Hjärnskadad man blir av med sin assistans

Hjärnskadad man blir av med sin assistans
FUB

Den striktare bedömningen av LSS har drabbat en hjärnskadad man i 20-årsåldern. Den personliga assistansen har dragits in.

Mannen har fram till den 9 juni haft assistans för en hjärnskada som han fått. Men nu har hans assistans dragits in. Motiveringen är att hjärnskadan inte orsakat ett betydande och begåvningsmässigt funktionshinder, enligt paragraf 2 i LSS-lagstiftningen. Den anses inte heller uppfylla kraven för paragraf 3 då mannen inte anses ha betydande svårigheter i vardagen som att äta, klä på sig, kommunicera med sin omgivning eller klara sin hygien.

Mannen anser att handläggaren missat att ta med vissa intyg till rätten och att en assistent kan vara skillnaden mellan liv och död för honom. Vid stress, oro eller trauma kan hjärnskadan göra att han inte klarar att slå larm själv vilket i förlängningen kan leda till hans död då han saknar produktion av kortisol (se faktarutan).

Mannen menar att assistent är nödvändigt för att han ska klara av sin fortsatta rehabilitering och hantera vardagslivet då skadan orsakar hjärntrötthet. Hjärntröttheten gör att han glömmer vardagliga bestyr.

Förvaltningsrätten som tagit ett beslut i frågan går på socialtjänstens linje samtidigt som man vill vara på det klara med att mannen visst har en hjärnskada. Men inte så omfattande och inte nödvändigtvis varaktig enligt lagens bedömning att han behöver personlig assistans.

 

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.