Delade meningar om risker med vinsttak

Delade meningar om risker med vinsttak
FUB

Halmstad finns gott om privata utförare inom såväl vård, som skola och omsorg. Hur ett vinsttak skulle påverka verksamheterna har de ansvariga politikerna olika bilder av.

Region Halland har en stor mängd avtal med privata vårdföretag inom allt från specialistvård till tandvård och närsjukvård. I Halmstad är i dag fler personer listade hos en privat vårdcentral än hos regionens. 

Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, är mycket kritisk till förslaget om vinsttak:

– För mig är det obegripligt att man bejakar vinster hos de företag som bygger sjukhus eller säljer plåster, men inte hos dem som sysslar med vårdens kärna. Jag tycker att vi borde hylla privat verksamhet, i stället för att skjuta prick på den. Alla vet att man måste ha ett överskott för att kunna utveckla verksamhet och den som satsar pengar vill förstås ha avkastning, säger han.

Regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), är av en helt annan mening:

– Vi får inte glömma skälet till att vi nu pratar om vinsttak. Det handlar om att säkra att skattemedel används till välfärden och 80 procent av svenskarna vill se en begränsning i vinstuttagen.

– Jag tror dessutom att ett vinsttak skulle få en marginell påverkan på vården i Halland. De privata utförare jag träffar säger sig inte ha några övervinster, och har man det så säger det ju något om verksamheten, menar hon.
Källa: hallandsposten.se/
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.