”Återställ LSS till dess ursprung”

”Återställ LSS till dess ursprung”
FUB

Regeringen är på väg att rasera den trygghet som vi i Sverige har arbetat upp under årtionden. Det som berör mig och ligger mig varmt om hjärtat är LSS personlig assistans, skriver Pia Jansson (M) som tycker att LSS, lagen om stöd och service, ska återställas.

En valfrihets- och rättighetsreform som infördes under Carl Bildts dåvarande regering i början av 1990-talet med Bengt Westerberg som ansvarigt statsråd.
Jag har en funktionsnedsättning på grund av MS som innebär att jag är förlamad från axlarna och neråt och ändå jobbar jag aktivt som politiker i Gävles kommun och Region Gävleborg.

Jag har fått gävlebornas och gävleborgarnas förtroende att sitta i Kommunfullmäktige och Regionfullmäktige, styrelseledamot i Gavlegårdarna, ordförande i Jävsnämnden och som ordförande i Moderaternas valberedning, nämndeman i Gävle Tingsrätt, med mera.

Det här räknar jag inte upp för att jag vill visa hur många uppdrag jag har utan för att visa att jag har möjlighet att göra allt detta tack vare mina personliga assistenter som är oumbärliga för mitt dagliga liv. De gör allt för mig från det att jag ska kliva upp på morgonen tills att det till exempel kliar på näsan mitt i natten eller att jag är varm och törstig. Mina assistenter sover här i ett eget rum om natten och finns som hjälp alla dygnets timmar.

Och då kommer vi till pudelns kärna, varför har MP/S-regeringen angripit just den personliga assistansen och Sveriges funktionsnedsatta som är i behov av den livsavgörande hjälpen? Är det som Arbetarbladets ledarsida skrev nyligen, en cynisk uträkning om att MP/S anser att vi 16 000 personer som är LSS berättigande är en så liten grupp att ingen bryr sig om nedskärningarna för oss? Det är inte rimligt att föräldrar med sjuka och funktionsnedsatta barn nekas assistans eller att människor mitt i livet är tvungna att gå och lägga sig för natten redan klockan 15–16 på eftermiddagen.

Alla människor har rätt till ett värdigt liv eller vill MP/S-regeringen att vi ska gå tillbaka till att vi har institutioner där vi funktionsnedsatta lämnas av/in och att det är bara de med god ekonomi som kan ta hand om sig och de sina?

Finns det någon från Miljöpartiet eller Socialdemokraterna i Gävleborg eller i regeringen som rakryggad kan ställa sig upp och svara på denna fråga och erkänna att de har gjort fel? Återställ LSS till dess ursprung och låt alla människor få ett värdigt liv och leverne!

Pia Jansson (M)
Beroende av LSS och förtroendevald i Gävle, Gävleborg

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.