Köpte tre kilo lammfilé för brukares pengar

Köpte tre kilo lammfilé för brukares pengar
FUB

En anställd på ett assistansbolag i södra Stockholm använde 5.000 kronor av en brukares pengar – bland annat för att köpa tre kilo lammfilé. Nu har assistansbolaget lex Sarah-anmält händelsen.

Det var i april som händelsen uppdagades av assistansbolaget. En god man till en brukare som hade rätt till personlig assistans upptäckte att en rad märkliga uttag och köp hade gjorts med brukarens kontokort.

Någon hade bland annat köpt tre kilo lammfilé och gjort uttag på närmare 5.000 kronor med brukarens kort. Men köpen var inte bokförda – trots att assistenterna skulle skriva ner alla inköp som gjorts och redovisa kvitto. 

Brukarens gode man kontaktade banken för att få mer information om köpen och fick då reda på att två av uttagen gjorts väldigt tidigt på morgonen när brukaren låg och sov. När brukarens gode man undersökte händelsen kunde det konstateras att två assistenter som jobbat med brukaren använt brukarens pengar.

Nu har assistansbolaget lex Sarah-anmält händelsen. 

”Allvarligt missförhållande har uppkommit i och med att den enskilde lidit ekonomisk förlust genom stöld och utsatts för risk genom att lämnas ensam dåden assistansberättigade har epilepsi.”, skriver assistasnsbolaget i sin lex Sarah-anmälan.

Assistenten som köpt lammfilé för pengarna har erkänt handlingen och skyller på att det var en period i livet där assistenten mådde psykiskt dåligt. Assistansbolaget svarade med att säga upp assistenten.

Den andra assistenten var timanställd och kommer inte att erbjudas fler arbetstimmar för assistansbolaget. 

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.