Cecilia Blanck talar om att vi inte bara tänker vara tysta och stå ut. Alla har rätt att leva sitt liv i frihet och vara delaktig i samhället. Nu tänker vi höras och synas tills regeringen begriper!”

Cecilia Blanck talar om att vi inte bara tänker vara tysta och stå ut. Alla har rätt att leva sitt liv i frihet och vara delaktig i samhället. Nu tänker vi höras och synas tills regeringen begriper!”
FUB

”Assistanspengarna ska gå till dem det var tänkt. Så säger regeringen och socialministern när de får frågan vad de vill med assistansreformen. Men de gör precis tvärtom. Regeringen har beslutat att försämra för dem med de största behoven.

De som reformen var tänkt för. Regeringen har beslutat att spara de pengar som garanterat används rätt. Pengar som redovisas varje månad. Pengar som går till utbildningar för assistenter, till handledning till OB-tillägg för assistentern som jobbar på jul och påsk.

Det handlar om en halv procent av assistansersättningen som används till förhöjt belopp. Detta blir en besparing på kanske en promille. På de kanske viktigaste pengarna av alla. Nu har medlemmarna i JAG fått nog.

Det här är både dumt och fel. Och orättvist. Om assistanspengarna ska gå till dem det var tänkt, varför lyssnar inte regeringen på just oss? Varför frågar de inte oss hur en lösning skulle se ut? Hur det skulle bli bra för de som berörs? Först sänker de assistansersättningen. Det drabbar alla med störst behov hårdast.

Sedan inför de efterskottsbetalning, så att man måste ligga ute med lönerna till sina assistenter.
Sedan säger de till Försäkringskassan att inte bevilja så många timmar. Och nu slår de igen,  mot dem med de största funktionsnedsättningarna, som är mest utsatta  som redan kämpar så hårt för att försöka leva som andra i samhället.

Ni säger att personlig assistans är dyrt. Men ni kan inte ta bort personer med funktionshinder, och behoven finns där även om ni sparar och försämrar. Institutionernas tid är förbi, ingen vill leva sitt liv bakom murar.

Det finns inga billigare insatser för dem med de största behoven, och definitivt inga bättre. Regeringen borde istället vara stolta över personlig assistans, och se att det är väl använda socialförsäkringspengar!

Vem som helst kan ta ett felsteg ut i gatan i fel ögonblick. Vill du fortsätta leva ditt liv om det  änder? Priset för den här försäkringen är lågt, vinsterna är stora för alla.

Assistansen är trygghet och medborgarrätt, och ingen kostnadspost men kan ta bort! Vi är här för att rädda det förhöjda beloppet. Det har varit vår livlina och vårt skyddsnät. Ända sedan den orättvisa schablonen infördes

När alla plötsligt fick samma peng – oavsett behov. 288 kronor per timme i år. Försök att köpa någon annan tjänst för den pengen. Några få har så stora behov att de behöver några extra kronor per timme. Det är inte svårt att förstå! De redovisar alla kostnader varje halvår.

Nu vill regeringen ta bort denna räddning. Det är inte acceptabelt.
Ni kan inte smyga igenom det här.

Det är ett slag mot alla med stora funktionsnedsättningar, ett slag mot människovärdet och ett slag mot Sverige som föregångsland.

Vi tänker inte bara vara tysta och stå ut. Alla har rätt att leva sitt liv i frihet och vara delaktig i samhället.

Nu tänker vi höras och synas tills regeringen begriper!”

Regeringen beslutade torsdagen den 11 februari 2016 att införa en ändring i förordningen om assistansersättning som innebär att Försäkringskassan får införa utbetalning i efterskott även till assistansberättigade med förhöjt timbelopp.

Försäkringskassan har aviserat att de då tänker införa månadsvis avräkning för förhöjt belopp. Vi har upprepade gånger försökt få kontakt med socialdepartementet och få möjlighet att förklara konsekvenserna. Men de har inte lyssnat på oss. Detta kommer att innebära stora försämringar för dem som drabbas, och i princip avskaffa det förhöjda beloppet!

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.