Bengt Eliasson, Liberalerna – ”LSS–utredningen kommer troligen inte att kunna användas”

FUB

Det behövs snabba lagändringar för att sondmatning, andning och integritetsnära behov åter ska räknas som grundläggande behov säger Bengt Eliasson. Han förkastar förslagen i det utläckta utkastet i LSS-utredningen och vill istället att en parlamentarisk utredning tillsätts.

Efter att ha sett det andra utläckta utkastet från LSS-utredningen säger Bengt Eliasson, funktionshinderpolitisk talesperson för Liberalerna, att det som kommit fram vittnar den troligen inte kommer att kunna användas. Han håller med Pia Steensland i Kristdemokraterna och Per Lodenius i Centerpartiet som tidigare kritiserat de förslag som läckt ut från LSS–utredningen. Ett förslag är att barn under 16 år inte skulle beviljas assistans, utan istället få en kommunal LSS–insats utan samma valfrihet.

– Det är ett förslag som vi helt avvisar. Valfriheten är en grundpelare i lagen, säger Bengt Eliasson.

Hur ser du på förslaget om en schablon på 15 timmar per vecka för andra personliga behov som fritidsaktiviteter med mera?

– Förslaget saknar grund i verkligheten. Människors liv kan inte delas upp i schabloner. Vi är helt klart mot förslaget.

”Helt oacceptabelt ersätta assistans med mindre valfrihet”

Ytterligare ett förslag är att enbart praktisk hjälp ska ge rätt till personlig assistans, och att det femte grundläggande behovet om ”ingående kunskap” skulle ersättas med en kommunal LSS–insats utan samma valfrihet. Även detta är oacceptabelt säger Bengt Eliasson.
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.