Kass försäkran från regeringen

Kass försäkran från regeringen
FUB

I vad som närmast får beskrivas som förnedrande former sparkade regeringen för snart två veckor sedan Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Försäkringar från ansvariga ministern Annika Strandhäll (S) om att hon tycker Begler varit en ”lysande chef” klingar ihåligt. I själva verket kan omplaceringen ha brutit mot lagen.

Formellt så skiljde regeringen Ann-Marie Begler från uppdraget under sammanträdet den 27 april. Men i praktiken så skedde det redan två dagar tidigare, då generaldirektören hastigt blev uppkallad till ett möte med ministern på socialdepartementet på kvällen den 25 april. Tidningen Expressen (6/5) beskriver hur det gick till. Begler trodde att det rörde sig en uppföljning av den fråga som sysselsatt henne på senare tid; Hur skall Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samordna sitt arbete bättre så att färre trillar mellan stolarna.

Socialminister Annika Strandhäll gav henne sparken där och då. Eller som det brukar vara när det gäller generaldirektörer, de omplacerades till en tjänst på regeringskansliet. Men Begler fick lov att hålla tyst om det tills det formella regeringsbeslutet kunde ske på fredagsförmiddagen, två dagar senare. Följaktligen fick Begler dagen därpå gå och hålla den årliga föredragningen för riksdagens socialförsäkringsutskott utan att kunna säga att hon fått sparken.

Detta är ett helt ovärdigt agerande från regeringen, och förnedrande för Begler personligen. Strandhäll själv bedyrade att Begler gjort ett mycket bra jobb på Försäkringskassan, och skälen för varför hon ändå fick gå har varit minst sagt luddiga. ”En annan inriktning”, ”ett nytt ledarskap” och att det skulle handla om förtroendet för myndigheten har det bland annat sagts.

Det är tydligt att regeringen av politiska skäl ville göra sig kvitt en generaldirektör som kanske gjort sitt jobb med att få ner sjuktalen – ett mål som regeringen själv satt upp – lite för bra. Då blir myndighetschefen syndabock när man inte vill riskera att stöta sig med vissa väljargrupper som reagerat på hårdare bedömningar om till exempel sjukpenning och rätten till personlig assistans. Socialdemokraterna har helt enkelt blivit desperata.

Begler själv säger att hon hade velat fortsätta tills hennes förordnande går ut 2021. Och i en film som lagts ut på Försäkringskassans intranät säger hon: ”Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara”.

Känslorna har också varit mycket upprörda på Försäkringskassan efter beskedet. Sju personer från ledningsgruppen går i ett brev till regeringen till hård attack mot densamma och kräver att Begler återinsätts. Även flera tidigare generaldirektörer, både för Försäkringskassan och för andra myndigheter, har skrivit under. Regeringen sägs ”missbruka utnämningsmakten”. Vidare skriver de att det saknas grund för sparkandet, att man riskerar medborgarnas förtroende för statsförvaltningen och att det kan bli svårt att locka dugliga ämbetsmän att göra karriär i staten.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (2/5) skriver också Sten Heckscher, som tidigare varit bland annat justitieminister (S), rikspolischef och justitieråd, att det hela kan ha varit olagligt. Enligt paragraf 33 i lagen om offentlig anställning kan regeringen bara flytta en generaldirektör ”om det är nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa”. Enligt förarbetena så måste det grundas på ”objektivt godtagbara skäl” och ses som en undantagsregel.

Det är oerhört tveksamt om så varit för handen nu. Begler lär tyvärr inte få tillbaka sitt jobb, i alla fall inte under nuvarande regering. Men det säger en hel del om den.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.