Allt fler upplever att de blir orättvist bedömda

Allt fler upplever att de blir orättvist bedömda
FUB

Regeringen vill dämpa kostnadsutvecklingen för assistansersättning. Försäkringskassan försöker stoppa fusk.

Men allt fler kontaktar Neuroförbundet för att de upplever att de får fel vård när Försäkringskassan arbetar under nya riktlinjer.…

– De ägnar sig åt någon slags kollektiv bestraffning på den personliga assistansen för att man hittat fuskare, säger den socialdemokratiska politikern Anki Foss.

Bara en av sju som söker assistansersättning får den beviljad, rapporterade Sveriges Radio i maj. Det är den lägsta siffran sedan assistansreformen infördes för 23 år sedan.

Enlig regeringen har kostnaderna för assistansersättningen fördubblats till cirka 30 miljarder kronor på tio år, samtidigt som antalet brukare bara ökat med drygt 2 000 personer under samma period.

En granskning av Svenska Dagbladet visar också att ekobrottslingar misstänks lura till sig stora summor pengar via assistansersättningen.

– Det är viktigt att skattemedel avsatta till personer med omfattande funktionsnedsättningar också kommer dessa till del, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

”Kollektiv bestraffning”

Socialdemokraten Anki Foss sitter i servicenämnden i Kalmar kommun. Hennes make Micke Foss är totalförlamad och tvingas nu klara sig med endast en personlig assistent stora delar av dygnet.

– Om Försäkringskassan gör sitt jobb och följer upp sina ärenden och kommer åt fuskarna behöver inte Magdalena Anderson och Åsa Regnér ägna sig åt kollektiv bestraffning, säger hon.
Källa: expressen.se
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.