Blind och hjärnskadad Ockelbobo tvingas flytta: ”Kommunen kan inte hjälpa mig”

Blind och hjärnskadad Ockelbobo tvingas flytta: ”Kommunen kan inte hjälpa mig”
FUB

Jag är blind, och har dessutom en hjärnskada som bland annat påverkar min förmåga att orientera mig. Sedan ett drygt år tillbaka bor jag i Ockelbo. Tyvärr är det så att jag inte kan bo kvar här på grund av mitt funktionshinder – jag ska kort förklara varför.

För att jag ska kunna ta mig till ställen utanför mitt hem måste jag använda färdtjänst (en sorts billiga taxiresor för funktionshindrade). Problemet är att jag inte får åka färdtjänst mellan Ockelbo och andra kommuner. Det här innebär att jag inte kan ta mig till större kommuner (som Gävle eller Sandviken) för att söka jobb, träffa kompisar eller vara med på fritidsaktiviteter.

Om Ockelbo kommun inte kan ge sina invånare den hjälp de behöver, bör då Ockelbo vara en egen kommun?

Det är kommunen där man bor, i mitt fall Ockelbo, som ska se till att färdtjänsten fungerar. Kommunen har sedan länge vetat om mina förutsättningar, men har förklarat att man inte har resurser till att ge personer i min situation den hjälp som de behöver.

Jag har tänkt en del på konsekvenserna av det här. Om Ockelbo kommun inte kan ge sina invånare den hjälp de behöver, bör då Ockelbo vara en egen kommun? Facebooksidan för Ockelbo kommun heter ”Ockelbo – Plats att växa”. Det visar på goda ideal. Men kanske är det ändå så att Ockelbo måste växa, för att alla ska kunna växa i Ockelbo.

Per RosqvistFOTO: Per Rosqvist,
Bild: Emma Åhman

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.