Anpassningsbranschen vill att regeringen gör mer

FUB

Bilanpassningsbranschen går på knäna. Fyra av tio anställda är borta sedan nya lagen trädde i kraft. Regeringens besked att konsekvenserna av nya lagen ska utredas väcker inget hopp.

Sedan den nya lagstiftningen om bilstöd trädde kraft i fjol har handläggningstiderna hos Försäkringskassan blivit längre. Förra året fattades betydligt färre beslut än före lagändringen, och under 2018 års första månad har takten inte ökat. Något som märks tydligt hos landets anpassningsföretag.

– Beställningarna lyser med sin frånvaro, det är tydligt fortfarande, säger Andreas Gunnerius på anpassningsföretaget Anpassarna i Hedemora.

Trots löften från Försäkringskassan om snabbare handläggning av ansökningar om bilstöd och bilanpassning märks ingen skillnad i orderingången hos anpassningsföretagen. Situationen blir allt allvarligare, säger Andreas Gunnerius.

– Regeringen måste verkligen titta på det här och för några timmar sätta valrörelsen åt sidan. Läget är akut och det går inte att vänta till hösten. Då finns inget kvar att rädda.

Enligt en färsk branschenkät som Andreas Gunnerius gjort har det genomsnittliga anpassningsföretaget minskat sina anställda med 42 procent sedan den nya lagen trädde kraft i fjol. I norra Sverige har den samlade personalstyrkan gått från strax under 20 personer till att idag bara vara fem. Nedskärningarna innebär att många som bor i Norrland kommer att stå utan service i framtiden, menar Andreas Gunnerius.
källa: funktionshinderpolitik.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.