Kommunal: ”Tre assistenter fick ingen lön”

Kommunal: ”Tre assistenter fick ingen lön”
FUB

Fackförbundet Kommunal förbereder en konkursansökan mot det nedlagda assistansbolaget Valfrihetens omsorg i Köping.

– Vi har tre medlemmar som inte har fått lön i december och har skickat en betalningsuppmaning till bolaget. När de har fått uppmaningen har de fem dagar på sig att betala, annars hanteras det enligt konkurslagen, säger José Buitron, ombudsman på Kommunal Stockholm, till tidningen Kommunalarbetaren.

Bbl/AT skrev strax före jul att ägaren till Valfrihetens omsorg valt att avveckla verksamheten och lägga ned bolaget, som arbetat med personlig assistans för funktionsnedsatta, vid årsskiftet.

I intervjun med Bbl/AT lovade ägaren Vicktoria Lopez att ingen av de anställda skulle bli utan sin slutlön.

Enligt Kommunal är det dock tre assistenter i Stockholm, där Valfrihetens omsorg också bedrev verksamhet, som inte fått sin decemberlön.

Det ska röra sig om drygt 120 000 kronor.

– Det är krav på lön, övertidsersättning, semester, jourersättning, lite blandat, säger José Buitron, till ka.se.

Om pengarna inte betalas ut, kommer Kommunal att begära Valfrihetens omsorg i konkurs för att den statliga lönegarantin ska kunna träda i kraft så att de anställda kan få sina innestående fordringar den vägen.

Företrädarna för Valfrihetens omsorg har tidigare drivit två andra bolag som hamnat i ekonomiskt trångmål. 2013 gick det ena bolaget, Jevia Assistans, i konkurs – 346 anställda fick då lön från den statliga lönegarantin efter konkursen.

Efterföljaren till Jevia, Flexibel assistans i Mälardalen AB, fick ekonomiska bekymmer 2014 men klarade sig undan konkurs efter en rekonstruktion där en stor del av bolagets skulder skrevs av.
källa: bblat.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.