Kristdemokraterna bara hycklar om LSS

FUB

Inför valet i höstas var försvaret av LSS en av KD:s största profilfrågor.

”Jag kommer fortsätta kampen för en human funktionshinderpolitik…”, var lovorden man kunde höra i Jimmy Loords (KD) egen valfilm och på partiets valaffischer användes parollen ”Människovärde före penningvärde” flitigt. Nu i efterhand vet vi att detta endast var tomma ord i syfte att fiska billiga röster.

I veckan kunde vi läsa i Östra Småland att individ- och familjenämnden i Nybro nu drar in dagsersättningen på 40 kronor/dag för de personer med LSS-beslut som jobbar på kommunens dagliga verksamheter, efter bara knappt ett års utbetalningar. ”Vi har inte kostnaden för den här insatsen inlagd i budgeten”, säger KD:s Bodil Bagert.

Då har vi ju det på svart och vitt! KD:s valparoll betydde egentligen ”budget före behov”, vilket övriga fem partier i nämnden (S, M, L, C och SD) så klart också har anammat. Nu har vi på papper att dessa partiers politik slår hårt mot de i samhället som har svårast att försvara sig själva; de som omfattas av LSS.

Nu ska vi dock inte stirra oss blinda på att detta är ett brutet vallöfte från KD. Detta är vanlig högerpolitik och pratet om att man försvarar LSS är ett hyckleri.

Hade det bara funnits en politisk vilja att behålla den redan alldeles för låga dagsersättningen på 40 kronor/dag så hade detta gått att lösa enkelt. Exempelvis kunde samtliga politiker i individ- och familjenämnden förankra i sina partier att de måste avskaffa kommunpolitikernas arvoden kopplade till riksdagsnivå, för att i stället ersättas med en nivå motsvarande en vanlig genomsnittlig arbetarlön. För inte finns det väl nån rimlighet i att politiker i lilla Nybro sitter på arvoden upp till 58 900 kronor/månad medan personer med LSS-beslut inte ens ska få ut knappt en tusenlapp i månadslön?

I höstas kunde vi dock höra om att brukarna på en daglig verksamhet på Gotland gick ut i vild strejk med krav på höjd dagsersättning från 45 kronor/dag till 92 kronor/dag efter att de fått veta att detta var vad man betalade ut på dagligverksamheterna i Västerås. Efter endast en dags strejk blev man av socialdirektören lovade en höjning året därpå och om inte detta verkställdes utlovades fler strejker.

Så bröder och systrar på dagligverksamheterna i Nybro:

Sörj inte – organisera er!

Johan Karlsson, personlig assistent och medlem i Kommunistiska partiet Kalmar/Nybro

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.