Ge besked i LSS-frågan!

Ge besked i LSS-frågan!
FUB

Den personliga assistansen är åter i fokus i debatten, denna gång med fler drabbade som protesterar mot den behandling som de utsätts för av Försäkringskassan.

Människor som är beroende av personlig assistans vet inte vad de kan förvänta sig av de största partierna i frågan om LSS.

Socialdemokraterna och Moderaterna hänvisar till att de inväntar svaren från den tillsatta utredningen i frågan. Denna beräknas vara klar senare i år. Rätten till personlig assistans är livsviktig för människor som behöver den, människor som idag behandlas ovärdigt i utredningarna och som trots läkarintyg inte kan vara säkra på att de kommer få den hjälp som de behöver, och har rätt till.

Annika Taesler som är journalist och författare, samt assistansanvändare beskriver i ett debattinlägg i SVT Opinion hur ovärdiga och integritetskränkande utredningarna är. Hon skriver:

”De första gångerna protesterade du inför att dra samma historia igen, bara två år sedan senaste gången. Hänvisade till din tjocka bunt med läkarintyg, som alla bekräftar att din skada är bestående för all framtid.

Dessutom ville du veta varför inte samma kontroller gäller för alla socialförsäkringar. Tvingas den magsjuke mannen med sjukpenning bevisa att diarrén som rinner ner i hans toalett är verklig? Och måste den vabbande mamman redogöra för varje gång hennes barn kräks?

Men handläggaren behövde bara lyfta blicken för att du skulle tystna. Så du underkastar dig, för lättnaden inför ännu en tid utan en ny kallelse med den gröna logotypen.

En tid då du kommer få gå upp ur sängen, ta hand om ditt barn, förvärvsarbeta och fortsätta dra in skattekronor. En tid då samhället inte kommer att ta din mänsklighet ifrån dig”.

Idag är det över 1500 personer färre som har statlig assistans jämfört med för några år sedan när regeringen tillträdde. För barn är situationen särskilt svår, och den som ansöker för första gången får sällan assistansen beviljad.

Vad beror dessa utredningar på? Sedan 2016 då Försäkringskassan fick i uppdrag av regeringen att minska antalet timmar i assistansen har utredningarna inneburit att varenda minut kartläggs, och det finns en uppdelning mellan grundläggande behov och övriga behov.

Om man har 20 timmar i veckan i grundläggande behov ska man ha rätt till statlig assistansersättning.

I ett debattinlägg i SvD beskriver Maria Persdotter, förbundsordförande i organisationen rörelsehindrade barn och unga (RBU) hur det går till i praktiken:

”Att klä på sig de plagg som är närmast överkroppen, till exempel trosor och linne, är ett grundläggande behov. Att klä på sig resten; byxor, tröja, strumpor, jacka, är inte ett grundläggande behov. Det innebär alltså att om Försäkringskassan kan snålräkna den tid det tar att få på sig trosor och linne så kan man hålla nere antalet timmar grundläggande behov och avslå assistansansökan. Och precis så gör Försäkringskassan”.

Det är en månad kvar till valet och personer som är beroende av LSS vet inte hur deras framtid kommer att se ut, om de kommer att vara tvingade till att fortsätta leva i denna begränsande och ovärdiga situation. Vad är det som kan göras? Maria Persdotter skriver att:

”Det finns bara ett sätt att komma till rätta med detta. Slopa grundläggande och övriga behov. Har man omfattande funktionsnedsättningar finns det bara behov. Gör hela assistansen statlig, detta schackrande med människor i en utsatt situation är ovärdigt ett välfärdsland”. Det är hög tid att politikerna lyssnar till de orden och att de blir ett vallöfte och en verklighet för de drabbade.
Källa: arbetarbladet.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.