Ellie ville gå på toaletten – fick vänta till midnatt

Ellie ville gå på toaletten – fick vänta till midnatt
FUB

Ellie Birkner Richt, 28, bad personalen på boendet om hjälp med toalettbesök klockan tio på morgonen. Först vid midnatt fick hon hjälp av kvinnlig personal.

– Det är inte första gången det händer, men sista gången jag accepterar det, säger Eleanor Birkner Richt.

Ellie Birkner Richt, 28, är förlamad från nacken och ner och bor för tillfället på ett LSS-boende (bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar) i Oxie i Skåne.

Precis som för de flesta andra står ett toalettbesök först på schemat när man vaknar på morgonen, men den här söndagen blev morgontoaletten minst sagt fördröjd.

– Jag skulle gå upp vid tio på morgonen och ringer personalen. Vi kommer in och hjälper dig snart, säger de, säger Eleanor Birkner Richt.

När ingen kom ringde Ellie till personalen igen och fick då höra att den enda kvinnliga personalen hade gått hem och att hon fick vänta på att ny kvinnlig personal skulle börja.

Blev sittande på rummet

– Jag ligger och väntar och väntar, men ingen kommer. Så jag ringer min kompis som är 61 år gammal och ber honom hjälpa mig upp och han drar på selen och tar upp mig med liften precis som jag är.

Vännen hjälpte Ellie att åtminstone komma ur sängen. Sedan blev hon sittande på sitt rum.

– Jag fick inte ens byta kateterpåse. Hela dagen satt jag med trosor och väntade på hjälp. Sista gången jag bad om hjälp var klockan två. Då kom det in två män och erbjöd sig, men jag sa det redan då att ”ni vet om att jag inte vill att män ska hjälpa till med intimhygien”, säger Ellie.

Fick hjälp mitt i natten

Så blev hon sittande, fram till midnatt, då ny kvinnlig personal gick på nattskiftet.

Då fick Ellie slutligen hjälp, lagom till läggdags.

– När nattpersonalen kommer halv tolv hjälper de mig upp i sängen igen. Det är inte första gången detta händer, men det är sista gången jag accepterar det, säger Ellie, som riktar hård kritik mot LSS-boendet i ett inlägg på Facebook som fått enorm spridning.

”Har erbjudits hjälp”

Boendet känner till händelsen, men har en annan syn på saken.

– Den här kvinnan har erbjudits hjälp men har tackat nej till insatsen. Vi har följt de överenskommelser om vård som vi har med henne, säger Mats Bystedt, enhetschef vid LSS-boendet.

Hon säger att hon inte vill ha hjälp av män med intimhygienen?

– Hon tackade nej till de personerna som skulle hjälpa henne, sedan kan jag inte gå in på exakt om detta handlade om intimhygienen eller inte. Vi strävar alltid efter att tillmötesgå brukarnas önskemål när det kommer till kön, framförallt i intima situationer.

Är det inte boendets ansvar att se till att brukarna får bytt kateter?

– Vi erbjuder den hjälpen, men om brukaren tackar nej så kan vi inte göra något, säger Mats Bystedt.
Källa: aftonbladet.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.