Kravet: Ändra lagen om assistans – snabbt

Kravet: Ändra lagen om assistans – snabbt
FUB

Företrädare för personer med funktionsnedsättning kräver en snabb ändring av lagen om assistans. Enligt dem har den utredning om LSS som kommer i december förslag som kraftigt begränsar rätten till assistans.

Listan på föreslagna försämringar är mycket längre än vi någonsin kunnat föreställa oss, skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Bland annat föreslås en schablon på 15 timmar i veckan, utöver tiden för hjälp med grundläggande behov. Det skulle innebära att personer med omfattande behov inte kan bo kvar hemma utan tvingas flytta till särskilda boendeformer, enligt artikelförfattarna.

Ett annat förslag rör assistansen för barn under 16 år, som föreslås ersättas av den nya insatsen ”personligt stöd till barn”. Men företrädarna varnar för att det skulle leda till att hårt belastade föräldrar skulle få ta ett ännu större ansvar än i dag, liksom en risk för att barn inte längre kan växa upp hemma i sin familj.

– Vi är bedrövade, det här är väldigt konstiga förslag, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige. 

– De överensstämmer inte alls med de intentionerna som vi trodde att man hade när man tog bort besparingskravet på utredningen och efter den debatt som var före valet, när partierna bjöd över varandra på hur viktigt det här var, säger hon. 

De senaste tre åren har många fått mindre eller blivit av med assistansersättningen. Med hänvisning till olika domar har försäkringskassan beviljat allt färre rätt till assistans.

Och den utredning som tillsattes för två år sen fick bland annat direktiv om att se till att spara pengar på assistansen, som anses ha blivit för dyr för staten.

Mellan 2000 och 2015 ökade kostnaderna från drygt 11 till nästan 25 miljarder kronor.
 
Efter hård kritik tog dock regeringen i våras bort besparingskravet på utredningen. Men enligt uppgifter som läckt till funktionsrättsrörelsen kommer utredningen ändå att föreslå kraftiga besparingar. Bland annat ska alltså personer under 16 år få annan typ av hjälp, men inte assistansersättning.
 
– Det kan vi aldrig acceptera, barn upp till 16 år blir låsta till hemmet och till föräldrarna, som inte kommer att kunna sköta ett arbete eller få familjelivet att fungera, säger Maria Persdotter på RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Före valet sa så gott som alla partierna att rätten till assistans måste räddas. Just nu, när politiken fokuserar på regeringsbildningen, är partierna desto tystare.

Men Kristdemokraterna vill att riksdagen ska kräva att regeringen agerar redan nu. Partiet har idag lagt ett förslag om detta i riksdagens socialutskott. 
 
Lena Hallengren, ansvarigt statsråd, låter via sin pressekreterare hälsa att frågan måste hanteras av en ny regering, inte av övergångsregeringen. Det tycker kristdemokraten i socialutskottet Pia Steensland är helt fel.

– Vi har en akutsituation och en övergångsregering kan agera i en akutsituation. Och framför allt, de här barnen, familjerna, de kan inte vänta, säger hon.

Regeringens utredare Gunilla Malmborg avvisar kritiken mot förändringarna.

I  en skriftlig kommentar till Ekot skriver hon ”Jag tycker inte det är korrekt att beskriva det som att vi tar bort stödet till barn eller att det skulle vara kraftiga försämringar. Tvärtom, jag tycker det här är förslag som syftar till en ökad kvalitet och mer ändamålsenliga LSS insatser.

Avsikten med de förändringar jag funderar över är att nå en ökad kvalitet och också mer ändamålsenliga insatser i LSS där en särskild insats för stöd till barn t.ex. skulle ge motsvarande stöd som man i dag kan få genom personlig assistans. Sedan är det förslag om ändrade regler som är till för att göra det lättare att förutse vilket stöd man kan få inom den personliga assistansen.

Utredningen är inte färdig och nästa vecka kommer vi ha ett möte med sakkunniga och experter från bland annat funktionshindersrörelsen där vi får möjlighet att diskutera helheten i utredningen och alla dess beståndsdelar.

Det är först efter det mötet som arbetet ska slutföras för att sedan presenteras för regeringen den 15 december.”

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.