Efter ’fallet Alex’ – Henke, Simon och Oskar är också drabbade

Efter ’fallet Alex’ – Henke, Simon och Oskar är också drabbade
FUB

”Man kan tycka att en 15-åring klarar sig själv, men han är som en tvååring”

Tranås kommun har fått allvarlig kritik av JO som anser att det saknas kunskap för att fatta den här typen av beslut på ett rättssäkert sätt.

Alex är långt ifrån ensam om att ha fått avslag på personlig assistans. Vi har träffat Henke, Simon och Oskar som alla fått noll timma
 

Fullständigt nertryckta i skorna. Så beskriver föräldrarna till några av de ungdomar som blivit utan assistans den behandling de fått av Tranås kommun. Någon har bestämt sig för att spara pengar och de som inte själva kan säga nej får betala. Det är så de känner.

— Var ska vi göra av våra barn? Vårdbehovet har inte försvunnit. Det här är ungdomar som kräver ständigt och konstant ansvar. Man måste ha ögon i nacken, säger Annika Johansson.

Hon är mamma till Simon, som fyllde 24 år i våras. När han var 2,5 år fick han sin diagnos; autism och måttlig till svår intellektuell funktionsnedsättning. Han har svårt att kommunicera och går helst runt med hörselkåpor på sig för att stänga ute ljud.

— Simon har väldigt lite tal, han måste ha människor omkring sig som verkligen förstår honom, förklarar Annika.

Enligt läkarutlåtanden har Simon en ”ytterst långsam utvecklingstakt” och är ”helt beroende av vuxentillsyn”.

— Tidigare hade vi 64 timmars assistanstid plus jourtid upp till 130 timmar, berättar Annika som tillsammans med sin make själva fungerar som Simons assistenter.

Det handlar i princip om assistans dygnet runt eftersom Simon också går på dagverksamhet. Förhoppningen är att han så småningom ska kunna flytta hemifrån, vilket Annika menar hade fungerat bra med assistenter. Men nu blir familjen helt utan. Eftersom kommunen inte anser att Simon behöver assistans för grundläggande behov som mat och hygien, beviljas heller ingen assistans för övriga behov som tillsyn.

— Jag blir så jäkla förbannad! Det är jobbigt att vi som har barn med funktionshinder ska betala, de är medborgare i Tranås de också. Våra barn är väl mer värda än någon skottkärra nere i parken för 300 000 kronor.

Hon får medhåll av Malin Sahlstedt Johansson vars 17-åriga son Oskar har liknande diagnoser. Han hade tidigare 75 timmar assistans, men efter en ny bedömning av kommunen hamnar även han på noll.

— Konsulten vi hade hemma sa rakt ut att det inte kommer att bli någon assistans och att Oskar ska in på gruppboende. Man känner sig maktlös. Hur ska Oskar klara sig i framtiden när jag inte finns längre?

Runt midsommar jobbar Oskars assistenter sin sista dag, hur sonen kommer att ta det vet inte Malin Sahlstedt Johansson. Just förändringar är ofta svårt för personer med autism, som kan bli stressade och oroliga när saker och ting inte är som vanligt.

— När Oskar började gymnasiet och bytte skola tog det nästan ett år innan det lugnade ner sig. Det har tagit jättelång tid för honom att få förtroende för assistenterna, nu får vi börja om från början igen om och när vi får ett nytt beslut, säger Malin som befarar att både hon och sonen ska bli isolerade.

— Jag kommer inte att kunna jobba eftersom jag är ensamstående. Jag vet inte vad kommunen har tänkt sig, jag får väl gå till socialen.

Mikael och Teija Bäckströms 14-årige son Henrik, som nästan aldrig kallas för något annat än Henke, har också autism, i kombination med intellektuell funktionsnedsättning och adhd. Han är beviljad korttids efter skolan fyra dagar i veckan. Den insatsen får han behålla, men inte de drygt 30 timmar personlig assistans som han tidigare fått. Motsägelsefullt, menar Mikael Bäckström.
Källa: vn.se
Hela artikeln

Henke, Simons mamma och pappaFOTO:  Annika Johansson med sin Make.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.