Barn ska inte behöva bo på barnhem – rädda den personliga assistansen

Barn ska inte behöva bo på barnhem – rädda den personliga assistansen
FUB

”Den integritetskränkande minuträkningen måste bort. Vi vill också att staten tar över hela ansvaret för personlig assistans – inte bara som i dag för dem som behöver assistansen mest”, skriver Jan Björklund och Monica Lundin, Liberalerna.

De senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om Matilda, två år gammal. Båda behöver hjälp att andas och kan dö utan tillsyn, men ingen av dem får personlig assistans. Matilda och Selma syns inte i statistiken över dem som fått sin assistans indragen, för de har aldrig fått någon. De var inte ens födda när den rödgröna regeringen gav sitt uppdrag till Försäkringskassan om att snåla på assistansen.

Berättelserna från de som har blivit av med sin assistans eller från förtvivlade föräldrar som fruktar för sina barns liv är många fler. Personer med omfattande rörelsehinder får ligga ensamma i sin säng hela dagen. Föräldrar måste sluta jobba för att ta hand om sina vuxna barn som efter indragen assistans förväntas klara sig själva.

Många människors liv och frihet har begränsats. Enligt SVT byggs det nu till och med barnhem i flera kommuner, för att barn inte kan bo kvar hemma utan assistans. Barn ska inte behöva bo på barnhem. Barn ska kunna bo hemma hos sina föräldrar. 

Det räcker nu! Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten från alldeles för många. Assistansanvändare och deras anhöriga måste få friheten tillbaka.

Personer med omfattande funktionsnedsättningar måste också ha möjlighet att leva, inte bara överleva. Vi har hela den gångna mandatperioden sagt nej till regeringens neddragningar som påverkat så många människors liv negativt.

Det var Liberalerna som drev igenom den personliga assistansen på 1990-talet.

Utgångspunkten var att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som andra. Med personlig assistans blir det möjligt. Personlig assistans handlar om frihet och om självbestämmande i stället för omhändertagande.

Det får vara nog med neddragningar. I bland måste frihet få kosta. Nu måste lagen ändras, så att de som behöver stöd får det. Det ska vara självklart att andas och äta ska räknas som grundläggande behov som innebär att man har rätt till assistans. Det behövs en översyn av vad som anses vara ”normalt föräldraansvar”.

Den som har barn som kräver kontinuerlig övervakning dygnet runt, behöver få hjälp. Det ska vara varje människas behov som ska avgöra utifrån en helhetsbedömning. Den integritetskränkande minuträkningen måste bort. Vi vill också att staten tar över hela ansvaret för personlig assistans – inte bara som i dag för dem som behöver assistansen mest.

Och fusk är stöld. Vi ska jaga fuskarna och straffa dem – men vi vill inte straffa små barn som behöver hjälp och deras redan hårt drabbade föräldrar.

Om ett fåtal dagar är det val. Liberalerna vill byta ut regeringen och vi vill i regeringsställning prioritera den personliga assistansen. Vi vill återställa LSS för alla de människor som blivit av med den enbart på grund av regeringens ensidiga politik.

För oss liberaler är det självklart att värna människors frihet och självbestämmande – oavsett vem du är och oavsett funktionsnedsättning eller inte.

Jan Björklund, partiledare Liberalerna

Monica Lundin, riksdagskandidat Liberalerna Dalarna

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.