De vill att fler funktionsnedsatta ska kräva sin rätt

De vill att fler funktionsnedsatta ska kräva sin rätt
FUB

– Funktionsnedsatta har ofta full koll på sina rättigheter, men kanske inte hur man gör för att utkräva dem, säger Emil Erdtman, projektledaren bakom ”Med lagen som verktyg”. Ett projekt med syftet att höja funktionshindersrörelsens juridiska kompetens i Sverige.

På torsdagen var Emil Erdtman tillsammans med juristen Ola Linder inbjudna av intresseorganisationen Funktionsrätt Kalmar län för att prata om projektet ”Med lagen som verktyg” som sedan 2016 drivs av den ideella stiftelsen Independent Living Institute med stöd av Arvsfonden.

Projektet har som syfte att bygga upp en juridisk spetskompetens kring diskriminering som har med funktionsnedsättning att göra.

Bakgrunden till projektet menar Emil Erdtman är att det inom funktionshindersrörelsen råder kunskapsbrist om vad diskriminering är, vart man ska vända sig och hur juridiska processer fungerar.

– Trots att diskrimineringslagen stärktes 2015 med bristande tillgänglighet som en form av diskriminering är det många som inte orkar anmäla eller driva sin sak. Och det är ett problem. För trots att den svenska funktionshindersrörelsen kämpar för nya lagar och får igenom många så tillämpas inte lagarna särskilt ofta.

Erdtman menar att efter att en lag trätt i kraft så måste rättspraxis utvecklas så att rättigheterna verkligen säkerställs.

– Det räcker inte med att det står på ett papper.

Sedan 2015 är ”Med lagen som verktyg” även en förening som driver medlemmarnas rättsfall i domstol med hjälp av frivilliga jurister. Ett av de senaste rättsfallen utspelade sig i Örebro där en kvinna med synnedsättning stämde Region Örebro län och bussbolaget Nobina för diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

– Hållplatsutropen på bussarna i Örebro fungerade ofta inte och chaufförerna var ovilliga att ropa ut hållplatserna. Där blev det en förlikning som innebar att kvinnan kompenserades med 20 000 kronor och en ursäkt mot att hon drog tillbaka sin stämningsansökan, säger Ola Linder.

De senaste åren har debatten rasat kring neddragningarna inom LSS och enligt Ola Linder går det att applicera diskrimineringslagen även där.

– Men där är det ännu inget ärende som drivs, varken mot någon kommun eller mot försäkringskassan. Inte vad vi känner till i alla fall.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.