Kan inte förflytta sig själv – kommunen drar ner på assistansen

Kan inte förflytta sig själv – kommunen drar ner på assistansen
FUB

Ulrika Bengtsson, 44 år, har sedan födseln en utvecklingsstörning. Hon har personliga assistenter under dygnets alla vakna timmar. Men nu tänker Laholms kommun drar ner hjälpen med mer än hälften, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Under våren 2017 fick hon dessutom en stroke och har nästan helt tappat talet och rörligheten. Hon är rullstolsburen och får hjälp av personliga assistenter med förflyttningar både i hemmet såväl som utanför.

– Det är inte värdigt ett land som Sverige 2018, säger mamman Margareta Bengtsson, som också är gode man till Ulrika, till tv-kanalen.

Både läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut menar att Ulrika har ett ”totalt hjälpbehov”. Enligt ett intyg från hennes läkare, som SVT har tagit del av, klarar hon inte att ta sig till eller från toalett och kan inte förse sig med mat och ”kan inte själv resa sig från liggande med mera”.

Två veckor innan julen fick hon och hennes familj besked om att Socialnämndens beredskapsutskott har beslutat att dra ner på hennes personliga assistans. Det rör sig om i genomsnitt från dagens 126 timmar i veckan till i genomsnitt 48 timmar.

Familjen säger att man kommer att överklaga beslutet. Innan dess kommer föräldrarna bli tvungna att själva rycka in och hjälpa till mer än vad man redan gör. Eller också får de själva betala för egna personliga assistenter.

Socialnämndens ordförande Knut Slettengren (M), vice ordföranden Majvor Persson (C) och kommunens socialchef Christel Sundberg säger till SVT att de inte vill ställa upp på intervjuer angående Ulrikas ärende. I stället hänvisar de till sekretessen. Detta trots att tv-kanalens reporter får prata om ärendet offentligt efter att ha fått en skriftlig fullmakt från Ulrikas mamma.

Christel Sundberg skriver dock i ett mejl till SVT att familjen har rätt att överklaga beslutet:

”När socialnämnden tar beslut i olika ärenden och den enskilde inte är nöjd med beslutet har man alltid rätt att överklaga till högre instans och få sitt ärende prövat.”

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.