”Tal om fusk skymmer de verkliga problemen”

FUB

Många personer som är beroende av personlig assistans och deras anhöriga, är oerhört trötta på den så kallade fuskdebatten som pågår gällande assistansbranschen.

Förtroendet för Försäkringskassan urholkas, skriver två debattörer.

DEBATT | ASSISTANS

Försäkringskassans företrädare Ann-Mari Begler fortsätter tala om ett missbruk av assistansersättningen på ett sätt som skymmer de personer som behöver personlig assistans. Vi anser att hon skjuter ifrån sig ansvaret och att det finns en stor okunskap hos myndighetens företrädare.

Om vi tittar på den statistik Försäkringskassan lämnat om antal dömda för assistansfusk, så ser vi att 2014 finns det 18 stycken fällande domar mot individer eller anordnare, och två stycken 2015. Försäkringskassan pekar alltså på en promille för att bevisa ett omfattande assistansfusk. Istället borde fokus läggas på värdegrunden inom personlig assistans, som det var tänkt när lagstiftningen kom.

Varje vecka läser vi om personer med funktionshinder i olika åldrar som förlorar sin assistans. Vad hände exempelvis med barnperspektivet inom personlig assistans?
Källa: svd.se
Hela artikeln


Brott mot välfärdssystemen

1:01:53
Publicerades den 28 juli 2016

Så arbetar myndigheterna mot assistansfusket. Seminarium under Almedalsveckan 2016.

Medverkande: Nicole Thorell, utredare BRÅ. Daniel Johansson, projektledare Försäkringskassan, Åsa Rasmussen och Karin Billenius, utredare polisen, Astrid Eklund, vice överåklagare Åklagarmyndigheten

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.