger Ingas son Stellan Bergman. 

När Inga själv ska berätta om hur värmen påverkat henne, gör hennes demenssjukdom det svårt att avgöra hur hon egentligen mått. 

– Jag har inga minnen av att det varit förfärligt, säger hon. Men en stund senare säger Inga att det är för varmt för att gå ut och att hon inte känner att hon vill vara där det är varmt.

”Mycket allvarligt för äldre”

Men Folkhälsomyndigheten som har tagit fram riktlinjer för hur varmt det bör vara på boenden – är tydliga med konsekvenserna. Riskerna för äldre och sjuka är mycket höga när det blir väldigt varmt.

– Det kan vara mycket allvarligt. Bland äldre och kroniskt sjuka visar studier att det är överdödlighet under värmeböljor, säger Adam Roth, enhetschef för beredskap och krishantering på Folkhälsomyndigheten. 

Ingas son Stellan har fört en lång kamp under sommaren för att Knivsta kommun ska förbättra situationen på hemmet. Flera åtgärder har gjorts, några av de har han stått för själv, men värmen har enligt Stellan Bergmans egna mätningar bestått. 

”Inte råd med luftkonditionering”

I ett av mailen mellan kommunen och Stellan Bergman som SVT tagit del av menar kommunens företrädare att det är den boendes eget ansvar ”att vidta åtgärder för att sänka värmen i lägenheten” eftersom den hyr lägenheten på boendet. Stellan Bergman reagerar kraftigt på det beskedet.

– För mig är det fullständigt orimligt, säger han. För det första har inte fattigpensionärer råd att köpa en luftkonditionering och för det andra kan inte en dement person sköta en sådan apparat även om jag eller andra anhöriga köper den och ställer dit den, säger Stellan. 

– Vi ser det här som ett samarbete mellan oss, anhöriga eller gode män, och jag är ledsen om det uppfattats på ett annat sätt men det är så vi vill arbeta, menar Carina Eriksson, tf socialchef på Knivsta kommun.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.