Brett engagemang för ny funktionshinderspolitik i Regeringskansliet

Brett engagemang för ny funktionshinderspolitik i Regeringskansliet
FUB

-Det är avgörande att funktionshindersperspektivet syns i all politik.

När vi talar om mäns våld mot kvinnor behöver vi exempelvis lyfta att kvinnor med funktionsnedsättningar är särskilt utsatta för våld, sa barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér när hon tillsammans med kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke genomförde årets första möte med Funktionshindersdelegationen.

Alice Bah Kuhnke inledde mötet med att tala om Politiken för demokrati och mänskliga rättigheter. Efter kultur- och demokratiministerns genomgång följde en dialog om politiken. Maria Johansson, ordförande Lika Unika, talade därefter på temat mänskliga rättigheter, funktionshinderpolitiken och intersektionalitet.

Tvärsektoriell ny funktionshinderspolitik engagerar brett i Regeringskansliet

Statsrådet Åsa Regnér redogjorde för beredningsläget för flera aktuella frågor inom funktionshinderspolitiken. Arbetet med att ta fram en ny funktionshinderspolitik är i full gång på departementet. En proposition är planerad. Funktionshinderspolitiken är tvärsektoriell och beredningsarbetet pågår på många enheter i hela Regeringskansliet.

Funktionshindersfrågor viktiga i departementets arbete med Agenda 2030

Åsa Regnér redogjorde för några av de internationella åtaganden som är aktuella under året. I sommar håller FN ett politiskt högnivå-forum om Agenda 2030 och de globala utvecklingsmålen.

– Vid det mötet redovisar Sverige hur vi arbetar med att genomföra agendan. Myndigheternas, näringslivets och civilsamhällets arbete spelar här en viktig roll. I Socialdepartementets underlag till redovisningen är funktionshindersfrågorna en viktig del, sa Åsa Regnér.

Regeringen prioriterar det fortsatta arbetet med att genomföra Agenda 2030.

Socialt toppmöte i Göteborg

I Göteborg genomförs i november ett socialt toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt. Statsminister Stefan Löfven och EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värdar för mötet.

Stefan, Jean-Claude JunckerFOTO: Statsminister Stefan Löfven och EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värdar för mötet.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.