L: Alla har rätt att vara med i samhället på lika villkor – vi satsar 6 miljarder på LSS

FUB

Vi kan inte förstå att Socialdemokraterna kommer undan med uttalanden som ”Alla ska med” och sedan konsekvent ställer grupper som allra mest behöver stöd helt utanför.

 I över ett års tid har Försäkringskassan på uppdrag av den Socialdemokratiska regeringen gjort besparingar på 1,5 miljarder inom LSS. Den personliga assistansen har kraftigt beskurits. Gävlebor som har behov av särskilt stöd har mist timmar av stöd och för några har det inneburit att hela stödet har försvunnit. 

 Nu har regeringen gjort halt och ska invänta kommande LSS utredning. Men för de personer som redan mist sitt stöd är detta en klen tröst. Den hårdföra behandlingen har särskilt drabbat barn och ungdomar. Barn som inte tidigare haft stöd och som nu för första gången prövats utifrån de hårda socialdemokratiska ställda kraven har helt blivit utan stöd.

Ungdomar som fyllt 18 år som går från att vara barn till vuxen har också fått smaka på regeringens inhumana politik.

För ungdomar 12 – 18 år med funktionsnedsättning i Gävleborgs län blir ihåligheten i den socialdemokratiska ”Alla ska med-politiken” också tydlig då alla deras kompisar nu ges möjligheten att utan kostnad under hela sommaren få fria resor med kollektivtrafiken till sina aktiviteter och till sitt sommarjobb. Skulle man inkludera alla så skulle det även omfatta färdtjänst till de ungdomar som har en funktionsnedsättning.

Men man har valt att inte ge denna förmån till barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Den grupp som kanske allra mest behöver friheten att själv och kostnadsfritt kunna åka till sina sommarjobb och sina sommarlovsaktiviteter. Barn och ungdomar med funktionsnedsättning betalar nästan fyra gånger mer för en enkel färdtjänstresa än vad ungdomarna gör för en enkel bussresa.

Den hårdföra behandlingen har särskilt drabbat barn och ungdomar. Barn som inte tidigare haft stöd och som nu för första gången prövats utifrån de hårda socialdemokratiska ställda kraven har helt blivit utan stHur regeringen agerat kring LSS och Region Gävleborgs beslut kring fria sommarlovsresor med kollektivtrafiken visar för oss alla socialdemokratins rätta ansikte. När det verkligen gäller, när Socialdemokraterna kan visa i handling och inte bara i ord, så ställs de som behöver mest stöd och hjälp utanför.

 

I den budget som Liberalerna presenterat i riksdagen så satsar vi 6 miljarder kronor för att utöka och utveckla LSS. I Region Gävleborg vill vi liberaler att alla ungdomar 12-18 år ska få fria resor under sitt skollov. Som liberal ser vi till varje individ. Alla människor är olika, och alla har rätt att vara med i samhället på lika villkor. Alla ska kunna bli sitt bästa jag och förverkliga sina drömmar.

 Helene Åkerlind (L)
Kommunalråd

Hans Backman (L)
Regionkandidat

 Per-Åke Fredriksson (L)
Riksdagskandidat

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.