Afrika med bruten nacke

Afrika med bruten nacke
FUB

Han är läkaren som bröt nacken och förlamades bara två veckor innan han skulle gifta sig. Men Claes Hultling valde att göra sitt livstrauma till sin karriär – och nu står han inför sin största utmaning hittills.

En dokumentär av Folke Rydén.
57:23 min

Men Claes valde att göra sitt livstrauma till sin karriär. Han startade Spinalis som idag har blivit världsledande på rehabilitering av ryggmärgsskadade.

Claes är en karismatisk auktoritet som innehaft en professur på Stanford University och föreläst världen runt. Han har en son som var det första barnet i världen att födas med en ryggmärgsskadad som far.

Claes Hultling är med andra ord framgångsrik. Men det räcker inte. Han söker hela tiden ytterligare bekräftelse.

Ny Folke Rydén-dokumentär om Claes Hulting, en svenska läkare som livet lekte för 1984. Tre veckor senare skulle han gifta sig, och den här försommardagen sprang han ut på bryggan för att dyka i vattnet – och träffade med huvudet rakt på en sten och blev förlamad från halsen och nedåt. Ett helt nytt liv följde.

Rullstolsbunden startade han både en egen mottagning för ryggmärgsskadade samt en stiftelse för att främja forskningen på området. Och nu står han, enligt Folke Rydéns hisspitch, inför sitt livs svåraste utmaning.

Nu är Claes Hultling mycket engagerad i Spinalis i Botswana, den första och enda ryggmärgskliniken i landet. Idén föddes när han var där för att hålla tal på en konferens.

– Jag träffade deras sjukvårdsminister för tre år sedan, då fanns det ingen mottagning för ryggmärgsskadade. Sedan dess har man behandlat 100-talet skadade. Den 1 maj i år hade man 43 patienter på kliniken, säger Claes Hultling, glad över framgången.

Svensk dokumentär från 2016.
Botswana
Spinalis i Botswana – Inka Löfvenmark berättar om projektet i Gomorron Sverige

”Har man en hög nackskada anses man inte vara ‘rehabiliteringsbar’.” – Inka Löfvenmark

Än en gång slås jag av vilken tur jag har som lever i ett välfungerande välfärdssystem som Sverige, särskilt som ryggmärgsskadad. Vi tar vårt välfärdssystem allt för ofta för givet. Trots att det finns brister och olika delar i sjukvårdssystemet som bör förbättras är jag tacksam över att jag kan leva det liv jag vill leva

– för det är INTE en självklarhet för människor i andra delar av världen.

Då jag började resa runt en hel del efter min olycka såg jag tidigt skillnaderna i hur livssituationen såg ut för ryggmärgsskadade personer i olika länder. Man behöver inte åka långt, i Grekland till exempel ser situationen helt annorlunda ut för ryggmärgsskadade personer. Det finns ingen direkt specialiserad rehabilitering och personlig assistans existerar inte.

Man är helt beroende av sin familj. Studiemöjligheter och jobbmöjligheter är inte att tala om, det måste man strida för om ens få chansen. Det finns ingen som helst statlig finansiering för bostadsanpassning som är nödvändigt för att kunna bo kvar. För många slutar det med att man blir fången i sitt eget hem.

Jag har tillgång till specialiserad rehabilitering och sjukvård för ryggmärgsskadade i världsklass, jag har rätt till personlig assistans och hjälpmedel enligt mina behov och kan både studera och jobba utan begränsningar – jag kan leva ett likvärdigt liv som alla andra och bidra till välfärden i mitt hemland genom att jobba och betala skatt och vara en del av samhället.

I Botswana bor det cirka 2 miljoner människor och varje år drabbas cirka 40-50 personer av en förvärvad ryggmärgsskada. Varav flest är trafikolyckor. Dödligheten efter en ryggmärgsskada är så hög som 30 procent.
Källa: textyasmin.se/
Hela artikeln

Claes Hultling i Afrika med bruten nacke-2

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.