Assistenter anmäls för brott

Assistenter anmäls för brott
FUB

Under flera år satte fyra personliga assistenter, anställda av Jönköpings kommun, i system att komma för sent eller arbeta färre antal timmar hos den brukare som var i behov av personlig assistans.

Till slut anmäldes ärendet enligt Lex Maria och gick vidare till IVO.

– Sådant här beteende är helt oacceptabelt. Det får helt enkelt inte förekomma, säger Eva Bjurenstedt, tillförordnad funktionschef på Jönköpings kommun till Jnytt.

– De medborgare som ska ha de här timmarna ska kunna lita på att assistenterna kommer. De har i många fall inte möjlighet att själva slå larm eller anmäla vilket gör det ännu svårare för dem när de måste lita på att de här assistenterna verkligen kommer när de ska.

Sa upp sig själva
De fyra personliga assistenterna arbetar idag inte kvar i Jönköpings kommun. För Eva Bjurenstedt är ärendet mer eller mindre utagerat.

– De fick möjlighet att säga upp sig själva och det gjorde de. Dessförinnan hade vi haft flera möten med berörda parter. Men det slutade med att de sa upp sig själva.

Assistenterna arbetade hos en och samma brukare. Under vissa tider hade brukaren dubbelassistans och det var framförallt då som de fuskade med tiderna.

För att täcka upp för varandra påstod de olika saker, att assistenten var och handlade, var upptagen av annat med mera. De hjälpte även varandra med tidsrapporteringen för att inte fusket skulle upptäckas.

Sex assistenter inblandade
Totalt har sex assistenter varit involverade i bedrägeriet. Fyra av dem har slutat, två som endast jobbade med brukaren under en kortare tid har omplacerats.

– När sådant här händer sker en polisanmälan automatiskt, i det här fallet handlade det om bedrägeri. Men från vår sida, Jönköpings kommun, är ärendet utagerat. Däremot vet jag inte om polisen går vidare eller hur Försäkringskassan gör som har betalat ut pengar för timmar där man inte arbetat.
Källa: jnytt.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.