Funktionshindrad förnedrad av assistenter – i flera år

FUB

En svårt funktionshindrad man i norra Skåne misstänkts under flera år ha förnedrats av sina personliga assistenter. Nu är fallet anmält till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är svårt att ha koll på verksamheten, säger Cecilia Schrewelius, chef för assistansbolagets skåneavdelning. Vi får ju inte ha kameror på väggarna.

Det är bolaget som gjort en egen anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Där beskrivs vad mannen har utsatts för: ”En av assistenterna har medvetet vänt baken mot den assistansberättigade och fist. Detta förekommer även när han matas. På kvällen har en assistenten krupit ner i mannen säng, fisit, och samtidigt sagt: ”ska jag värma sängen åt dig?”

Det har också förekommit att en assistent har blåst luft från mannens urindroppspåse mot hans ansikte, satt en kökshandduk för hans mun när han varit ledsen och upprepade gånger sagt åt honom att rycka upp sig.

Vid flera tillfällen har assistenter dessutom uttalat sig olämpligt och nedsättande om mannens föräldrar trots att assistenterna är mycket medvetna om att han förstår allt vad de säger, skriver assistansbolaget i sin anmälan.

– Det är förfärligt, vi ser mycket allvarligt på det, säger Monica Liljeglöd, chef för bolaget Kompisassistans som har närmare 700 anställda runtom i landet.

Avslöjades av anonymt tips

Den rullstolsburne mannen behöver hjälp dygnet runt. Sedan många år tillbaka sköter åtta assistenter om honom på ett roterande schema. Flera har arbetat hos honom länge, en av dem mer än 20 år.
rullstol
– Vi vet inte om detta pågått under alla år, säger Cecilia Schrewelius, verksamhetschef för bolaget Kompisassistans i Skåne. Jag hoppas verkligen inte det.

Det hela avslöjades först genom ett anonymt tips från någon i assistentgruppen. Den funktionshindrade mannen själv har inte kunnat berätta, hans förmyndare och hans föräldrar har heller inte haft en aning om vad som pågått.

– Den här typen av beteende visas ju inte upp när någon utomstående är där, konstaterar Cecilia Schrewelius. Därför är det så svårt att kontrollera. Vi kan inte ha kameror på väggarna.
Källa: svt.se
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.