Finns inget humant med Humana AB

Finns inget humant med Humana AB
FUB

Privatiseringen av personlig assistans i Kalmar kommun har varit en minst sagt kontroversiell, segdragen och farsartad historia. Hela processen har kantats av undermåliga rapporter och felberäkningar, prestige hos pådrivande politiker samt kraftiga protester och stor oro hos personerna med funktionsnedsättning, deras närstående och de personliga assistenterna.

Vänsterpartiet har hela tiden argumenterat, kritiserat och på olika sätt kämpat emot privatiseringen av personlig assistans. Tyvärr ville S och C inte lyssna på oss och på människorna som det handlar om. Det var uppenbarligen lättare att tro på de fagra löftena från vårdjätten Humana AB som kammade hem affären i början på året.

Bakgrunden till beslutet att sälja ut hela den personliga assistansen var att kommunen ville spara pengar. Inget annat. En tendentiös utredning kom fram till att kommunen årligen kunde spara in runt sju miljoner kronor på att lägga ut personlig assistans på entreprenad.

Den kalkylerade kostnadsminskningen bygger på det faktum att privata assistansbolag har färre personal och markant sämre arbetsvillkor för de personliga assistenterna jämfört med vad de har som anställda i kommunen. Att kommunen gör dylika beräkningar kan bara beskrivas som ren cynism. Att vara personlig assistent är ett av samhällets viktigaste jobb. Samtidigt är det många gånger mycket krävande, både psykiskt och fysiskt. Och ensamt.

Våra personliga assistenter är vardagshjältar och bör behandlas så. De förtjänar anställningstrygghet och schyssta löner. Men istället blev assistenterna en kostnadsbesparing i ett till synes känslokallt politiskt spel. Usel personalpolitik, för att uttrycka det diplomatiskt. Om de personliga assistenterna får sämre arbetsvillkor, med risk för ohälsa, sjukskrivning och uppsägning, drabbar det självfallet också personerna med funktionsnedsättning och deras närstående. Att påstå något annat är bara dumt.

Förutom de mänskliga aspekterna visade det sig att besparingen på sju miljoner var rena glädjekalkylen. Inget assistansbolag kunde i en första vända matcha kommunens grundläggande kvalitetskrav. Då valde kommunen att locka med ytterligare fyra miljoner i ersättning. Money talks och Humana AB vann till slut upphandlingen. Humana klingar ju vackert men vad döljer sig bakom det finurliga namnet?

Humana AB börsnoterades 2016 och är en av nordens största vårdkoncerner. Humanas huvudägare är Air Syndication SCA i Luxemburg. Detta bolag ägs i sin tur av Argan Capital, ett riskkapitalbolag med finansiellt säte i skatteparadiset Jersey. 2014 avslöjades dessutom att Argan Capital under lång tid haft hemliga och lukrativa skatteupplägg med myndigheter i Luxemburg. Humanas ägare verkar vara fixerade vid idén att till varje pris undvika att betala skatt.

Humana gjorde förra året en vinst på 194 miljoner kronor, en ökning med 24 miljoner jämfört med 2016. Enbart för de första tre månaderna 2018 redovisade Humana en vinst på 45 miljoner kronor. Bara vd:n Rasmus Nermans inkomst för 2016 landade på 4 325 000.

Kom ihåg att detta är skattepengar som var ämnade för att ge barn, gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättning ett bättre liv. Istället har pengarna försvunnit bort i skatteparadis, räntor på onödiga lån, köp av andra företag, aktieutdelning samt skyhöga löner och bonusar till koncernledningen. Det finns inget humant med Humana.

I riksdagen har Vänsterpartiet fått med sig den S-ledda regeringen till att stoppa vinstjakten i välfärden. På kommunal nivå i Kalmar har ledande socialdemokrater tyvärr valt en helt annan linje. Samma visa var det när S baxade igenom LOV i Kalmar 2013.

Vänsterpartiet är det enda partiet som i alla år, nationellt som lokalt, tydligt och konsekvent har kämpat emot privatiseringar och vinster i välfärden. Med rätt politiker kan kommunen säga tack och adjö till Humana och ta tillbaka den personliga assistansen. Kom ihåg det på valdagen.

Per-GawelundFOTO: Per Gawelund (V)
Kandidat till kommunfullmäktige i Kalmar, sjuksköterska

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.