Åsa Regnér om kritiken från Neuroförbundet

Åsa Regnér om kritiken från Neuroförbundet
FUB

Tanken med Försäkringskassans nya hårdare tolkning av regelverket är att minska fusket, betonar statsrådet Åsa Regnér (S).

Hur enskilda drabbas – som kvinnan som dog på en handikapptoalett i Malmö – utreds just nu.

– Vår avsikt med den här ökade kontrollen är att komma åt oseriösa aktörer. Det är inte att personer med stora behov inte ska få assistans, säger ministern.

Tanken med Försäkringskassans nya hårdare tolkning av regelverket är att minska fusket, betonar statsrådet Åsa Regnér (S).

Hur enskilda drabbas – som kvinnan som dog på en handikapptoalett i Malmö – utreds just nu.

– Vår avsikt med den här ökade kontrollen är att komma åt oseriösa aktörer. Det är inte att personer med stora behov inte ska få assistans, säger ministern.

Den ms-sjuka kvinnan i 55-årsåldern dog på en galleriatoalett. Hon hade begärt fler assistanstimmar av Försäkringskassan, men fick istället färre, vilket gjorde att hon åkte ensam utan assistent till Malmö. Neuroförbundet kräver nu att regeringen ser över hanteringen av assistansstödet.

– Vi vill ha till ett möte och omedelbart stoppa den här absurda utvecklingen som har blivit nu med att fler blir av med assistansen. Den här kvinnan får dö hängande på en toalett för att hon inte får den assistans hon behöver, säger förbundsordförande Lise Lidbäck.

Ministern: medel går till oseriösa

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, förklarar att Neuroförbundet finns representerat i regeringens Funktionshindersdelegation som hon träffar fyra gånger om året.

– Men jag träffar gärna dem igen, säger ministern.

Enligt Åsa Regnér fortsätter antalet utbetalda assistanstimmar att öka nationellt. Hon säger att studier från bland annat Skatteverket, Kommunal och Brå pekar på att pengarna i vissa fall går till oseriösa anordnare av assistans.

– Delar av medlen används till sådant som inte är utförd assistans. Sådant som marknadsföring, att anställa fler personer, andra kostnader som reformen inte var tänkt för. Det är bakgrunden till att regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att ha ännu bättre koll på de här sakerna.

”Förefaller slå väldigt olika”

Assistansen kostar 30 miljarder om året.

– Majoriteten av anordnarna är seriösa. Men eftersom det är en sådan stor utgift är det inte bra om en procent går till andra saker, säger Åsa Regnér.

Hon vill inte uttala sig om fallet med den avlidna kvinnan i Malmö.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln


RELEVANT

Larmet hörs inte på toalett där kvinna dog
hansa_wc[1]

Larmet på den handikapptoalett där en kvinna i 55-årsåldern dog förra helgen, är inte kopplat till någon larmcentral.

Ljudet hörs heller inte utanför toaletten.

Väktaren som skulle ha kontrollerat om någon var kvar har tagits ur tjänst.

Nödlarmet på den galleriatoalett där den förlamade kvinnan dog ensam förra helgen får nu kritik av Neuroförbundets Malmöordförande Kristján Gislason. Han berättar för Sydsvenskan hur han testat toaletten personligen och att ”nästan ingenting” är rätt på den, allra minst när det gäller larmet.

– När jag tryckte hördes det en svag signal inne på toaletten. Utanför hördes ingenting. Det tändes bara en svag lampa utanför dörren. Detta i en återvändskorridor där ingen går, säger han till tidningen.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

One Response to "Åsa Regnér om kritiken från Neuroförbundet"

 1. Det pratas mycket om assistansen idag. Regeringen och Försäkringskassan har tidigare slagit på stora trumman och basunerat att de ska komma åt fusket inom assistans. Det visade sig att dessa fuskare är i princip en promille och troligtvis hade man hittat fler fuskare inom vilken organisation, verksamhet man än hade synat. Där gjorde man sitt första misstag.

  Det mörkas nu genom att man riktat bort uppmärksamheten från brukarna och nu är det företagen som är brottsliga. Det desperata i regeringens hanterande märks tydligt när de gång på gång upprepar sina mantran och sina kommande styrda utredningar. De undviker debatter tills de kommer få en rapport som visar det de vill visa.

  Det andra misstaget var att tillsätta en ny chef på försäkringskassan som får ett regleringsbrev som tydligt säger att kostnaderna ska minskas. Ann Marie Begler får alltså en direkt order från regeringen att minska kostnaderna för assistansen. Hon bedöms för denna prestation och sätter igång direkt. Hon driver detta hårt och alla som träffat en handläggare på försäkringskassan vet hur de hela tiden försöker minska timmarna. Det är nedtryckt i alla leden.

  Stefan Löfven står i partiledardebatt och låtsas inte förstå regleringsbrevets konsekvenser. Åsa Regner säger att kvalitén ska upprätthållas och kommer troligtvis skylla på försäkringskassans tillämpning i slutändan, trots att hon är medveten om vad som sker. Det är tydligt och hon vet om detta redan idag.

  Försäkringskassans jurister letar efter domar som de kan tolka hårt och ibland direkt felaktigt. De bortser från domar som visar på rättigheter. LSS har inte ändrats under denna period och ändå har tolkningarna av lagen helt plötsligt ändrats efter att Ann Marie Begler fått riktlinjer från Åsa Regner i regleringsbrevet.

  Det finns flera exempel på detta men ett bra exempel var när de helt sonika nekade alla assistans med hänvisning att det krävdes psykisk funktionsnedsättning. De fick sedan rätta upp detta eftersom de inte definitionen på psykisk funktionsnedsättning. De gjorde ett rättsligt ställningstagande efter tillämpning. Det var dock ett smart drag eftersom en mängd människor blev nekade och hamnade i överklaganden i domstolar etc. Domstolskostnader ökade, assistenter förlorade jobb samtidigt som regeringen letar efter nya jobb, sjukskrivningar ökar för anhöriga som tvingas vårda, en del tvingades lägga in sig på sjukhus.

  Kostnaderna ökar alltså indirekt i många andra led. Det senaste är att få mer och mer till att tolkas såsom sjukvårdande insatser. Det innebär förenklat att om du är svårt sjuk och behöver mat genom sond får du inte räkna tid men om du behöver hjälp att dela mat får du räkna in detta. Detta får till konsekvens att de svårt sjuka inte får hjälp medan de med mindre funktionshinder får hjälp. Det innebär att Ann Marie Begler kommer nå sitt mål med råge eftersom de svårt sjuka i många fall förlorar all assistans. Det som syns mest är nu de svårt sjuka barnen som drabbas mest och konsekvensen blir att föräldrar får sjukskriva sig för att vaka över sina barn på nätterna.

  Det kommer troligtvis även resultera i dödsfall också eftersom det är orimligt att klara av att vaka varje natt en längre period.

  Ann Marie Begler som är ansvarig för att upprätthålla kvalitén och tryggheten för de i vårt samhälle som behöver hjälp går ut i media och säger att funktionshindrade överdriver sina behov. Hur kan regeringen tillåta att en myndighetschef gör detta uttalande? Åsa Regner går ut och säger att kvalitén ska upprätthållas. Nu vet vi att detta gynnar både Åsa Regner och Ann Marie Begler i sina uppdrag.

  Delat ansvar är inget ansvar och därför måste vi vara tydliga med att Regeringen ansvar för allt som händer nu. Det senaste var att en stackars kvinna som precis blivit fråntagen hjälp vid toalettbesök avlider på en toalett på Hansacompagniet i Malmö. Hon får alltså tillbringa sina sista timmar övergiven på en toalett utan förmåga att ta sig till sin telefon och larma. Vad måste göras?

  Åsa Regner kallas till två akutmöten från RBU och vägrar möta upp. Ann Marie Begler kan inte ta tillbaka sina uttalande och blir inte trovärdig om hon som chef skulle ändra riktlinjer till sina jurister och anställd på försäkringskassan. Det finns bara ett sätt. Byt ut Åsa Regner och Ann Marie Begler och bryt ut juristavdelningen ur försäkringskassan. Det bör vara en oberoende juristavdelning som skriver tillämpningarna inte en styrd juristavdelning med ett enda syfte att minska kostnaderna.

  Jag tycker det enda rätta vore om någon organisation polisanmälde det som hände på Hansacompagniet. Försäkringskassan bör granskas och sedan kommer vi få en rejäl utredning var ansvaret ligger nu när folk dör så tragiskt. Det får vara nog nu Herr Löfven, du får inte vara naiv en gång till.

  Reply

Kommentera