Åsa Lindhagen, Miljöpartiet – ”Jag förstår oron över utläckta förslag i LSS-utredningen”

FUB

Även Miljöpartiet vill nu se lagändringar för grundläggande behov, tex gällande sondmatning och andning. Partiets nye funktionshinderpolitiska talesperson Åsa Lindhagen säger att ett självständigt liv med goda levnadsvillkor måste säkras och att det i grunden handlar om mänskliga rättigheter.

Åsa Lindhagen är Miljöpartiets nya funktionshinderpolitiska talesperson och ledamot i Socialutskottet. Hon vill, liksom många andra partier som nyligen intervjuats på Assistanskoll, se åtgärder i form av lagändringar mot de HFD–domar som förändrat bedömningarna av personlig assistans. 
– Dels har många blivit av med sin assistans och fått timmar neddragna, dels finns det en stor oro hos de som har assistans att den ska försvinna. 

Lagändringar behövs nu för att säkerställa de ursprungliga intentionerna med LSS och att människor kan känna trygghet, säger Åsa Lindhagen. 
– Detta handlar också om resurser, vi har varit tydliga med att vi vill skjuta till en miljard, för att möjliggöra lagändringar.

Vill se snabba lagändringar för grundläggande behov

Både Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet kräver snabba lagändringar för grundläggande behov rörande tex sondmatning, andning och integritetsnära delar. Även Åsa Lindhagen vill se lagändringar här.

– Vi behöver återgå till det som var tanken från början. Jag konstaterar att flera partier sagt detta, och vill att vi går fram så snabbt det går med lagändringar för tex sondmatning och andning som drabbat funktionshindrade barn och deras föräldrar. 

Skulle du även vilja se lagändringar så att inte bara integritetsnära delar, utan hela det grundläggande behovet räknas vid assistansbedömningen?

– Ja, vi tycker att den tolkning som gjorts är problematisk. Möjligheterna att kunna leva ett självständigt liv med goda levnadsvillkor måste säkras, precis så som var avsikten med lagen innan lagtexten, som visat sig vara otillräcklig, prövades av domstolarna.

Vill du se en blocköverskridande uppgörelse?
– Ja det tror jag vore bra, det behövs samsyn så att det blir tryggt för de som berörs. 

Åsa Lindhagen säger även att situationen förändrats i synen på personlig assistans, det finns ett engagemang i samhället idag.

– Människor överlag har blivit mer medvetna om att detta är en fråga om mänskliga rättigheter. Jag tror också att det finns goda förutsättningar att tala om frågan mellan partierna.
Källa: assistanskoll.se
Hela artikeln: https://assistanskoll.se/20181122-Asa-Miljopartiet-forstar-oron-forslag.html

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.