Kommunen är inte ett kapitalistiskt företag!

Kommunen är inte ett kapitalistiskt företag!
FUB

125 miljoner i vinst är en skandal och inte något kommunens politiker borde slå sig för bröstet för. Istället borde ni skämmas! Vi betalar faktiskt kommunalskatt för att pengarna ska användas till den välfärd vi kommuninvånare behöver.

Dessa 125 miljoner har ni tvingat våra barn och ungdomar att betala med sämre undervisning och mer stress på grund av för stora klasser och för få vuxna i skolan och i barnomsorgen. Med berått mod låter ni våra anställda i skolor och förskolor bli sjuka av stress för krav som de inte längre får förutsättningar att leva upp till.

Dessa 125 miljoner har ni tvingat våra gamla och sjuka att betala med allt sämre vård och omsorg och med torftiga, innehållslösa liv, när de inte längre kan vara aktiv utan hjälp och stöd. Våra anställda i äldreomsorgen sliter och drabbas av belastningsskadorna därför att äldreomsorgen inte får en budget som motsvarar behoven.

Dessa 125 miljoner har de som behöver personlig assistans fått betala med neddragna timmar, trots att lagen säger att de ska ha rätt att leva ett normalt liv. Föräldrar håller på att gå under för att de inte får det stöd de behöver.

Dessa 125 miljoner har föreningar och kulturliv fått betala med dåliga anslag och brist på lokaler. Med ett föreningshus skulle ensamheten minska när människor kan utöva sina intressen tillsammans, över kultur- och åldersgränser.

Dessa 125 miljoner hade kunnat användas till gratis och utbyggd kollektivtrafik, så att fler kan bli oberoende av bil. Det skulle bidra till att rädda klimatet och kommunen skulle inte behöva investera miljoner i nya och bredare vägar om biltrafiken minskar.

Kommunen fick 125 miljoner i överskott trots att närma 100 miljoner slösats bort på bl a missade bidrag från staten, avgångsvederlag till tjänstemän och till att kommunala bolag tvingats säga upp lån i förtid. Även dessa 100 miljoner hade kunnat användas till vår välfärd. Kommunen planerar nu för ytterligare 320 miljoner i överskott de kommande åren. När nästa mandatperiod är slut kommer kommunen ha ett samlat överskott på över en miljard om detta får fortsätta.

Kommunledningens enda mål är att öka överskotten. Därför fortsätter de med den ”kreativa bokföringen”. Återigen har pengar från Migrationsverket hamnat i kommunens överskott och återigen tvingas de förvaltningar som har ansvar för flyktingar till stora besparingar på grund av detta.

Kommunalråden inser att de har ”ett pedagogiskt problem” och försöker jämföra med familjeekonomi. Vi i Kommunistiska Partiet har en bättre ”pedagogisk” beskrivning: Kommunens ekonomiska politik är som att föräldrar säger till sina barn att de inte får frukost. ”Ni får gå hungriga till skolan för vi tänker lägga pengar på hög.”

Barnen skulle nog tycka att det är lika orimligt som vi anser att kommunens överskottsmål är! Därför säger vi att nu får det vara nog! Det är behoven som ska styra! Börja med att ge de förvaltningar som går med underskott den budget de behöver.

Sluta med de nedskärningar som ni kallar ”effektiviseringar”. Efter alla år av nedskärningar är det istället utveckling och förbättringar som behövs. Vi har råd med det. Pengarna finns uppenbarligen!

  • Elsa-Lena Åström, tidigare arbetsterapeut i äldreomsorgen, 1:a namn på Kommunistiska Partiets valsedelLars-Olof Törnberg, undersköterska i äldreomsorgen, 2:a namn på Kommunistiska Partiets valsedel

    Birgitta Ödlund, tidigare förskollärare i kommunen, 7:e namn på Kommunistiska Partiets valsedel

  • Bild har inget med artikeln att göra
Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.