Därför fick Ellies ansökan avslag hos kommunen

Därför fick Ellies ansökan avslag hos kommunen
FUB

Höörs kommun grundar sina beslut på rådande lagstiftning och prejudicerande domslut. Det säger Ewa Näslund, socialchef i Höör, samtidigt som hon säger sig ha förståelse för lilla s och hennes föräldrars sits. ”Det är en fruktansvärd situation att hamna i”, säger hon.

Ellies ansökan fick avslag – därför nekar kommunen

Matilda Holmkvist och Anders Svensson i skånska Höör fick avslag av Försäkringskassan på sin ansökan om assistansersättning för sin svårt sjuka dotter Ellie, 2,5. Ellie föddes med en ovanlig genmutation, har allvarliga hjärnskador, en grav cp-skada och epilepsi. Trots sin ålder har hon inte utvecklats mer än ett spädbarn och hon har inga viljestyrda rörelser överhuvudtaget. Det enda sinnet som verkar fungera bra är hörseln.

Efter avslaget hos Försäkringskassan vände sig familjen till sin hemkommun, skånska Höör, och hoppades få tillgång till personlig assistans den vägen i stället. Men även där blev svaret nej.

Kommunen anser att Ellie har ett grundläggande hjälpbehov om sammanlagt tre timmar i veckan – resten faller under normalt föräldraansvar. Eftersom kravet på ett grundläggande hjälpbehov om minst 20 timmar i veckan enligt kommunens handläggare inte uppfylls, får Ellie med andra ord ingen som helst personlig assistans.

Socialchefen: ”Har den största förståelsen”

Ewa Näslund, socialchef i Höör, säger att man får räkna med ett stort föräldraansvar i början av barnets liv – oavsett om barnet är sjukt eller inte.

– Föräldraansvaret ser olika ut beroende på hur gammalt barnet är, men när det är ett så pass litet barn som en 2,5-åring är det väldigt stort. Man måste vara tillgänglig för sitt barn dygnet runt, även om man har ett friskt barn. Man kan ju till exempel ha ett friskt barn som inte alls vill sova om natten eller som ofta blir sjukt på andra sätt, säger hon.

Fast kan man verkligen likställa behovet hos en frisk 2,5-åring, med ett barn som måste vändas 20 gånger per natt och som kräver så här mycket medicinering?

– Naturligtvis kan det vara svårt att likställa, men vi går på den lagstiftning och de prejudicerande domar som finns.

Har du förståelse för att människor blir frustrerade när de inte får hjälp?

– Absolut, jag har den största förståelsen för att man blir frustrerad. Det är en fruktansvärd situation att hamna i, oavsett om man får personlig assistans eller inte. Men det här handlar om att vi ska hantera skattebetalarnas pengar så att de används där de behövs bäst, och då kan vi inte utgå från eget personligt tyckande eller kännande.

Viktigt att överklaga

I och med att sparkraven på Försäkringskassan ökat de senaste åren, har myndighetens riktlinjer kring assistansersättning skärpts. Det har i sin tur påverkat också landets kommuner.

– Det har påverkat oss på det sätt att fler individer landar hos oss och ansöker om assistans, mer har lagts över på kommunal nivå. Men det har ingenting med vår bedömning i det här fallet att göra. Vi utgår från samma lagstiftning och domar som gäller alla, säger Ewa Näslund.

Kommunhuset i Höör.

Kommunhuset i Höör. Bild: Google maps

Ju äldre barnet blir, desto mer avtar föräldraansvaret enligt lagstiftningen. För varje år förväntas barnet kunna sköta allt mer på egen hand. I Höörs kommun har man beviljat assistans till ett sexårigt barn, men aldrig till någon yngre än så.

Lagstiftningen kring personlig assistans ser likadan ut överallt i landet – ändå kan olika kommuner fatta olika beslut trots att fallen är snarlika. Så ska det inte vara, enligt Ewa Näslund – som uppmanar människor att överklaga beslut som de inte är nöjda med.

– Det är viktigt att man överklagar om man får ett beslut som går en emot, för det är inte meningen att man ska få olika beslut i olika kommuner. Det är viktigt att vi får vägledning i de här frågorna.
Källa: www.allers.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.