Ilskan i V – agerar mot Löfvens uppgörelse

Ilskan i V – agerar mot Löfvens uppgörelse
FUB

Liberalernas partistyrelse vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Vi har fått igenom mycket liberal politik, säger Jan Björklund.

Tidigare under lördagen meddelade Annie Lööf att Centerpartiet vill att överenskommelsen går igenom.

Inom Vänsterpartiet cirkulerar nu en namninsamling för att stoppa uppgörelsen mellan S, C, MP, och L, rapporterar P4 Jönköping.  

Efter L-styrelsens möte på lördagen meddelar Jan Björklund att de rekommenderar partiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.  

– De två avgörande skälen är att vi får igenom mycket liberal politik, men också att detta är det bästa sättet att minimera inflytandet från de två ytterkantspartierna, SD och V, säger L-ledaren. 

I morgon ska partirådet besluta vilken väg partiet ska ta. Mötet inleds klockan 12.00 och sänds i Expressen TV. 

Att det inom Liberalerna finns olika åsikter om frågan är känt och Jan Björklunds linje om att släppa fram Stefan Löfven vann med 17 ja mot 8 nej i partistyrelsen. Också riksdagsgruppen ger klartecken, där blev siffrorna 13 ja och 7 nej. 

Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven

Tidigare under dagen kom Annie Lööf med beskedet att Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) i statsministeromröstningen i riksdagen på onsdag. 

Beskedet kommer efter att partiets förtroenderåd haft ett möte för att ta ställning till den rekommendation som partiledningen kom med under fredagen. 

– Vi gör detta av tre anledningar: Sverige behöver en ny regering, vi kan inte vänta längre. Vi måste hålla ytterlighetspartierna SD och V ute från inflytande. Samt att Centerpartiet har fått igenom viktig liberal politik i överenskommelsen, säger Annie Lööf.

Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven

Enbart Centerstudenter var emot att följa partiledningens linje, enligt Annie Lööf. Deras hållning har varit känd sedan tidigare. 

Hon säger också att lösningen förutsätter att samtliga fyra partier, S, MP, C och L, står bakom överenskommelsen. 

Protestlista inom V

Både Jan Björklund och Annie Lööf talar om att hålla de två ytterkantspartierna, V och SD, borta från inflytande. Men för att överenskommelsen ska kunna gå igenom behöver en S+MP-regering accepteras av Vänsterpartiet. 

– I det alternativ som Centerpartiet nu förordar behövs Vänsterpartiet bara när regeringen tillträder. Däremot behövs de inte under de kommande fyra åren. Då är S, MP, L och C den största konstellationen och får på så sätt igenom sin politik, säger Annie Lööf. 

Inom Vänsterpartiet cirkulerar just nu en namninsamling för att stoppa uppgörelsen mellan S, C, MP, och L, rapporterar P4 Jönköping 

Mikael Ekvall (V), Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län, har skrivit på listan och säger till P4 Jönköping att det är ett initiativ från Vänsterpartister runtom i landet. 

– Det handlar om att framföra vår åsikt till partiledningen att man absolut inte borde släppa fram den här regeringen, som ska bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet men med ett väldigt stort nyliberalt inflytande i deras politik, säger Mikael Ekvall till radiokanalen. 

Madestam: Alliansen är död nu

Lars Ohly: Förvånande om S+MP tillträder

Den tidigare Vänsterledaren Lars Ohly skriver på SvD Debatt att det skulle förvåna honom ”mycket om en ny S-MP-regering kommer att tillträda och överenskommelsen därmed bli verklighet”. 

Anledningen, enligt honom, är den förödmjukande behandlingen av Vänsterpartiet. 

”Det är uppenbart att Socialdemokraterna sålt ut Vänsterpartiet samtidigt som de beslutade sig för att kasta bort alla former av vänsterpolitik”, skriver han. 

Enligt Lars Ohly är det uteslutet för V att släppa fram en regering utan vänsterpolitik. 

”I någon mån är det naturligtvis ett dilemma att partiet riskerar att fälla en socialdemokratisk statsministerkandidat tillsammans med det nationalkonservativa blocket. Men alternativet – att släppa fram en statsminister som lovat föra centerpolitik – måste ändå betraktas som uteslutet”, skriver han i SvD 

Stig Henriksson är tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet och var under 16 år kommunalstyrelsens ordförande i Fagersta, då Vänsterpartiets starkaste fäste i landet. 

Till Svenska Dagbladet säger han att valet Vänsterpartiet nu står inför är som ”pest eller kolera”. 

– Normalt lägger vi ner våra röster för vad man i högtidliga sammanhang kallar en arbetarregering. Men normalt lägger vi inte ner rösterna för en borgerlig regeringspolitik, utan det röstar vi emot. Det är två principer som krockar eftersom nu kommer vi att ha en socialdemokratiskt ledd regering som för en ganska utpräglad borgerlig politik, säger han till SvD. 

En anonym V-riksdagsledamot säger till tidningen att anti-V-paragrafen i överenskommelsen är svårsmält för partiet. 

Ledamoten säger också att det fortfarande är öppet hur Vänsterpartiet kommer ställa sig. 

– Men vi vet också vad som ligger i den andra vågskålen med en Kristersson-regering plus SD i någon form. Det gäller att ta ansvar både för vårt parti och våra värderingar men också stå upp för landet, det är den svåra avvägningen här, säger ledamoten till tidningen. 

Annie Lööfs och Jan Björklunds svar på kritiken

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) uttryckte under fredagen besvikelse för Annie Lööfs beslut 

De båda partiledarna menade att alliansen på nationell nivå nu är död. 

– Alliansen för mig är inte död. Jag tycker att det är synd att de uttryckte sig så drastiskt i går, säger Annie Lööf i dag. 

Jan Björklund: 

– Alliansen pausar om det här går igenom, det får man säga. Men jag tycker att det är för långtgående att säga att den inte kan återuppstå. 

Annie Lööf säger att det för Centerpartiet är viktigt att hedra allianssamarbetet och att hon hoppas att det ska finnas på nationell nivå i framtiden. 

– Jag tycker att det behövs lite sans i diskussionen. Jag förstår så klart att man är besviken över att C inte väljer att släppa fram en M+KD-regering som kräver SD:s beroende, men det har varit känt under ganska lång tid vilka invändningar vi har till en sådan modell, säger hon. 

Björklund: Mer borgerlig politik än med alliansregeringen

Jan Björklund säger att Liberalerna i uppgörelsen med S, MP och C får igenom mer liberal politik än med alliansen. 

Bland de punkter som partiet är nöjda med att ha fått igenom lyfter han stora marginalskattesänkningar och avskaffad värnskatt. 

– Det här är mer borgerlig politik än vad alliansregeringen genomförde på det ekonomisk-politiska området, säger han. 

Men partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, som länge varit tydlig med att han vill se Ulf Kristersson som partiledare, säger att han är hoppfull inför att partirådet går på hans linje i morgon. 

– Jag tror att det är många ombud som nu funderar på om Liberalerna verkligen ska byta block, om Liberalerna ska fortsätta vara ett borgerligt parti som vi har varit under väldigt lång tid. Många funderar också på vad det innebär för Sverige om vi ger den sittande regeringen nytt förtroende, och vilka signaler det sänder till de som röstade på oss i senaste valet. 

”Jag kommer argumentera med full kraft”

Enligt vad SVT erfar har de fyra partierna redan förhandlat fram en vårbudget – trots att riksdagen ännu inte har fattat beslut om en ny statsminister.

Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i en analysEnligt uppgifter till SVT innehåller vårbudgeten reformer på 4,5 miljarder kronor. 

Samtidigt uppger DN att det ännu är oklart vad uppgörelsen mellan S, MP, L och C kommer att arta sig i praktiken.

Enligt tidningen ska 33, alltså nästan hälften av de 73 förslag som presenterades i fredags utredas innan de kan bli verklighet, vilket gör att besluten skjuts upp.

– Den här typen av breda uppgörelser bär alltid på ett mått av instabilitet eftersom det är många faktorer som kan påverka. Sedan finns det även inslag av misstro mellan partierna. Annie Löf har till exempel sagt att hon inte litar på Socialdemokraterna, säger statsvetaren Tommy Möller till DN.

Uppgifter: L har inte förhandlat med alliansen

Jan Björklund har tidigare sagt att han suttit i förhandlingar med båda sidor. Men enligt en källa till Aftonbladet har han inte deltagit i förhandlingar med alliansen sedan innan jul. 

Enligt källan har förhandlingarna i stället hållits mellan de övriga allianspartierna. L ska alltså inte ha varit med och tagit fram det utkast till överenskommelse mellan allianspartierna som Liberalerna i går la upp på sin hemsida, enligt Aftonbladets uppgifter. 

Men samtidigt säger Liberalernas presschef Elin Boberg till tidningen att partiet har deltagit i förhandlingarna både före och efter jul.

– Vi har fört samtal med så väl S som M. De har skett kontakter med båda parter före och efter jul.

Även liberala riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Gulan Avci säger att samtal har skett också efter jul.

– Jo han har ju träffat allianspartiledarna och Ulf Kristersson också, det är den bild jag har, säger Avci som tillbakavisar Aftonbladets uppgifter:

– Det stämmer inte med de uppgifterna jag har fått. Så jag har ingen anledning att betvivla det.

Skyttedal: ”Quislingar. Vi glömmer aldrig”

Reaktionerna på Annie Lööfs besked att släppa fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning haglade under fredagen. 

I samband med beskedet kom också ett hårt utfall från Kristdemokraternas förstanamn till EU-parlamentsvalet, Sara Skyttedal. 

Tillsammans med en bild på en av Annie Lööfs valaffischer skrev hon: 

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig.

Och det fick Jan Björklund att reagera.

”Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden”, skriver Björklund under lördagsmorgonen.

– Jag tycker att det är ett olämpligt ordval, svarade Busch Thor då.  

Samtidigt gav Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och socialdemokrat, Socialdemokraterna en känga i en artikel på DN Debatt. Suhonen beskriver läget som ett helt nytt politiskt landskap med två block – ett konservativt och ett liberalt. Om S bidrar till den utvecklingen är det ”ett historiskt misstag av förödande slag”, skriver han.

Suhonen menar att många av de 73 punkterna i överenskommelsen innehåller reformer som regeringen Reinfeldt ansåg vara ”för långtgående och utmanande”, och undrar hur man tänker stoppa SD från att växa genom att urholka anställningsskyddet:

”Menar partierna allvar med att bekämpa hotet från extremhögern måste också orsakerna till den nationalistiska vågen bekämpas”, skriver Suhonen.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.