Brukarrörelsen kräver ny LSS-utredning

Brukarrörelsen kräver ny LSS-utredning
FUB

Funktionsrätt Sverige, DHR, Lika Unika och Ifa m.fl. kräver på SVD Debatt en ny LSS-utredning, som tar hänsyn till FN:s funktionshinderkonvention och Barnkonventionen. De kräver även att en kommande regering stoppar dagens utveckling där allt färre beviljas assistans.

Utredningen läckte ut för andra gången

Tidigare hade förslag från LSS-utredningen läckt för andra gången i år. Där framgår förslag som att assistans inte ska beviljas barn under 16 år eller för det femte grundläggande behovet ”ingående kunskap”. Det föreslås även en schablon på 15 tim/vecka för andra personliga behov.

Hård ton mot utredaren

Tonen mot utredaren Gunilla Malmborg är hård från brukarrörelsen. De förslag som läckt ut sägs innebära att hon sparar på de som behöver samhällets stöd allra mest: barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar och deras anhöriga. 

– Var finns ditt civilkurage? Hur kan du utan att skämmas påstå att det är bättre för barn under 16 år att inte ha rätt till personlig assistans än att ha den rätten? Hur kan du tro att det blir bättre för oss som lever med assistans, antingen själva eller som anhöriga, om våra rättigheter dras ner till 15 timmar i veckan, förutom det allra mest grundläggande som mat, toalettbesök och kläderna närmast kroppen? Du borde förstå att detta som du tänker föreslå innebär slutet för personlig assistans, sägs det i debattartikeln i SVD.

Utredaren hade uttalat sig

Gunilla Malmborg hade i en tidigare artikel sagt att hennes förslag innebär ett mer ändamålsenligt stöd och är långsiktigt ekonomiskt hållbara. Hon försvarar tex förslaget att barn under 16 år istället för assistans, skulle få en kommunal insats utan samma valfrihet.
Källa: assistanskoll.se/

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.