Kan man anmäla en kommunstyrelse till Lyxfällan?

FUB

Kommunpolitik Läser med bestörtning att det kallas till extra kommunfullmäktige för att driva igenom köpet av Horsvik trots 21 miljoner back i budgeten och inbesparingar på hemtjänst, personlig assistans inom kommunen.

14 miljoner är många timmar av vård! Med tanke på att demens ökar i befolkningen på grund av ålderspyramiden och att antalet platser minskat sedan 2010 och att två tredjedelar av omvårdnaden av dementa görs av anhöriga numera, så borde dessa pengar ha satsats där i stället. Nu blir det döttrarna som kommer att få slita med dementa föräldrar och den oro och ångest det ger. Det är till 78 procent medel­ålders kvinnor som hjälper sina föräldrar och antalet dementa ökar med stigande ålder.

Drabbas man av alzheimer, som är den vanligaste av demensdiagnoserna, så behövs det avlastning för anhöriga. Många blir även aggressiva under en del av sjukdomsförloppet och då behöver man hjälp. Nu väljer kommunstyrelsen att i stället köpa en fastighet som kanske kan utnyttjas under några månader av året.

Vad jag vet så är det lösa planer om vad man ska göra med fastigheten, så risken finns att det blir ännu ett monument över slöseriet med skattepengar på grund av prestige. Enbart kostnaden för lagfart är 210 000, vilket räcker till en halvtid personal under ett år inom äldreomsorgen.

Enligt forskning behöver dementa promenader för att behålla rörligheten. Det blir rätt många promenader för de pengarna och då sparar man mycket av omvårdnadskostnaderna.

Hans Hedlund SD-kandidat till kommunfullmäktige

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.