Flera av S-veteranerna är kritiska mot partiledningens strategi och den hårda retoriken.

Flera av S-veteranerna är kritiska mot partiledningens strategi och den hårda retoriken.
FUB

Tunga kritiken från S-veteranerna: Har aldrig låtit så här.

De dalande opinionssiffrorna oroar flera tunga S-veteraner.

Flera av dem är kritiska mot partiledningens strategi och den hårda retoriken.

– Jag har varit i väldigt många valrörelser och det har aldrig låtit så här, säger tidigare vice statsminister Margareta Winberg (S).

Det är drygt tre månader kvar till valet och Socialdemokraterna rasar i opinionsmätningarna.

Enligt gårdagens DN/Ipsos opinionsundersökning har partiet stöd av endast 24 procent av väljarna.

Några dagar tidigare fick S 25,2 procent av väljarstödet i majmätningen från SvD/Sifo.

Siffrorna är historisk låga och långt ifrån de 31 procenten partiet hoppas på efter nästa års val.

Inte fungerat att ta väljare från SD

Tappet i opinionen tolkas även som att strategin att vinna tillbaka de väljare som gått till SD har misslyckats – trots att S nyligen presenterade en skärpt migrationspolitik.

– SD kan säga ”vi är originalet och de andra är bleka kopior som man inte kan lita på”. Det har fungerat hittills, säger förre finansministern Erik Åsbrink, (S).

Partiet anklagats för att ägna sig åt signalpolitik. Hans dotter Marika, en av partiets tunga ideologer, publicerade nyligen ett uppmärksammat blogginlägg om just det.

”Men bland alla förslag med substans blandas alltså även in sådana som uppenbart mest är till för att sända vissa signaler. Bara mängden förslag sänder en signal i sig. Och jag önskar att det inte vore så”, skrev hon bland annat.

– Jag tyckte att det var ett bra inlägg. Jag tryckte på gilla-knappen på Facebook, säger Erik Åsbrink.

Socialdemokraterna(3)

”Det har aldrig låtit så här”

En annan mångårig socialdemokrat som oroas över språkbruket är Margareta Winberg, en gång i tiden vice statsminister, bland annat.

– Jag har varit i väldigt många valrörelser och det har aldrig låtit så här, säger hon.

Hon är kritisk mot partiledningen.

– Jag utgår ifrån att det är partiledningen som har bestämt att vi ska ha det här innehållet och retoriken. Det tycker jag inte om. Men det går att ändra.

Man borde lära av historien, anser Margareta Winberg.

– Man kan inte säga att vi ska göra som då, men man kan lära av det som har varit framgångsrikt.

Och det är att prata om klassiska socialdemokratiska frågor; arbete och generell välfärd:

– Vi ska prata om trygghet, men balansera det begreppet mot det vi brukade hävda är trygghet. Nämligen att ha ett arbete, att ha en bostad, att ha en välfärd att lita på.

Måste driva opinionen åt ett annat håll

Att utspelen om hårdare tag och migrationen dominerar debatten och prioriteras av väljarna är ingen ursäkt, menar Margareta Winberg.

– Antingen stämmer man in i den kören eller så försöker man få opinionen att drivas åt ett annat håll. Det är inte frågor om brott och straff som har gjort att folk har röstat på oss.

Hon försvarade åtstramningarna hösten 2015 men hon ställer inte upp på den skärpt migrationspolitiken partiet presenterade nyligen.

Hennes främsta kritik handlar om att ”familjerna splittras” och partiet förespråkar tillfälliga uppehållstillstånd.

– Att det skulle vara klassisk socialdemokratisk politik, det förstår jag inte alls. Och jag tycker ändå att jag är en politisk nörd, säger Margareta Winberg.

”Sorgligt” opinionsläge

Lena Hjelm-Wallén, tidigare utbildnings- och utrikesminister, håller med om att retoriken är ”onödigt hård”, inte minst när migrationspolitiken diskuteras.

– Det är självklart att vi inte kan var så mycket mer öppna än EU. Men i dag, då det inte är någon större flyktingström, behöver man inte hålla fram att vi ska ligga på EU:s lägsta nivå.

Opinionsläget är ”sorgligt” men partiet är värt bättre siffror. Den förda politiken har varit bra, 300 000 fler är i arbete, framhåller hon.

Att det inte når ut till väljarna kan bero på fler partier nu som slåss om uppmärksamheten. En annan förklaring är att ”partiet inte varit tillräckligt bra på det”.

– Det är ett tecken på att någonting inte stämmer, men det är svårt att sätta fingret på vad det exakt beror på. säger Lena Hjelm-Wallén.

”Bara att kavla upp ärmarna och köra”

Thage G Peterson, före detta talman som innehaft flera ministerposter, har lett partiet genom tre val. Han säger att han skulle kunna säga mycket, men avstår för att han ”inte vill lägga sten på bördan”.

– Du kan skriva att jag är orolig, till och med mycket orolig. Men allmänt tyckande tre månader före valet hjälper inte partiet. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra, säger han.
Källa: aftonbladet.se


Stefan Löfven sommartalar i Stockholm 2013

Valet kan redan vara förlorat för S

Valrörelsen blir en utdragen uppförsbacke för Socialdemokraterna.

Det är fullt möjligt att valet redan är förlorat för Sveriges största parti.

I Dagens Nyheters väljarbarometer minskar stödet för Socialdemokraterna med två procentenheter till rekordlåga 24 procent. Det är den lägsta majsiffran sedan institutet Ipsos började mäta valopinionen för 39 år sedan.

I senaste Sifo, beställd av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, backade Socialdemokraterna med 3,2 procentenheter till 25,2 procent. Även det en skräcksiffra.

Enligt Aftonbladet/Inizio vill bara fem procent av Socialdemokraternas väljare att den rödgröna koalitionsregeringen sitter kvar efter valet. Det är ett mycket beskt besked från de egna leden.

Socialdemokraterna befinner sig alltså i djup kris drygt tre månader före valdagen. Och forskningen ger absolut inga vinkar om att det skulle förändras. Snarare tvärtom.

Valforskarna vid Göteborgs universitet frågar i sina förvalsundersökningar vilket parti intervjupersonen tänker rösta på. Efter valet får samma person svara på vilket parti han eller hon faktiskt röstade på.

I genomsnitt tappar Socialdemokraterna 1,2 procentenheter under valrörelserna. Bara en enda gång sedan 1968, då mätningarna inleddes, har stödet ökat. Det var med blygsamma 0,1 procentenheter 2010.

Det ser alltså ut som om Socialdemokraterna kommer att göra ett mycket dåligt val. Redan nu kan man, med bas i forskningen, säga att partiet löper stor risk att göra ett rejält förlustval.

Under den här mandatperioden har väljare fortsatt gått från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Det är en av anledningarna till att S bytt fot i integrationspolitiken och att Stefan Löfven låter nästan som Jimmie Åkesson i den frågan. Han vill ha tillbaka dem som gått till SD.

Men det kommer inte att lyckas enligt tre forskare vid Institutet för framtidstudier som intervjuat S- väljare som gått till SD och S-väljare som är trogna sitt parti.

I en rad frågor som gäller jämlikhet, skatter och invandring har de som lämnat S för SD hittat ett parti där de passar väl in, skriver forskarna.

Men vad är orsaken till väljarflykten? Den viktigaste är med all sannolikhet att det är oklart vad Socialdemokraterna verkligen vill. Deras politik är höljd i dunkel, konturlös.

Ett exempel är migrationspolitiken. För ett par veckor sedan presenterade Socialdemokraterna en rad benhårda förslag som partiet vill genomföra om de sitter kvar efter höstens val.

Bland annat vill Socialdemokraterna att flyktingars rätt att bosätt sig var som helst upphör, att gränskontrollerna förlängs, fler förvarsplatser för dem som fått avslag och fördubbla tiden att komma in med en ny asylansökan efter avslag till fyra år.

Men bara några veckor tidigare trumfade regeringen med hjälp av C och V igenom en lag som gör det möjligt för 9 000 ensamkommande pojkar att stanna tills de gått ut gymnasiet.

Var finns linjen? Svar: Den finns inte.

Stefan Löfven själv framtonar också som dåligt påläst. Han sade att papperslösas barn inte skulle få gå i skolan, vilket de skulle få om S får bestämma. Han ville också, precis som SD, ha militärer i problemförorter. Men det uttalandet fick också tas tillbaka.

På sitt i särklass starkaste område, välfärden, har partiet inte tagit några krafttag. Det kan vara för sent nu.
Källa: aftonbladet.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.