Alarmerande levnadsvanor hos psykisk funktionsnedsatta

Alarmerande levnadsvanor hos psykisk funktionsnedsatta
FUB

Psykiska problem blir ofta en ond cirkel och ett funktionshinder.

Nu visar en undersökning att ohälsosamma vanor blir allt vanligare hos personer med psykisk funktionsnedsättning.

Det är Blekinge kompetenscentrum, Landstinget Blekinges forsknings- och utvecklingsenhet, som gjort en större brukarundersökning. Personerna i undersökningen är mellan 18 till 65 år och alla har någon form av psykisk funktionsnedsättning. Fokus har varit på hälsa, välbefinnande och levnadsvanor.

– Det gjordes en liknande undersökning 2009 men den här är mer omfattande. Vi har ställt 58 frågor och 287 av 432 brukare i länet har svarat, 66 procent, säger Ulrika Harris, forsknings- och utvecklingsstrateg på Blekinge Kompetenscentrum.

I undersökning uppger 70 procent av brukarna att de sällan eller aldrig motionerar. Nästan 60 procent erkänner att de har dåliga matvanor – riksgenomsnittet för alla svenskar är 20 procent.

29 procent av brukarna var rökare, samma siffra för hela landet är nio procent.

– Rökningen är en stor bov. Om någon frågar vilken vana som är sämst för hälsan så skulle jag svara rökningen, säger Carina Ström, som även hon är forsknings- och utvecklingsstrateg på Blekinge Kompetenscentrum.

När det gäller den fysiska hälsan så anser sig brukarna i Ronneby, Olofström och Karlskrona motionera något mer än i brukarna i Karlshamn och Sölvesborg.

– Sölvesborgs brukare mår enligt undersökningen något sämre än brukarna andra kommuner, säger Ulrika Harris.

Resultaten i undersökningen ska nu bli ett stöd för kommunerna fortsatta utvecklings- och kvalitetsarbete.

– Problemet är att vi inte hittat någon liknande undersökning i Sverige. Därför har vi inte så mycket att jämföra med, bortsett att det är statistiskt säkerställt att personer med psykisk funktionsnedsättning i större utsträckning än många andra har ohälsosamma matvanor och rör på sig för lite, säger Ulrika Harris.
Källa: blt.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.