Kommunens råd till funktionshindrade Alexandra: Ring brandkåren

Kommunens råd till funktionshindrade Alexandra: Ring brandkåren
FUB

”Det förstår väl vem som att de har annat att göra”

LANDSKRONA. 32-åriga Alexandra Landin har sedan en tid tillbaka fått sin dubbelassistans kraftigt indragen. Nu råds hon kontakta brandkåren om hon trillar och behöver hjälp.

 – Det är inte klokt, jag blev helt chockad när jag hörde det, säger Alexandras mamma och godeman Ylva Landin.

Till följd av sitt funktionshinder trillar Alexandra ofta. Ibland fler gånger om dagen. De timmar som hon har två assistenter hos sig lyckas de ofta parera fallen, men om olyckan är framme övrig tid faller hon handlöst.

– Till följd av att hon inte längre kommer ut på sina aktiviteter har hon dessutom gått upp kraftigt i vikt och förlorat sin styrka. Om hon faller är det därför omöjligt för en ensam person att hjälpa henne upp, berättar Ylva Landin.

VID ETT TILLFÄLLE HAR Ylva Landin varit tvungen att ringa sin chef som fått åka från Lund för att hjälpa till och upprepade gånger har det varit grannen som fått rycka ut.

– Det är orimligt. Alexandras säkerhet kan inte vara avhängd på om grannen är hemma eller om min chef kan komma hit.

När problemet togs upp med kommunens arbetsterapeut i förra veckan fick Ylva det chockerande svaret att de om olyckan är framme ska ringa på brandkåren.

– Det förstår väl vem som helst att de inte har tid med sånt. De har ju annat att göra.

PÅ OMSORGSFÖRVALTNINGEN på Landskrona stad kan man inte kommentera det enskilda fallet, men enligt enhetschef Maria Nyborg bör en sådan hänvisning inte göras utan att det föregåtts av en lång process.

– Det finns personer som får hjälp på detta vis. Vi arbetar mycket med just förflyttningar och på att finna möjliga lösningar. Men det är inte så här vi jobbar. Det låter helt orimligt, säger hon.

Hon hänvisar familjen till att höra av sig om det uppstått ett missförstånd.

Sanna Hjalmarsson
Källa: www.lokaltidningen.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.