Funktionshindrad tvingades dra ut 18 tänder

Funktionshindrad tvingades dra ut 18 tänder
FUB

En person med funktionshinder från Sundsvall fick dra ut 18 tänder och laga åtta tänder efter att personen gått på för få undersökningar de senaste åren. Nu anmäls händelsen enligt Lex Maria.

Det var när den funktionshindrade personen besökte tandläkaren i Sundsvall som munhälsan visade sig vara så eftersatt att hen fick dra ut inte mindre än 18 av sina permanenta tänder och laga 8 stycken. Detta skedde trots att personen i fråga har rätt till årliga undersökningar. Dock har endast två sådana undersökningar registrerats sedan 2013.

Anmälas enligt Lex Maria

På grund av att munvården varit så eftersatt har personen endast fem tänder kvar i underkäken och sju kvar i överkäken. Ingreppen resulterade senare i smärta för personen, samt ökad risk för infektioner och svårighet att få i sig mat.

Personen tillhör den så kallade N-tandvårdskresten som är till för personer som omfattas av LSS och har stort behov av omvårdnad. Därför ska de ha årliga munhälsobedömningar. Men på grund av att detta eftersattes anmälas nu händelsen till IVO enligt Lex Maria.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.