Klassisk välfärdsreform

Klassisk välfärdsreform
FUB

Reaktionerna på Socialdemokraternas löfte om en årlig vecka extra ledighet för alla föräldrar blev de väntade. Men löftet är viktigt och rätt. Föräldrarnas liv blir enklare och bättre.

Klassisk välfärdsreform

Reaktionerna på Socialdemokraternas löfte om en årlig vecka extra ledighet för alla föräldrar blev de väntade. Men löftet är viktigt och rätt. Föräldrarnas liv blir enklare och bättre.

Liberala Expressens ledarsida rasar: ”Skamlöst semesterfläsk ska rädda Stefan Löfven”. Moderata Barometern kallar det fiaskoartat och näringslivsorganisationerna är mycket negativa.

Det är inte heller så konstigt. De har liksom högerpartiet alltid varit emot förbättringar för löntagarna, oavsett hur bra det gått för landet. Högerns tankesmedja Timbro kallar till exempel en sammanhållen sommarsemester för ”en kvarleva från 1900-talets industrisamhälle”.

Högerpartiet, numera Moderaterna, sade nej till en andra semestervecka 1938. De har sedan dess sagt nej till alla utökningar av den betalda ledigheten. Senast 1976 när de sade nej till en femte semestervecka. Däremellan har de dessutom sagt nej till både allmänna barnbidrag och 40-timmarsvecka.

Nu uttrycker sig partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson lite försiktigare. Hon kallar förslaget sympatiskt, men tycker att Socialdemokraterna borde ha prioriterat problemen med otrygghet och långa vårdköer i stället.

Men sossarna och landet har råd med både och. I valmanifestet tillförs välfärden 35 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Det finns plats för fler lärare, fler sjuksköterskor och fler poliser. Det finns också pengar att lösa problemen kring personlig assistans, även om tempot i regeringskansliet är oroväckande lågt.

Försvaret får minst sju miljarder kronor mer, så något borde även barnfamiljerna kunna få.

De har redan fått 200 kronor mer i barnbidrag, men den här satsningen ger dem i stället mer värdefull tid med sina barn. Med de långa sommarloven och ett antal studiedagar är det ett pussel för föräldrar till skolbarn att få ihop tillvaron.

Alla har inte mor- eller farföräldrar som kan rycka in. Inte många har råd att anställa en barnflicka när förskolan är stängd. Det är ett fåtal föräldrar som kan jobba hemifrån eller ta med barnen till jobbet för en dag. Det kan fungera på ett kontor, men inte i kassan på snabbköpet, en akutmottagning eller en brandstation.

En familjevecka, fem extra lediga dagar, är klassisk välfärdspolitik men också ett viktigt steg mot en större reform. Någon gång blir det förhoppningsvis dags även för sossarna att tala om en generell arbetstidsförkortning.

Tillbaka till det här med valfläsk. Varför kallas det så när sossarna vill ge 900 000 barnfamiljer en enklare tillvaro? Varför skriver inte Expressens ledarsida att det är skamlöst valfläsk när Liberalerna och Jan Björklund lovar att sänka skatten för landets snart en halv miljon högavlönade?

Att avskaffa värnskatten och återinföra jobbskatteavdraget för alla som tjänar över 50 000 kronor i månaden skulle kosta nästan dubbelt så mycket som sossarnas familjevecka. Dessutom skulle skattesänkningen gå till dubbelt så många män som kvinnor. Inte särskilt mycket jämställdhet i det förslaget.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.